Eurogroup: Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για να κλείσει η αξιολόγηση

Eurogroup: Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για να κλείσει η αξιολόγηση

Την ενταντικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα από συναντήσεις των ελληνικών αρχών και των θεσμών στις Βρυξέλλες τις επόμενες μέρες, αποφάσισε το σημερινό Eurogroup.

«Σημαντική δουλειά και πρόοδος σημειώθηκε κατά το περασμένο διάστημα αλλά κάποια ζητήματα κλειδιά παραμένουν ανοιχτά» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης. Αναφερόμενος στην προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ των θεσμών, του ίδιου και του ελληνικού επιτελείου σημείωσε πως «αποφασίστηκε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες με εντατικό ρυθμό» πάνω σε αυτά τα ζητήματα κλειδιά, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως έτσι θα μειωθούν σημαντικά οι αποστάσεις, προκειμένου θεσμοί και Αθήνα να καταλήξουν σε μια συμφωνία για «ένα ολοκληρωμένο πακέτων πολιτικών» και αμέσως μετά να ακολουθήσει η πολιτική συζήτηση σε επίπεδο Eurogroup.

Ο ίδιος δήλωσε πως «δεν υπάρχει η βεβαιότητα» ότι η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο Εurogroup στις 7 Απριλίου, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχει «κοινή αντίληψη» και «κοινή βούληση» να ολοκληρωθεί το «συντομότερο δυνατό».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε «χρήσιμη» την προπαρασκευαστική συνάντηση, καθώς «ξεκαθαρίστηκαν» τα επόμενα βήματα. Ο ίδιος ανέφερε πως τα ανοιχτά ζητήματα αφορούν την αγορά εργασίας και τις συντάξεις.

«Όλοι συμφώνησαν πως η αποστολή στην Αθήνα ήταν θετική και σημειώθηκε σημαντική πρόοδος» υπογράμμισε ο Π. Μοσκοβισί προσθέτοντας πως πλέον «υπάρχει η κοινή αντίληψη ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγουμε όποια καθυστέρηση που θα είναι αρνητική για την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την ανάπτυξη». «Είναι προς το συμφέρον όλων» τόνισε.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να μη χαθεί το μομέντουμ, καθώς η όποια «αβεβαιότητα» μπορεί να έχει «κόστος» για την οικονομία και τις επενδύσεις. «Η επόμενη μεγάλη πληρωμή είναι τον Ιούλιο αλλά είναι σαφώς καλύτερο να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία πολύ νωρίτερα προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα», ανέφερε.

Ερωτηθείς γιατί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της αποστολής, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως αποφασίστηκε να «αντιστραφεί» η σειρά και να επιλυθούν πρώτα τα «μεγάλα ζητήματα» προκειμένου να παραμείνουν μόνο κάποιες «τεχνικές λεπτομέρειες» για όταν επιστρέψουν. Ανέφερε, δε, πως πλέον δε χρειάζονται συγκεκριμένα «στοιχεία» αλλά «συζητήσεις και διαπραγματεύσεις» με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως υπάρχει «ισχυρή πολιτική βούληση» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων την οποία μοιράζονται όλες οι πλευρές.

Τι ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις των επόμενων ημερών στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι θα γίνουν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων αλλά και ότι σε αυτές θα εμπλακεί από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς αν έχει διαπιστώσει πολιτική απροθυμία της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και ότι, αντιθέτως, πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να περατωθούν οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών το ταχύτερο δυνατό.

Ως προς το ζήτημα της παραμονής του τέλος στην προεδρία του Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Τόνισε ωστόσο ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018.

Εξάλλου ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε από πλευράς του ότι περαιτέρω καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Ως προς τις συζητήσεις για την μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε κάποιου είδους ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι δεν πρέπει να σχετίζεται το εν λόγω ζήτημα με το ζήτημα της παραμονής του Δ.Ν.Τ. στο ελληνικό πρόγραμμα. Ανέφερε επίσης ότι έχει ζητήσει από την ελληνική πλευρά διευκρινήσεις ως προς το δάνειο που προτίθεται να λάβει από την Παγκόσμια Τράπεζα, χωρίς όπως είπε αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν αντιρρήσεις.

Μοσκοβισί:”Συμφωνία το ταχύτερο” – Ντάισελμπλουμ: “Σημειώθηκε πρόοδος”

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες λίγο μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου, ότι σημειώθηκε πρόοδος στις διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εκπροσώπους των δανειστών και αυτές θα συνεχιστούν εντατικά τις επόμενες μέρες στη βελγική πρωτεύουσα.

Ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρίαση έγινε ένας απολογισμός των ως σήμερα διαβουλεύσεων ο οποίος σε γενικές γραμμές υπήρξε θετικός, αλλά και ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες σημαντικές εκκρεμότητες ενώ υπογράμμισε ότι στο δημοσιονομικό τομέα τα πράγματα πηγαίνουν καλά και δεν υπάρχουν προβλήματα.

Υπάρχει η βούληση να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το ταχύτερο δυνατό τις επόμενες μέρες εδώ στις Βρυξέλλες, ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ , ενώ ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι παραμένουν ανοιχτά ορισμένα θέματα όπως το συνταξιοδοτικό και η εργατική νομοθεσία.

Ελπίζω να καταλήξουμε σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί και ανέφερε ότι η επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό θα έχει θετικές επιπτώσεις στις επενδύσεις στην Ελλάδα και στην ανάπτυξη.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε από πλευράς του ότι περαιτέρω καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.Υπήρξε πρόοδος σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup και πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη τάση που υπάρχει, ανέφερε.

16:50 Μοσκοβισί: Εξέφρασε ελπίδα πως το σημερινό Eurogroup θα στείλει μήνυμα ότι Αθήνα και θεσμοί προχωρούν προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «ομαλά» και «σύντομα»

Την ελπίδα πως το σημερινό Eurogroup θα στείλει μήνυμα ότι Αθήνα και θεσμοί προχωρούν προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «ομαλά» και «σύντομα», εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος από το Eurogroup του Φεβρουαρίου και μετά, κυρίως μετά την τελευταία επίσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα που επέτρεψε στις δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά. Ο ίδιος τόνισε ότι «ο εχθρός μας είναι η αβεβαιότητα», λέγοντας πως όσο πιο πολύ καθυστερούν οι αποφάσεις, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, οι επενδυτές περιμένουν και η ανάπτυξη είναι ισχνή. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα και να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι στην τροχιά της ανάπτυξης και της ευημερίας και με μία πιο σταθερή οικονομία.

Εξάλλου, ο Γάλλος επίτροπος σημείωσε ότι από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, η ελληνική κυβέρνηση ανέκτησε το χαμένο έδαφος, προχωρώντας στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς, όπως στο συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις. «Μπαίνουμε σε μία διαδικασία που είναι success story», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι σημαντική, γιατί θα στείλει θετικό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Σχετικά με το ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα από την αρχή και θα εξακολουθήσει να το κάνει. «Εργαζόμαστε στενά με το ΔΝΤ, προκειμένου να φτάσουμε σε μία συνολική συμφωνία με όλες τις πλευρές», υπογράμμισε.

16:33 Σόιμπλε: Η αξιολόγηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά θα φτάσουμε τελικά σε συμφωνία

«Το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση. Η τρόικα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος. Υπάρχουν σαφείς όροι για το πότε τηρούνται. Στην συνέχεια πιθανώς να υπάρξει συμφωνία. Μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. Θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το θέμα (της αξιολόγησης) πολύ νωρίτερα, αλλά θα προχωρήσουμε τελικά προς την επίλυσή. Πάντως το ελληνικό θέμα δεν θα μας απασχολήσει πολύ σήμερα», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

16:05 Σαπέν- «Να μπει ξεκάθαρη κατεύθυνση στο ελληνικό ζήτημα»

Tην ανάγκη να μπει μία ξεκάθαρη κατεύθυνση στο ελληνικό ζήτημα υπογράμμισε, σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Πιστεύω για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι ανάγκη να δώσουμε μία κατεύθυνση, μία σαφή πορεία ότι υπάρχει, προφανώς, λύση, τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο και για τη συνοχή της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Σαπέν, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στο αποψινό Eurogroup.

Εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του καλοκαιριού του 2015. «Το δράμα είναι πίσω μας. Μπροστά μας έχουμε λύσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει για την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα και να επιστρέψουν οι επενδύσεις.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter