Εργιουμλού: «Τα πετρέλαια πυροδοτούν την τρομοκρατία στην Τουρκία»

Εργιουμλού: «Τα πετρέλαια πυροδοτούν την τρομοκρατία στην Τουρκία»

Οι δρόμοι της ενέργειας χάραξαν σύνορα, χώρισαν ή δίχασαν λαούς και έφτιαξαν τεχνητά κράτη στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, με ένα βασικό στόχο: να διασφαλίσουν οι Δυτικοί την πρόσβαση στο πετρέλαιο της περιοχής.

Αυτό το αιματηρό γεωπολιτικό παιχνίδι στις πλάτες των λαών συνεχίζεται και σήμερα, εκτιμά, μιλώντας αποκλειστικά στο documentonews.gr ο Σμυρνιός Τούρκος πεζογράφος και αρχιτέκτονας Τζαν Εργιουμλού.

«Μεγάλα λόγια… Η τρομοκρατία είναι έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα. Σκοτώνεις αθώους. Για ποιο λόγο; Για να περάσεις το αναθεματισμένο μήνυμά σου; Θεωρώ, ωστόσο, πως αν εστιάσουμε την προσοχή μας στους τρομοκράτες, θα χάσουμε την ευκαιρία να δούμε την ευρύτερη εικόνα. Ποιο χέρι τους καθοδηγεί; Και για ποιο λόγο επιτίθενται τόσο λυσσαλέα στην Τουρκία;» αναρωτιέται.

Και απαντά: «Κατά τη γνώμη μου, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα αποτελεί συνέχεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο στόχος τότε ήταν ο διαμελισμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο έλεγχος των πετρελαιοπαραγωγών περιοχών. Το κατάφεραν. Η νέα Τουρκική Δημοκρατία δεν περιελάμβανε αυτές τις περιοχές, ούτε είχε τον έλεγχο των πετρελαίων. Εκατό χρόνια αργότερα, η Τουρκία άρχισε να διεκδικεί τα δικαιώματά της και θέλησε να γίνει το ενεργειακό σταυροδρόμι της Μέσης Ανατολής. Αλλά οι «ιδιοκτήτες» των ενεργειακών πόρων δυσαρεστήθηκαν. Ήθελαν τους Τούρκους υπάκουους, να συμμορφώνονται με τις προσταγές τους».

Ο 68χρονος σήμερα Εργιουμλού έχει μιαν ιδιαίτερη σχέση με την ιστορία και τα χνάρια που αφήνουν οι άνθρωποι στο πέρασμά τους. Η αγάπη του για τα μνημεία της αρχαιότητας, την αρμονία και την αισθητική τους, τον οδήγησε πριν από πολλά χρόνια στην αρχιτεκτονική.

Γεννημένος στη Σμύρνη, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και ασχολήθηκε σε βάθος με την ιστορία της επιστήμης του, δημοσιεύοντας άρθρα και μελέτες, ιδίως για αρχαία μνημεία, στα περιοδικά Kent Kultur, Mimarlik κ.ά.

Η καθημερινή τριβή του με την ιστορία μιας πόλης που αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών, όπως η Σμύρνη – η οποία σήμερα έχει πάνω από δύο εκατομμύρια κατοίκους -, ξύπνησε μέσα του σε σχετικά μεγάλη ηλικία, πριν από περίπου 20 χρόνια, τον δαίμονα της λογοτεχνίας.

Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγονται τα μυθιστορήματα «Θεός του Χρόνου» («Ben Zaman Tanrısı»,1998), «Εκεί όπου τελειώνει ο χρόνος» («Zamanın Bittiği Yer», 1999), «Η Τελευταία Συνθήκη» («Son Antlaşma», 2002), «Καλημέρχαμπα Σμύρνη» («Kalimerhaba İzmir», 2004), «Τα Δάκρυα του νησιού Σακίζ» («Sakız’ın Gözyaşları», 2009) και «Elif! Elif» (2010). Από αυτά έχει μεταφραστεί στα ελληνικά το μυθιστόρημα «Καλημέρχαμπα Σμύρνη» (εκδόσεις Ηλέκτρα ).

«Πέντε χρόνια τώρα, 63 χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Τι του έκαναν; Τίποτα απολύτως. Το ISIS εξακολουθεί να πουλάει πετρέλαιο και να κερδίζει χρήματα. Ούτε ένα από τα βυτιοφόρα του δεν μπήκε ποτέ στο στόχαστρο των αντιπάλων του» μας λέει ο κ. Εργιομλού.

«Στο κοντινό μέλλον, θα μάθουμε ίσως ποιος κέρδισε σ’ αυτόν τον πόλεμο. Η περίοδος που ζούμε είναι πολύ σημαντική, μια καμπή μεγάλης σπουδαιότητας στην ιστορία. Ωστόσο, όπως συμβαίνει πάντα, την ιστορία που γράφεται τώρα δεν θα τη διαβάσουμε εμείς. Θα τη διαβάσουν τα παιδιά μας», καταλήγει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter