Επόμενος σταθμός η συμφωνία με τους δανειστές

Επόμενος σταθμός η συμφωνία με τους δανειστές

Κάτι παραπάνω από «σφικτό» είναι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες αφού εν μέσω της συμφωνίας με την πρώην πλέον πΓΔΜ θα κριθεί όπως όλα δείχνουν μέχρι την μεθεπόμενη Πέμπτη και το μεταμνημονιακό μέλλον της χώρας μας.

Στις 10:30 ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνάντηση καθώς όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία ολιστική συμφωνία για το χρέος, τη μεταμνημονιακή εποπτεία και το οριστικό κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Άλλωστε το σχετικό ν/σ με τα προαπαιτούμενα θα συζητηθεί σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής και θα ψηφιστεί αύριο Πέμπτη.

Για τη συμφωνία με την πΓΔΜ κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «η συμφωνία έχει ακόμη δρόμο και αρκετά στάδια μέχρι να υλοποιηθεί πλήρως» ωστόσο δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη χώρα μας αφού τόσο η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη απόφαση των κοινοβουλίων όλων των μελών της συμμαχίας (στην Ελλάδα θα έρθει προς έγκριση μαζί με τη συμφωνία πιθανότατα το φθινόπωρο) ενώ και κάθε ενταξιακό κεφάλαιο που ανοίγει τα επόμενα χρόνια για την πΓΔΜ απαιτεί και αυτό τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών – μελών.

Από εκεί και μετά, συνεχίζουν, η συμφωνία «είναι καλύτερη και από τους όρους που έθετε η τότε Κυβέρνηση Καραμανλή με ΥΠΕΞ τη Ντόρα Μπακογιάννη το 2008, κάτι που παραδέχθηκε χθες και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος συμμετείχε στην τότε Κυβέρνηση.

Αυτός που πραγματικά βρίσκεται σε δύσκολη θέση, λέει κυβερνητικό στέλεχος μετά τη συμφωνία με την πΓΔΜ είναι η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, στο κόμμα της οποίας υπάρχουν κορυφαία στελέχη, όπως ο κ. Θεοδωράκης, που στηρίζουν τη συμφωνία. Μάλιστα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πρώτη αριθμητική δεν απέκλειαν χθες η συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή να ψηφιστεί ακόμη και από 154 βουλευτές.

Σε κάθε περίπτωση το κείμενο της συμφωνίας έχει πάει σε όλα τα κόμματα και στη συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις όλων γύρω από το θέμα, καταλήγει το εν λόγω στέλεχος.

Τέλος, η μονογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού από σήμερα να είναι σε συνεννόηση τόσο με την Κομισιόν όσο και με τον ΟΗΕ για τη σύνθεση όσων θα παραβρεθούν χωρίς να αποκλείεται να δώσει το παρών και ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, πέραν του Μ. Νίμιτς.    

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter