Ερώτηση 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Εργασίας: Να σταματήσουν οι εργοδότες να πληρώνουν με κουπόνια

Ερώτηση 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Εργασίας: Να σταματήσουν οι εργοδότες να πληρώνουν με κουπόνια

Ζητούν επίσης να περιοριστούν οι προσλήψεις μέσω τρίτων χωρών.

Να αλλάξει η νομοθεσία «έτσι ώστε να μη είναι πλέον νομικά εφικτό, οι διατακτικές (κουπόνια) κάθε είδους να υποκαθιστούν μέρος των αποδοχών των ιδιωτικών υπαλλήλων» ζητούν με ερώτησή τους προς το υπουργείο Εργασίας 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ζητούν μέτρα ώστε «να ανασχεθεί το φαινόμενο των προσλήψεων μέσω τρίτων χωρών και /ή καταβολή μισθών μέσω προπληρωμένων τραπεζικών καρτών από αυτές».

Όπως επισημαίνουν στο κείμενο της ερώτησης « «σύμφωνα με καθημερινά δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου, τα οποία επιβεβαιώνονται και από τις καταγγελίες στον τηλεφωνικό αριθμό 15512, αυξάνονται τα περιστατικά εργοδοτών οι οποίοι πληρώνουν τους υπαλλήλους τους με διατακτικές (κουπόνια) σίτισης και σουπερμάρκετ, ακόμη και ως μέρος του βασικού τους μισθού. Καταγγελίες ιδιωτικών υπαλλήλων – σε πανελλαδική κλίμακα – αναφέρουν ότι εργοδότες (μεγάλες εταιρείες, ως επί το πλείστον), ανακάλυψαν έτσι νέους τρόπους να φοροαποφεύγουν και να εισφοροδιαφεύγουν.

Πιο συγκεκριμένα, υποκαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας, κυρίως έκτακτες αποδοχές (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες, κ.λπ.), πιέζοντας τους εργαζόμενούς τους να λαμβάνουν αντί αποδοχών, για την πρόσθετη ή και την κανονική εργασία, τα εκπτωτικά κουπόνια (διατακτικές) που προσφέρουν συγκεκριμένες εταιρείες. Οι εργοδότες προτιμούν τα κουπόνια καθώς με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν να πληρώνουν με μετρητά τις υπερωρίες, κερδίζουν έκπτωση φόρου αλλά και πίστωση – έως και 6 μήνες – στην αποπληρωμή τους, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη ρευστότητα.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να γίνονται προσλήψεις στη Βουλγαρία αλλά για εργασία στην Ελλάδα, με πληρωμή των εργαζομένων μέσω βουλγαρικών και κυπριακών προπληρωμένων τραπεζικών καρτών. Εταιρείες logistics, συμβούλων, πωλήσεων, διαδικτυακών υπηρεσιών και γενικότερα δραστηριοτήτων που απαιτούν εργασία εκτός γραφείου, ιδρύουν παραρτήματα στη γειτονική χώρα, προσλαμβάνουν Έλληνες εργαζομένους με έδρα το εξωτερικό ανοίγοντας λογαριασμούς μισθοδοσίας στη Βουλγαρία για εργαζομένους που απασχολούν στην Ελλάδα. Η μισθοδοσία έρχεται στην Ελλάδα μέσω προπληρωμένων τραπεζικών καρτών (prepaid cards), με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν απώλειες, αφού δεν εισπράττουν τις αντίστοιχες εισφορές»​

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter