Εργαζόμενοι ΟΑΕΔ: Στάση εργασίας για τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εστίας

Εργαζόμενοι ΟΑΕΔ: Στάση εργασίας για τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εστίας

Την επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), διεκδικούν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ και πραγματοποιούν στάση εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας.

 Οι εργαζόμενοι των παραπάνω Οργανισμών, που απορροφήθηκαν από τον ΟΑΕΔ το 2012 θεωρούν ότι από τότε έχουν «παγώσει» μια σειρά από προγράμματα στέγασης όπως κατασκευές εργατικών κατοικιών, επιδότηση ενοικίου, άτοκα δάνεια, αλλά και προγράμματα μέριμνας, ψυχαγωγίας-πολιτισμού για τις ευπαθείς οικονομικά και κοινωνικά ομάδες εργαζομένων, ανέργων και ΑΜΕΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την κατάργηση των δύο Οργανισμών και την υποτιθέμενη πλήρη ενσωμάτωση στον ΟΑΕΔ, κανένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα δεν εκπονείται παρότι οι κρατήσεις των εργαζομένων συνεχίζονται, έχοντας αποφέρει στο Κράτος ένα συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ από το 2011 μέχρι σήμερα. Οι εργαζόμενοι σημειώνουν επίσης ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια η περιουσία των ΟΕΚ & ΟΕΕ απαξιώνεται και απομειώνεται σημαντικά αφού ήδη ο διάδοχος ΟΑΕΔ έχει επιστρέψει οικόπεδα σε Δήμους, οι οποίοι είχαν δικαίωμα να τα ζητήσουν πίσω επειδή το Κράτος δεν κατασκεύασε εργατικές κατοικίες ως όφειλε από τη σύμβαση. Σημαντικές εκτάσεις οικοπέδων έχουν καταπατηθεί από επιτήδειους με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα καταπατηθέντα οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη για τα οποία εισπράττονταν και επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι, όπως οι εργαζόμενοι επισημαίνουν «παρότι ο διάδοχος του ΟΕΚ, ΟΑΕΔ, έχει πλέον το αντικείμενο της στέγασης και την αρμοδιότητα της διαχείρισης της περιουσίας του ΟΕΚ, δεν προχωρεί στην επισκευή, κλήρωση και διάθεση εβδομήντα περίπου υφιστάμενων επιπλέον κατοικιών ανά την Ελλάδα, οι οποίες θα μπορούσαν να στεγάσουν ευάλωτες οικονομικά οικογένειες».

Μεγάλο πρόβλημα όμως υπάρχει και με τα ενεργά μέχρι και σήμερα δάνεια που ο ΟΕΚ έχει χορηγήσει από δικά του κεφάλαια, σε περίπου 100.000 δικαιούχους. Τα δάνεια αυτά, παραμένουν σε καθεστώς μη ρύθμισης, με συνέπεια οι τόκοι να ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με το άληκτο κεφάλαιο να ξεπερνούν το 1,4 δισ. ευρώ. Παρότι τα δάνεια αυτά έχουν χορηγηθεί σε ευπαθείς οικονομικά και κοινωνικά ομάδες πληθυσμού, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, τρίτεκνους με χαμηλά εισοδήματα η ρύθμιση που νομοθετήθηκε από τον Οκτώβριο του 2016 μόνο για τους άνεργους δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, παρότι έχουν περάσει πάνω από τρεις μήνες.

Με την κατάργηση της Εργατικής Εστίας σταμάτησαν τα εκδρομικά προγράμματα τα οποία αφενός έδιναν πνοή στον ξενοδοχοϋπαλληλικό τομέα αφετέρου χιλιάδες εργαζόμενων αλλά και συνταξιούχων συμπολίτων μας είχαν τη δυνατότητα ολιγοήμερων διακοπών. Ακόμη και το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού το οποίο εκπονείται από τον ΟΑΕΔ στην ουσία έχει απαξιωθεί με χαρακτηριστικό παράδειγμα το φετινό πρόγραμμα 2016-17 το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει παρότι βρισκόμαστε στα μέσα Φεβρουαρίου 2017. Από τις 15 Δεκεμβρίου 2016 θα έπρεπε να είχαν οριστικοποιηθεί τα τελικά αποτελέσματα αλλά τρεις μήνες μετά δεν έχουν καν ανακοινωθεί ούτε τα προσωρινά με συνέπεια να έχει χαθεί η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ωφελούμενους και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Αλλά και για τους είκοσι τέσσερις Βρεφονηπιακούς Σταθμούς που λειτουργούν στον ΟΑΕΔ και οι εγκαταστάσεις τους έχουν τη δυναμικότητα να εξυπηρετήσουν 700 περισσότερα βρέφη και νήπια ο ΟΑΕΔ δεν προχωράει ούτε καν στην πρόσληψη παιδαγωγικού προσωπικού με ενδεκάμηνες συμβάσεις για να βοηθήσει τις οικογένειες να μην ακριβοπληρώνουν τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Για όλους τους παραπάνω σοβαρούς λόγους το Δ.Σ του Συλλόγου των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ (πρώην ΟΕΚ – ΟΕΕ) στη συνεδρίασή του την Τετάρτη 8/2/2017 αποφάσισε την κήρυξη πανελλαδικής στάσης εργασίας για την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 από τις 12:00 μ.μ μέχρι το τέλος ωραρίου. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση-διαμαρτυρία στο ιστορικό κτήριο του ΟΕΚ, Σολωμού 60 & Πατησίων, στις 12:00 μ.μ της ίδια ημέρας. Οι εργαζόμενοι απαιτούν και διεκδικούν:

· Άμεση επανασύσταση των ΟΕΚ & ΟΕΕ.

· Κατασκευή εργατικών κατοικιών.

· Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίων.

· Ρυθμίσεις όλων των δανείων του ΟΕΚ.

· Άμεση επισκευή, κλήρωση και διάθεση όλων των κατοικιών ΟΕΚ στους δικαιούχους του.

· Χορήγηση άτοκων επισκευαστικών δανείων.

· Κατασκευή φοιτητικών εστιών σε όλη την Ελλάδα.

· Ενεργειακή αναβάθμιση όλων των εργατικών κατοικιών και ικανοποίηση των αιτημάτων των κατοικιών του ηλιακού χωριού.

· Εκπόνηση εκδρομικών προγραμμάτων και προγραμμάτων παροχής δελτίων αγοράς βιβλίων καθώς και θεατρικών εισιτηρίων.

· Προσλήψεις προσωπικού στους βρεφονηπιακούς σταθμούς για τη δωρεάν φιλοξενία 700 επιπλέον βρεφών και νηπίων και λειτουργία των ετοιμοπαράδοτων βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών στην Καρδίτσα, Καβάλα, Αργοστόλι και Χαϊδάρι για τη φιλοξενία επιπλέον 400 παιδιών.

· Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΕΕ και του ΟΕΚ.

· Άμεση απόδοση όλων των οφειλομένων του ΙΚΑ και διάθεση των 346 εκατ. ευρώ αποθεματικών του ΟΕΚ και του ΟΕΕ σε προγράμματα στέγασης και μέριμνας. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter