Eurogroup: Να κλείσουν οι εκκρεμότητες – Δεν απέχουμε από την ολοκλήρωση του στόχου (Video)

Eurogroup: Να κλείσουν οι εκκρεμότητες – Δεν απέχουμε από την ολοκλήρωση του στόχου (Video)

«Υπάρχει μεγάλη δυναμική σχετικά με τα δημοσιονομικά. Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, σημειώνοντας την αναγκαιότητα της παρουσίας του ΔΝΤ. «Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα γιατί ήδη πέτυχαν θαυμαστά αποτελέσματα το 2016», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί._x000D_

“Θαυμαστά αποτελέσματα πέτυχε η Ελλάδα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι καταβάλλουν την καλύτερη προσπάθεια. Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη του στόχου”, τόνισε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στην συνέντευξη τύπου ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Να σημειωθεί πάντως πως αν και έγινε αναφορά στην ανάγκη επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, δεν δόθηκε καμία συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είναι προς το συμφέρον όλων η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

“Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα απ’ ότι περιμέναμε. Τους ενθαρρύναμε να συνεχίσουν έτσι και να εφαρμόσουν τα μέτρα. Η Ελλάδα θα υπερκεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν τεθεί το 2016” τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Από πλευράς του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο ήταν καλή και ότι είναι “περισσότερο αισιόδοξος” για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ανέφερε ότι “δυο – τρία σημεία παραμένουν ανοικτά” και επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν, ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα “αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει”.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ.Ρένγκλινγκ ανέφερε τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού άχθους από το δημόσιο χρέος τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος: «Σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στην Ελλάδα, αυτή την εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο του EFSF και του ESM υιοθέτησαν τις απαραίτητες νομικές αποφάσεις έτσι ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα γιατί θα μειωθεί ο κίνδυνος των επιτοκίων και θα βοηθήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». «Μιλάμε για μια ανταλλαγή ομολόγων, μιλάμε για ένα κυμαινόμενο επιτόκιο από τον EFSF και τον ESM προς τις ελληνικές τράπεζες, με ανταλλαγή συγκεκριμένων χρεογράφων», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα οδηγήσουν σε σωρευτική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060.

Παρακολουθείστε τις δηλώσεις των τριών Ευρωπαίων αξιωματούχων (με ελληνική μετάφραση) μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup:

21:30 “Καλή συζήτηση για την Ελλάδα σήμερα στο Eurogroup, ανέφερε ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί σε ανάρτησή του στο twitter .

«Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε και όχι να γυρίσουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας και θα ετοιμάσουμε το έδαφος για την επιστροφή των ομάδων μας στην Αθήνα, που ελπίζω να πραγματοποιηθεί σύντομα» , υπογράμμισε ο Μοσκοβισί.

20:52 «Το EFSF και το ESM υιοθέτησαν τις νομικές αποφάσεις για να αρχίσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Θα μειώσουμε κατά 20% τον λόγο του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ. Δεν πιστεύω ότι αυτό θα είναι επαρκές για το ΔΝΤ.»

20:37 «Προτεραιότητα μια καθολική συμφωνία σε 2-3 ζητήματα που παραμένουν ανοικτά», δήλωσε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη συνέντευξη Τύπου.

«Χρειαζόμαστε μία καθολική συμφωνία σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τα δημοσιονομικά στην Ελλάδα».

«Καλή συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup σήμερα, όλοι συμφωνούν ότι χρειάζεται πρόοδος και κατάληξη, όχι πισωγυρίσματα.»

20:35 Ακούσαμε ότι η Ελλάδα θα υπερκεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει εξαρχής από το 2016.

Αυτή την ώρα οι δηλώσεις μετά την Ολοκλήρωση του Eurogroup.«Υπάρχει μεγάλη δυναμική σχετικά με τα δημοσιονομικά. Καλύτερα έσοδα απ’ ότι αναμέναμε. Τα καλά νέα είναι ότι ελληνική οικονομία ανακάμπτει», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μετά από ερώτηση ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε απαραίτητη την παρουσία του ΔΝΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση που προηγήθηκε της συνεδρίασης του Eurogroup οι θεσμοί επιμένουν στα προληπτικά μέτρα για τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018, κάτι που αρνείται η κυβέρνηση.

18:30 Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρει, μιλώντας στην προγραμματισμένη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους.

Ωστόσο ο ίδιος επανέλαβε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοίνωσε άλλωστε και μετά τη συνάντηση που είχε η γενική του διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε στο Νταβός, πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα.

17.00 Μισέλ Σαπέν: Εργαζόμαστε για να εφαρμοστούν στην Ελλάδα μεταρρυθμίσεις που θα είναι πολιτικά εφικτές

Την πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να εργαστούν σήμερα, αλλά και τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Όλοι δουλεύουμε. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά όλοι εργάζονται έχοντας κατά νου ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε είδους κρίση», ανέφερε ο Μ. Σαπέν, σημειώνοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες όλες οι πλευρές θα εργαστούν για να εφαρμοστούν στην Ελλάδα μεταρρυθμίσεις που θα είναι πολιτικά εφικτές. Συνεχίζοντας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι όλοι εργάζονται για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια «κανονική κατάσταση». Όπως είπε, η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη, δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους της, την οποία την έχει.

Ερωτηθείς σχετικά με το ΔΝΤ, ο Μ. Σαπέν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ είναι και θα παραμείνει στο πρόγραμμα.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν θα στηρίξει τον Γ. Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup σε περίπτωση που το κόμμα του χάσει τις εκλογές στην Ολλανδία, ο Μ. Σαπέν απάντησε με νόημα: «Τού εύχομαι να κερδίσει τις εκλογές το Μάρτιο».

16.30 Συνάντηση Τσακαλώτου – Σόιμπλε

Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση μετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης συναντήθηκαν νωρίτερα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του EuroworkingGroup, Τόμας Βίζερ.

Στη συνέχεια, οι δύο Έλληνες υπουργοί συναντήθηκαν με ανώτερους εκπροσώπους των θεσμών. Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο γενικός διευθυντής της οικονομικής διεύθυνσης της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι και ο Ντέκλαν Κοστέλο. Από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), συμμετείχαν ο Μπενουά Κερέ και ο Φραντσέσκο Ντρούντι. Στη συνάντηση ήταν “παρών” επίσης ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ το ΔΝΤ εκπροσώπησαν ο Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου. Στη συνάντηση έδωσε το “παρών”” και ο Tόμας Βίζερ.

16:15 Δηλώσεις Μοσκοβισί

Την ελπίδα ότι στο σημερινό Eurogroup θα επιτευχθεί «περαιτέρω πρόοδος» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Συμβούλιο.

«Όλον αυτόν τον καιρό έχουμε επιτύχει μεγάλη πρόοδο. Ελπίζω πως περαιτέρω πρόοδος μπορεί να σημειωθεί σήμερα. Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γρήγορα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» τόνισε, προσθέτοντας, ωστόσο, πως υπάρχουν ακόμα στο τραπέζι «δυο-τρία» ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις, που απομένει να εφαρμοστούν, και η συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2018. «Αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν, δεν είναι ανυπέρβλητα», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016. Τέλος, σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, επεσήμανε πως είναι ένας «εταίρος, σταθερός και απαραίτητος» στο ελληνικό πρόγραμμα.

16:00 Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Η συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα και η άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας αξιολόγησης είναι “κοινό συμφέρον”, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο για την τρέχουσα κατάσταση του ελληνικού προγράμματος. «Γνωρίζετε τα δύσκολα ζητήματα», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι το Eurogroup αναμένει να ακούσει από τον Έλληνα υπουργό και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία. Υπάρχει κοινό συμφέρον για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας να προχωρήσουμε γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τα επόμενα βήματα, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι μίλησε με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τον διαβεβαίωσε για την πρόθεση του Ταμείου να συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως οι όροι που θέτει το ΔΝΤ είναι πολύ σαφείς: αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία και αξιόπιστη βιωσιμότητα του χρέους.

Καταλήγοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν έχουν επιστρέψει ακόμα οι θεσμοί για συζητήσεις στην Αθήνα και ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

15:50 Δηλώσεις Σόιμπλε φθάνοντας στη συνεδρίαση

«Σήμερα δεν θα ασχοληθούμε πολύ εντατικά με την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν νέες καταστάσεις που έχουμε προς συζήτηση. Θα πρέπει να περιμένουμε. Θα πρέπει, και αυτό είναι θέμα της Ελλάδας, να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Έχει καθυστερήσει λίγο η ιστορία, αλλά μόλις τελειώσουν τα θέματα δεν θα υπάρχουν προβλήματα,. Δεν πρέπει όμως να προτέξουμε» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Δεν ξέρω τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχει κάνει μέχρι τώρα όλα όσα έχει δεσμευθεί. Έχει φτάσει όμως ο χρόνος να το κάνει αυτό. Ο χρόνος γίνεται όλο και πιο πιεστικός, αλλά από την πλευρά των θεσμών δεν υπάρχουν κανενός είδους προβλήματα», προσέθεσε ο Γερμανός υπουργός, εκτίμησε ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει αυτά τα οποία έχουν αποφασιστεί στο παρελθόν. «Έχουν αποφασιστεί ορισμένα πράγματα και θα πρέπει αυτά να υλοποιηθούν. Η υλοποίηση είναι πολλές φορές και το πρόβλημα. Έχουμε κάποιες συμφωνίες. Η δυσκολία είναι πολλές φορές στην υλοποίησή τους, αλλά νομίζω ότι θα προκύψουν θετικά στοιχεία. Είμαι αισιόδοξος και δεν νομίζω ότι σήμερα θα φτάσουμε σε τίποτα σοκαριστικές αποφάσεις», τόνισε και κατέληξε:

«Δεν έχω την πρόθεση να κάνω την εργασία των θεσμών. Αυτοί κάνουν τις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση. Έχουν συμφωνηθεί πράγματα με την Ελλάδα. Η Ελλάδα τα έχει αποδεχτεί και οι θεσμοί τα έχουν αποδεχτεί. Θα πρέπει αυτά να υλοποιηθούν. Θα πρέπει να τα περιμένουμε».

15:40 To Tweet του Μισέλ Σαπέν

“Πριν από το Eurogoroup, συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό μου Β. Σόιμπλε για να συζητήσουμε για την Ελλάδα και την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ”

15:20 Δηλώσεις Βάλντις Ντομπρόβσκις

«Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται σταδιακά. Τα αποτελέσματα του περασμένου έτους στην ελληνική οικονομία ήταν καλύτερα από τα προσδοκώμενα» είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup

Η συμφωνία είναι επιτεύξιμη και αποτελείται προσπάθειες και από τις δυο πλευρές τόνισε ο κ Ντοπρόβσκις.Η Ελλάδα είναι σε τροχιά να επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα επί του ποσοστού του ΑΕΠ και για τη φετινή χρονιά, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

15.32 Την ανάγκη για ένα θετικό αποτέλεσμα από το σημερινό Eurogroup τονίζει, σε σημερινή γραπτή δήλωσή της, επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής επισημαίνει πως «οι πιστωτές ζητούν περισσότερα μέτρα λιτότητας και θυσίες από τον ελληνικό λαό, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένα μη βιώσιμο χρέος». «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για θετικά αποτελέσματα, που θα επιτρέψουν την ελάφρυνση του χρέους και θα δοθεί μία πραγματική προοπτική στην Ελλάδα, προκειμένου να τερματιστεί η λιτότητα και το υπαγορευμένο πρόγραμμα προσαρμογής, μια για πάντα. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα επειγόντως είναι να επιταχυνθούν οι προσπάθειές της προς την κατεύθυνση μίας υγιούς οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης», προσθέτει.

Στη συνέχεια, η επικεφαλής της ευρωομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς σημειώνει πως «είναι αδιανόητο το γεγονός ότι το ΔΝΤ ζητά από ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να νομοθετεί μέτρα εκ των προτέρων για τον προϋπολογισμό του 2019. Οι απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα ύψους 4,5 δισ. είναι παράνομες, οικονομικά αντιπαραγωγικές και πολιτικά απαράδεκτες. Προκαλούν πρόσθετες καθυστερήσεις και πόνο για τον ελληνικό λαό και είναι ασέβεια προς τις τεράστιες θυσίες που οι Έλληνες έχουν ήδη κάνει. Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και το Eurogroup: Να σταματήσουν τη λιτότητα και να επενδύσουν μαζικά σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες για μία βιώσιμη ανάπτυξη».

Τέλος, υπογραμμίζει πως «οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε και των ακραίων νεοφιλελεύθερων δυνάμεων είναι τεράστιες» και η εφαρμογή των σχετικών πολιτικών «έχει ήδη καταστρέψει τους λαούς της Ευρώπης και θα έχει περαιτέρω καταστροφικές συνέπειες, τόσο για την ΕΕ και την Ελλάδα, σε μία εποχή που η πολιτική και οικονομική σταθερότητα της ΕΕ βρίσκεται σε κίνδυνο».

15.30 Η ελληνική πρόταση που στάλθηκε στους θεσμούς στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχουν οι Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες. Στόχος, γράφει η Καθημερινή, να εξευρεθεί η βάση συνεννόησης που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της Β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Και ενώ κυβερνητικές πηγές είχαν διαρρεύσει ότι η επιστολή που έστειλε ο κ. Τσακαλώτος αποτελούσε απλά μια ενημέρωση ότι θα προσέλθει στο Eurogroup με συγκεκριμένες θέσεις χωρίς να τις αναφέρει, την επόμενη μέρα στάλθηκε μία δεύτερη επιστολή που είχε τα παρακάτω στοιχεία σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

1. Καθορισμός των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια και σταδιακή μείωσή του τα επόμενα χρόνια.

2. Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). (Πηγή: www.euro2day.gr)

15:15 Θρίλερ με την παρουσία του Πολ Τόμσεν. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επικαλέστηκε το πρωί ασθένεια και δεν συναντήθηκε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ωστόσο θα παραστεί κανονικά στη συνεδρίαση του Eurogroup.

15:00 Να ολοκληρώσουν τη δεύτερη αξιολόγηση και να συζητήσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους καλούν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης οι ευρωβουλευτές της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, με σημερινή ανακοίνωσή τους.«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Μία γρήγορη και θετική κατάληξη αυτής της διαδικασίας θα πρέπει, στη συνέχεια, να ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την επιτάχυνση της ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.Ο κ. Πιτέλα πρόσθεσε πως οι ευρωβουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος καταγγέλλουν «τις απαράδεκτες απαιτήσεις» του ΔΝΤ σχετικά με «πρόσθετα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει εκ των προτέρων για το 2019». «Τίθεται ένα ζήτημα νομιμότητας και αποτελεσματικότητας. Αυτές οι απαιτήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και να καταστρέψουν τις οικονομικές προοπτικές της», κατέληξε.

14:40 Με το ένα πόδι εκτός του ελληνικού προγράμματος βρίσκεται το ΔΝΤ, καθώς σε έκθεσή του θεωρεί πως το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο ακόμα και αν υιοθετηθούν οι προτάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento.gr από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους που θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου αναφέρεται ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο ακόμη και αν υιοθετηθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που προτείνει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για περίοδο δέκα ετών.

13:30 Εν όψει της συνεδρίασης, σειρά συναντήσεων πραγματοποιούν αυτή την στιγμή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.Αυτήν τη στιγμή ο κ. Τσακαλώτος συναντάται με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στη συνέχεια, όπως ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές, θα έχει συναντήσεις με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το ΔΝΤ.

Μετά το πέρας αυτών των διαβουλεύσεων και πριν την έναρξη της συνόδου  στις 16:00 ώρα Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε.

Ασφυκτικές πιέσεις για την πάση θυσία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με τους όρους που θέτουν οι δανειστές, δέχεται η ελληνική πλευρά.

Σήμερα ο γερμανικός Τύπος κάνει λόγο για «αναζωπύρωση του ελληνικού προβλήματος» ενώ επαναφέρει το σενάριο του Grexit.

Από την πλευρά του το Μαξίμου αποκλείει με κατηγορηματικό τρόπο την περίπτωση να δεχθεί να νομοθετήσει από τώρα τα μέτρα τα οποία ζητά το ΔΝΤ για μετά το 2018

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter