Eurogroup: Τέλειωσε από εκεί που ξεκίνησε – Μάχη με το χρόνο έως τις 20 Φεβρουαρίου

Eurogroup: Τέλειωσε από εκεί που ξεκίνησε – Μάχη με το χρόνο έως τις 20 Φεβρουαρίου

Εντός του επόμενου εικοσαημέρου θα κριθεί η τύχη της δεύτερης αξιολόγησης, μετά και την κατάληξη του χθεσινού Eurogroup, όπου Αθήνα και δανειστές δεν κατάφεραν να βρουν ένα modus vivendi ώστε να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Επί της ουσίας, η Ελλάδα προσήλθε με τη δική της πρόταση, οι δανειστές ρώτησαν την Αθήνα αν δέχεται την πρόταση του ΔΝΤ και όλοι μαζί συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, αργά χθες το βράδυ, οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ βολιδοσκόπησαν την Αθήνα για το ενδεχόμενο λήψης των μέτρων που ζητά το ΔΝΤ, από τώρα για μετά το 2018, κίνηση που κατά τη γνώμη τους θα ξεμπλοκάρει τη διαπραγμάτευση.

Μάλιστα και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, επιβεβαίωσε ότι η αγορά εργασίας, το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα είναι μέσα στα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, μιλώντας μάλιστα με τα καλύτερα λόγια για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η απάντηση της Αθήνας ήταν αρνητική, γεγονός που κατέστησε σαφές και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, με δήλωσή του, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης. «Δεν είναι δυνατόν να ζητάς να νομοθετήσει μια χώρα για το τι θα κάνει το 2019 και μετά. Με τον τρόπο αυτό παραγκωνίζονται οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Από εκεί και μετά, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, εντός της συνεδρίασης δεν υπήρξε κανένα οργανωμένο μπλοκ εναντίον των Ελληνικών θέσεων (χαρακτηριστικά λένε ο κ. Σαπέν τάχθηκε κατά της νομοθέτησης νέων μέτρων από τώρα), όλοι αναγνώρισαν την εξαιρετική πορεία των εσόδων το 2016 και το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι επαφές, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή έως το επόμενο Eurogroup.

Ενδεικτική και η δήλωση του Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη επίτευξης μιας καθολικής συμφωνίας πάνω στα εκκρεμή ζητήματα, (μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά) και τόνισε ότι απαιτείται η δημιουργία ενός μηχανισμού που να διασφαλίζει και τις δύο πλευρές, καθώς και τους στόχους του προγράμματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter