Έρχεται η «Αριάδνη» με – 25 στη Φλώρινα και -15 στη Θεσσαλονίκη

Έρχεται η «Αριάδνη» με – 25 στη Φλώρινα και -15 στη Θεσσαλονίκη

Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες, με ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών, χιονοπτώσεις και βόρειους ισχυρούς ανέμους. Ο καιρός θα ξεκινήσει να αλλάζει, αρχικά με βροχές και καταιγίδες από τη δυτική και νότια Ελλάδα, αλλά και το ανατολικό Αιγαίο._x000D_

Η πρώτη κακοκαιρία του 2017 έχει όνομα, καθώς από φέτος, η ομάδα πρόγνωσης καιρού του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αποφάσισε να δίνει ονόματα σε βαρομετρικά χαμηλά με αναμενόμενες σημαντικές κοινωνικοικονομικές επιπτώσεις. 

Η «Αριάδνη» είναι το πρώτο χαμηλό του έτους και θα ακολουθήσουν εναλλάξ, ανδρικά και γυναικεία ονόματα. Το νέο κύμα κακοκαιρίας ξεκινά από αύριο το βράδυ.

Σύμφωνα με τη Χρυσούλα Πέτρου, τμηματάρχη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), από την Πέμπτη το απόγευμα και από την βορειοδυτική Ελλάδα οι βροχές θα μετατραπούν σε έντονες χιονοπτώσεις, οι οποίες μάλιστα θα επεκταθούν και στα πεδινά, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα γίνουν ακόμα πιο έντονα.

Την Παρασκευή, ανήμερα Θεοφανείων, η Ελλάδα θα είναι χωρισμένη στα δύο με τις βορειοδυτικές περιοχές να πλήττονται από έντονες χιονοπτώσεις και τις ανατολικές από ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα επεκταθούν και στη νότια Ελλάδα.

«Φανταστείτε μία νοητή γραμμή από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Μεθώνη όπου από την μία πλευρά θα χιονίζει και από την άλλη θα βρέχει, ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε ολόκληρη την χώρα», σημείωσε η κ. Πέτρου.

Το Σάββατο οι χιονοπτώσεις θα είναι έντονες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην Αττική και τις γύρω περιοχές τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων θα είναι ισχυρά, ενώ σταδιακά από το απόγευμα θα αρχίσει η εξασθένισή τους στην δυτική και βόρεια Ελλάδα. Στη συνέχεια της ημέρας οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ελλάδας.

Την Κυριακή τα φαινόμενα θα περιοριστούν εξασθενημένα στην ανατολική και νότια Ελλάδα, ενώ σταδιακά ο καιρός θα εμφανίσει σημάδια βελτίωσης.

Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες αυτές θα κινηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στις περισσότερες περιοχές ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας ο υδράργυρος δεν θα ανέβει πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ενώ θα υπάρξουν και περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας όπου το θερμόμετρο θα δείξει ακόμα και -20 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα η θερμοκρασία θα πέσει στους -2, με την αίσθηση του κρύου να είναι στους -8 βαθμούς Κελσίου!

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) βρίσκεται σε ετοιμότητα και αναμένεται να εκδώσει νέο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για επικείμενα έντονα καιρικά φαινόμενα και να λαμβάνουν οδηγίες αυτοπροστασίας μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, www.civilprotection.gr

Ο καιρός σήμερα 

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται σήμερα στα δυτικά, τα νότια και τα ανατολικά, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές.

Ειδικότερα, στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 μποφόρ και βαθμιαία ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές, κυρίως στα δυτικά, αναμένονται σήμερα σε Μακλεδονία και Θράκη. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και στα ημιορεινά της Δυτικής Μακεδονίας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 μέχρι 12 βαθμούς κελσίου.

Στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και στα ημιορεινά της Ηπείρου. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, από 3 μέχρι 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές, κυρίως στα δυτικά και νότια και χιόνια στα ορεινά, αναμένονται σε Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια και Ανατολική Πελοπόννησο. Σποραδικές καταιγίδες ενδέχεται να σημειωθούν στη Νότια Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, 4 με 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 15 βαθμούς κελσίου. 

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη, αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέχρι 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 μέχρι 15 βαθμούς κελσίου.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στα νότια πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, μέχρι 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 μέχρι 15 βαθμούς κελσίου. 

Χιονίζει στα Ιωάννινα

Χιόνια πέφτουν από τη νύχτα στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων, ενώ σημειώνονται θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Στα λευκά ξημέρωσαν το Μέτσοβο, η Κόνιτσα, καθώς και πολλά χωριά στο κεντρικό και ανατολικό Ζαγόρι, όπου το ύψος του χιονιού ξεπερνά τους 10 πόντους.

Από τα ξημερώματα, μηχανήματα αποχιονισμού της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου βρίσκονται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο για να καθαρίσουν το οδόστρωμα. Παράλληλα, συνεχίζεται η ρίψη αλατιού σε πολλά σημεία του δικτύου για να αντιμετωπιστούν προβλήματα παγετού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter