Ερρίκος Ντυνάν: Δεύτερο show Λοβέρδου στην Εξεταστική για την Υγεία

Ερρίκος Ντυνάν: Δεύτερο show Λοβέρδου στην Εξεταστική για την Υγεία

Δεύτερη κατάθεση του Ανδρέα Λοβέρδου στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση σκανδάλων στην Υγεία. Την προηγούμενη Πέμπτη ο πρώην υπουργός Υγείας προσπάθησε να γελοιοποιήσει τη διαδικασία, θεωρώντας πως μπορεί να μετατρέψει την εξέτασή του σε show.

Ο πολυπράγμων Λοβέρδος ήταν αψύς και ευερέθιστος. Δεν δεχόταν να αποκαλείται «μάρτυρας» αλλά μόνο με το όνομά του. Στην αρχή της διαδικασίας, όταν πήρε το λόγο, ζήτησε να ανέβει η σχετική «μπάρα» στο site της Βουλής, όπως είχε γίνει και με τον Μαρτίνη, η οποία θα προμόταρε την κατάθεσή του, αλλιώς έθετε ζήτημα άνισης μεταχείρισης. «Μου είχε προξενήσει εντύπωση πως όταν έγινε κατάθεση του πρώτου μάρτυρα, υπήρχε η σχετική μπάρα στο site της Βουλής, αλλά τώρα δεν υπάρχει» είπε, ζητώντας ίση μεταχείριση.

Επίσης, ο πρώην υπουργός ήταν και επιλεκτικός στις απαντήσεις του, ενώ στις ερωτήσεις των εκπροσώπων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ήταν εντυπωσιακά ετοιμόλογος. Μάλιστα, στρεφόμενος προς την αντιπολίτευση, έθεσε και την ατζέντα των ερωτημάτων που θέλει να του κάνουν, με αφορμή την περίπτωση του Λυκούργου Λιαρόπουλου.

Ως προς την ουσία, την οποία απέφευγε εντέχνως ο Ανδρέας Λοβέρδος, πληροφορηθήκαμε πως ο πρώην υπουργός Υγείας γνώριζε για την αργομισθία -σύμφωνα με τη λίστα Λιαρόπουλου- του συζύγου της Φώφης Γεννηματά, αλλά ο Λυκούργος Λιαρόπουλος δεν του είχε παραδώσει τη λίστα. Το οξύμωρο είναι πως ο Λιαρόπουλος ήταν επιλογή του υπουργείου -σύμφωνα με λεγόμενα του Λοβέρδου- για να διατελέσει χρέη συμβούλου μαζί με την ομάδα του, λαμβάνοντας 60.000 ευρώ για τρεις μήνες.

Μάθαμε, επίσης, πως ο Λοβέρδος αν και θεωρούσε κακοδιαχειριστή τον Μαρτίνη, υιοθέτησε την άποψή του για ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου, καταθέτοντας την περιβόητη τροπολογία που αποτέλεσε την κερκόπορτα για το ξεπούλημα στην ΗΜΙΘΕΑ. Παραδέχτηκε δε, την παρέμβαση στη δικαστική διαμάχη μεταξύ Βγενόπουλου – Μαρτίνη, γεγονός που δεν προκάλεσε κανένα όφελος στο νοσοκομείο, αν και ο Βγενόπουλος είχε πολλές πιθανότητες να καταδικαστεί για εκβιασμό.

Η αρχή της συνεδρίασης

Αντικείμενο σύγκρουσης αποτέλεσε η λίστα Νικολόπουλου για τους πολιτικούς που φέρονται να νοσηλεύτηκαν δωρεάν στο ΚΙΕΝ, με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, να την χαρακτηρίζει κατασκευασμένη.

Ο Γιώργος Βλάχος, βουλευτής της ΝΔ, ζήτησε από το προεδρείο να στείλει αίτημα η Επιτροπή στην εισπρακτική εταιρία του Σιούφα που είχε αναλάβει την είσπραξη των δωρεάν νοσηλίων για χάρη του «Ντυνάν», ενώ έκανε αίτημα για να γνωστοποιηθούν στα μέλη της Επιτροπής τα πολιτικά πρόσωπα που έτυχαν δωρεάς από το νοσοκομείο.

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Μαλωμενάκης είπε πως τα στοιχεία αυτά είναι επίσημα και πως δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, αφήνοντας ένα «παραθυράκι» πως μπορεί να υπάρχουν κι άλλα ονόματα.

Επιστολή του Documento στην Επιτροπή

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ενημέρωσε το Σώμα ότι έφτασε επιστολή από την προεδρεύουσα αντιπρόεδρο του ΚΙΕΝ, Δώρα Παπαδάκη, η οποία επισημαίνει για τις ημιτελείς λίστες που απέστειλε στην Επιτροπή πως δεν μπορεί να κάνει μαζική έκδοση εγγράφων διότι η ΗΜΙΘΕΑ δεν βοηθάει και εκείνη έχει μερικά μόνο μία υπάλληλο: «Ζήτησα και μας έδωσε ένα όνομα υπαλλήλου στην ΗΜΙΘΕΑ» είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «Είναι η δεύτερη συνεδρίαση που δεν έχουμε τα ποσά και το είδος της συναλλαγής. Δεν μας βοηθά με την επιστολή η κ. Παπαδάκη».

«Κάποια στιγμή πρέπει να τα πάρουμε» τόνισε, υπογραμμίζοντας την επιστολή του Documento στην Επιτροπή. «Επειδή υπάρχει αντιδικία με την Documento και τον Γεωργιάδη και αναρωτιέμαι πώς τα πήρε αφού αυτή λέει πως δεν τα έχει» σχολίασε για την απάντηση που πήρε ο αδερφός του Άδωνη από το ΚΙΕΝ, το οποίο όπως υποστηρίζει η κ. Παπαδάκη είναι υποστελεχωμένο. «Έχουμε μια επιστολή από τον δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας για το πώς ανεχόμαστε αυτό το πράγμα…», κατέληξε ο κ. Μπαλωμενάκης.

Δείτε την επιστολή του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/07/18/596dee95cd3a18495f78c3e7.pdf

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους καταλόγους που έφτασαν στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία αναφορικά με τους προμηθευτές και τις συναλλασσόμενες εταιρίες με το «Ντυνάν», η εταιρία του Λεωνίδα Γεωργιάδη παρουσιάζεται επί 15 συναπτά έτη (2000 έως 2014) ως συναλλασσόμενη εταιρία ακόμα και την περίοδο που το νοσοκομείο αδυνατούσε να προμηθευτεί τα πάγια αναλώσιμα. Κάθε κατάλογος αντιπροσωπεύει ένα οικονομικό έτος, εμπεριέχοντας ΜΜΕ, εταιρίες ιστιοπλοϊκού ενδιαφέροντος ακόμα και επιχειρήσεις εμπορίας κοσμημάτων. Ωστόσο, από τους 15 καταλόγους που έφτασαν στην Επιτροπή στις 29/6 έλλειπαν τα πιο σημαντικά στοιχεία: Τα ποσά και το είδος των συναλλαγών.

Το ΚΙΕΝ αν και δεν έχει προωθήσει τα σχετικά στοιχεία στην Εξεταστική Επιτροπή, πρόλαβε να απαντήσει στον αδερφό του αντιπροέδρου της ΝΔ πως οι μόνες συναλλαγές με το νοσοκομείο έγιναν το 2009 για 2.000 ημερολόγια έναντι 17.000 ευρώ. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Πώς γίνεται τα στοιχεία της εταιρίας του Λεωνίδα Γεωργιάδη να βρίσκονται στους καταλόγους από το 2000;

Με την κασέτα του ο Ανδρέας

Κατά την εξέτασή του από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκη Παπαδόπουλο, ρωτήθηκε για το εξής απλό: Γιατί δεν βοήθησε -με κρατική επιχορήγηση- το «Ντυνάν», όπως έπραξε με τα νοσοκομεία Ωνάσειο και Παπαγεωργίου; Ο Λοβέρδος ξεκινά να αναπαράγει την κασέτα για τον κακοδιαχειριστή Μαρτίνη και την απόσυρση των εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας στο ΔΣ του ΚΙΕΝ, εκτροχιάζοντας και πάλι τη διαδικασία. Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης πήρε το λόγο, επισημαίνοντας προς τον Λοβέρδο πως δεν καταλαβαίνει το λόγο που απλώνει τόσο πολύ τις απαντήσεις του, λες και βάζει την κασέτα να παίζει.

Η παρατήρηση αυτή προκάλεσε νεύρα στον μάρτυρα, ξεφεύγοντας πλήρως από το θέμα της συζήτησης και καταθέτοντας CD με την παρουσία του Ξανθού κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Κρήτη, κατά του Λοβέρδου, ο οποίος εκείνο το διάστημα ήταν υπουργός Υγείας και παραχωρούσε ομιλία. «Φώναζαν: “Κάτω η χούντα του Λοβέρδου”» φώναξε ο Λοβέρδος και πρόσθεσε πως ο νυν υπουργός Υγείας ήταν στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με τα ΜΑΤ.

Επικαλείται και ακροδεξιούς ο Λοβέρδος

Καμία αναστολή δεν έχει ο Ανδρέας Λοβέρδος αφού για να υποστηρίξει τα σκιώδη πεπραγμένα του στην Επιτροπή προσφεύγει ακόμα και στην αρωγή ακροδεξιών πολιτικών στοιχείων. Συγκεκριμένα, εκμυστηρεύτηκε στο Σώμα πως ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και γνωστός για τις φασιστικές του καταβολές, Θανάσης Πλεύρης, συναντήθηκε στη φυλακή με τον Ανδρέα Μαρτίνη. Ο πρώην  πρόεδρος του ΚΙΕΝ είπε στον δικηγόρο Πλεύρη –σύμφωνα με τα λεγόμενα του Λοβέρδου- πως η ΝΔ δεν τον βοήθησε, ενώ κάποιοι άλλοι τον βοηθούν. Πρόσθεσε δε, πως «εγώ θα καταθέσω, ό,τι καταθέσω», με τον Λοβέρδο να αφήνει υπαινιγμούς, στηρίζοντας τα λεγόμενά του σε μία αμφιβόλου υπόστασης στιχομυθία.

Δεν αναγνωρίζει την ευστάθεια των πρακτικών

Το 2011 υποστήριζε πως υιοθέτησε την άποψη της κ. Μαραγκάκη πως αντί να εκχωρηθεί το νοσοκομείο καλύτερη λύση θα ήταν να εκκαθαριστεί. Όταν του το επισήμανε το γεγονός αυτό ο κ. Μπαλωμενάκης, ο Λοβέρδος εξανέστη. Τότε, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρίλαος Τζαμακλής, διάβασε τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά την οποία ο πρώην υπουργός Υγείας είπε όσα υποστήριξε ο κ. Μαλωμενάκης. Σε δευτερόλεπτα, τα αίματα άναψαν πάλι με τον Λοβέρδο να επιμένει πως η επισήμανση του κ. Μπαλωμενάκη ήταν ανακριβής.

«Όσα μου είχαν ζητηθεί τα έκανα. Δεν προχωρούσε τίποτα με ευθύνη της διοίκησης» είπε ωρυόμενος και προσέθεσε την αντικρουόμενη -με τα λεγόμενά του- άποψη πως υιοθέτησε την άποψη της διοίκησης του ¨Ντυνάν¨ ως τελευταία λύση.

Δύσκολη αποστολή αποδεικνύεται η εξέταση του Ανδρέα Λοβέρδου από τα μέλη της Επιτροπής, καθότι ο πρώην υπουργός λειτουργεί με όρους «τηλεπαράθυρου», υπεκφεύγοντας και πλατειάζοντας αφόρητα στις απαντήσεις του. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του εκπροσώπου της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδη Φωκά, για το νοσοκομείο, ο Λοβέρδος έβαλε πάλι την ίδια κασέτα, αναφέροντας όλο το διάστημα της θητείας του στο υπουργείο Υγείας και τι σκοπέλους αντιμετώπισε. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, είπε προς τον Λοβέρδο πως σε όποιο σημείο κι αν σταματήσει το λόγο του, οι υπόλοιποι θα ξέρουν να συνεχίσουν τα λεγόμενά του από εκεί που σταμάτησε.

Λίστα με μεγαλόσχημους που φέρονται να μην πλήρωσαν

Λίστα με κάποια τρανταχτά από τα χιλιάδες ονόματα που εμπεριέχονται στο CD που έστειλε στην Επιτροπή η οικονομική υπηρεσία του «Ντυνάν» προώθησε μέσω επιστολής ο Νίκος Νικολόπουλος στο προεδρείο. Η αφρόκρεμα της πολιτικής, δικαστικής εξουσίας μαζί με μεγαλόσχημους επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους φέρονται να είχαν νοσηλευτεί στο «Ερρίκος Ντυνάν», πληρώνοντας είτε με έκπτωση, είτε καθόλου τα νοσήλιά τους.

Η λίστα που κατέθεσε στην Επιτροπή ο Νίκος Νικόλοπουλος -κατά τη δεύτερη εξέταση του μάρτυρα Λοβέρδου- προκάλεσε εντάσεις και αψιμαχίες, καθώς εκπρόσωποι από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν ως αναξιόπιστη, αρνούμενοι να αποδεχτούν πως ο ανεξάρτητος βουλευτής εντόπισε τα παρακάτω ονόματα από τα στοιχεία που έφτασαν από το ίδιο το «Ντυνάν».

«Με βάση τον κατάλογο που λάβαμε από την οικονομική υπηρεσία του “Ερρίκος Ντυνάν” εμφανίζονται χιλιάδες ονόματα -ανάμεσά τους πασίγνωστοι πολιτικοί, δικαστικοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι- να έχουν αποδεχθεί τεράστιες εκπτώσεις – δώρα για τα νοσήλιά τους από τον πρόεδρο του νοσοκομείου Ανδρέα Μαρτίνη» σημειώνει ο κ. Νικολόπουλος στην επιστολή του παρέδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή.

«Σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως να έχει γίνει κάλυψη των ποσών αυτών, έστω και υστερόχρονα» διευκρινίζει και συμπληρώνει πως είναι αναγκαίος ο λεπτομερής έλεγχος του καταλόγου, κοινοποιώντας τον παράλληλα στην αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων.

Να τονιστεί δε, πως η έκθεση του ακριβοπληρωμένου Λιαρόπουλου κοστολογούσε στα 23 εκατ. ευρώ τη ζημία του νοσοκομείου από τις τζάμπα νοσηλείες.

Ανάμεσα στα ονόματα που κατέθεσε στην Επιτροπή υπάρχουν οι:

  • Ιωάννης Κεφαλογιάννης
  • Πέτρος Μολυβιάτης
  • Αριστείδης Αλαφούζος
  • Φώφη Γεννηματά
  • Χαρίκλεια Καρακατσάνη, πρώην σύζυγο
    Σπύρου Καρατζαφέρη
  • Καλλιόπη Κούγια, μητέρα Κούγια
  • Γιάννης Πρετεντέρης
  • Δημήτρης Ρέππας
  • Όλη η οικογένεια Μητσοτάκη &
    Μπακογιάννη
  • Όλη η οικογένεια Σημίτη

Ο προφήτης Βγενόπουλος και η παραδοχή Λοβέρδου

Τελευταίο μέλος της Επιτροπής που έλαβε το λόγο για να εξετάσει τον Λοβέρδο ήταν ο Χαρίλαος Τζαμακλής. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε στον μάρτυρα το εξώδικο που είχε αποστείλει ο Βγενόπουλος εναντίον του, λίγους μήνες μετά την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία μπλοκαρίστηκε η σύμπραξη του «Ντυνάν» με το ΓΑΙΑ. Το παράδοξο στην υπόθεση είναι πως στο εξώδικο του Βγενόπουλου υπήρχαν αυτούσιες φράσεις που περίπου 10 μήνες μετά συμπεριλήφθηκαν στην τροπολογία του. Ο Λοβέρδος βρέθηκε προ εκπλήξεως παριστάνοντας πως πρώτη φορά ακούει το γεγονός αυτό, με το ζήτημα να περιπλέκεται όταν ο κ. Τζαμακλής έκανε λόγο για απαντητική ανακοίνωση του υπουργείου κατά του Βγενόπουλου. Εν τέλει, αυτή η ανακοίνωση δεν βρέθηκε ποτέ, αλλά όπως επισήμανε και ο κ. Μπαλωμενάκης ποτέ δεν θα μάθουμε αν ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν μέντιουμ ή προφήτης.

«Βρεθήκατε σε πλήρη ρήξη με τον Μαρτίνη όπως είπατε κι εσείς και υιοθετείτε την άποψή του;» ρώτησε ο κ. Τζαμακλής για την τροπολογία που φέρεται να είχε προσχεδιαστεί πριν από 10 μήνες, με τον Λοβέρδο να απαντά πως η τροπολογία του ήταν το «τελευταίο φάρμακο».

Ο Λοβέρδος από την πρώτη κατάθεσή του διατράνωνε πως η τροπολογία που κατέθεσε ήταν σαν να μην έγινε νόμος, αφού κατά τα λεγόμενά του ποτέ δεν έγινε χρήση αυτής. Σύμφωνα όμως με όσα αποκάλυψε ο κ. Τζαμακλής έγινε χρήση της όχι μία αλλά τέσσερις φορές, ανοίγοντας τον δρόμο για το ξεπούλημα -μέσω πλειστηριασμού- του νοσοκομείου στην Πειραιώς. «Δια του πληρεξούσιου δικηγόρου της Πειραιώς καταθέτει αίτηση στο ειρηνοδικείο για κατάσχεση, επικαλούμενη την τροπολογία του κ. Λοβέρδου» είπε ο κ. Τζαμακλής, προσθέτοντας πως τα περιουσιακά του ΚΙΕΝ με αυτή την τροπολογία κατέστησαν μεταβιβάσιμα.

«Η τροπολογία σας έδωσε πάτημα και νομικό έρεισμα για τον πλειστηριασμό» τόνισε ο κ. Τζαμακλής, ενώ ο Λοβερδός απαντούσε: «Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα, όλα αυτά έγιναν μετά την θητεία μου».

Διαβάζοντας την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, ο Λοβέρδος παραδέχτηκε πως έγινε χρήση της τροπολογίας του, αν και στη συνέχεια κατηγορούσε τον Τζαμακλή επειδή δεν τον ενημέρωσε πως οι δικαστές συνυπολόγισαν την τροπολογία του μαζί με άλλα στοιχεία. «Μου αναφέρατε το 1/3» έλεγε, παραδεχόμενος όμως ότι το 1 από τα 3 μέρη ήταν η τροπολογία του!

Μάλιστα, μετά από αυτή την αποκάλυψη αυτή του κ. Τζαμακλή, αποσαφηνίζεται πως γι’ αυτό ο Βγενόπουλος δεν μπορούσε να προβεί όλα τα προηγούμενα χρόνια σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του ΚΙΕΝ, με τον Λοβέρδο να ανοίγει με την τροπολογία του την κερκόπορτα του ξεπουλήματος.

Τέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν έστειλε ούτε καν την έκθεση του Λιαρόπουλου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όπως ισχυριζόταν. Συγκεκριμένα, είχε πει πως είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων που συζητούνταν το ζήτημα του Ντυνάν επί υπουργίας του, κ. Κρεμαστινό, να στέλνει τα πρακτικά της Επιτροπής και όλα τα κατατεθέντα έγγραφα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα όμως με τα λεγόμενα του κ. Τζαμακλή, ο αρμόδιος εισαγγελέας για αυτές τις περιπτώσεις είναι ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, αλλά πέρα απ’ αυτό τελικά μόνο τα πρακτικά στάλθηκαν στον εισαγγελέα και όχι η έκθεση του καλοπληρωμένου Λιαρόπουλου. Ο κ. Τζαμακλής κατηγόρησε τον Λοβέρδο πως θα έπρεπε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών για να αδικήματα που είχε εντοπίσει χωρίς απαραίτητα να κατονομάζει τους υπαιτίους. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα έπαιρνε έμμεσα θέση στην αντιδικία Μαρτίνη – Βγενόπουλου, όπως ισχυρίστηκε ο Λοβέρδος. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter