Εξεταστική για την υγεία: Αποχώρησαν οι βουλευτές της ΝΔ

Εξεταστική για την υγεία: Αποχώρησαν οι βουλευτές της ΝΔ

Ιδιάζουσα ήταν η σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, με την μάρτυρα, Κατερίνα Πολύζου, να επικαλείται μεν το δικαίωμα της σιωπής στις ερωτήσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να απαντά κανονικά στις περισσότερες ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Η συνεδρίαση στιγματίστηκε από τις εντάσεις που προέκυψαν, με τα μέλη της ΝΔ να αποχωρούν προς το τέλος της διαδικασίας.

 Παίρνοντας το λόγο, η κ. Πολύζου επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής αν και δεν της έχει ασκηθεί καμία δίωξη σε καμία από τις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για το ΚΕΕΛΠΝΟ. «Δεν θέλω να απαντήσω για την περίοδο 2012 – 2014» είπε η μάρτυρας

Το γεγονός ότι η προϊσταμένη του τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει την ιδιότητα του κατηγορούμενου παρατήρησε απευθείας ο Αντώνης Μπαλωμενάκης, με τον κ. Μηταράκη να εκφράζει ενστάσεις προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, ρωτώντας τον με νόημα αν εκφράζει νομική άποχη.

«Έχετε αντίθετη γνώμη;» ήταν η ερώτηση μέσω της οποίας απάντησε στον βουλευτή της ΝΔ ο κ. Μπαλωμενάκης, με τον Νότη Μηταράκη να απαντά γενικόλογα πως δεν… είναι νομικός.

Άνω – κάτω

«Από την ώρα που ξεκινήσαμε δίνουν γραμμή στην μάρτυρα για να σιωπήσει» σχολίασε για τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Αννέτα Καββαδία, οι οποίοι δεν προσπαθούσαν να προτρέψουν την μάρτυρα να βοηθήσει το έργο της Επιτροπής. «Δεν έχει ανάγκη συνηγόρων η κ. Πολύζου» πρόσθεσε μεταγενέστερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα ήθελα να επιμείνω στο δικαίωμα της σιωπής» είπε και πάλι η μάρτυρας ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου, καθώς αμέσως μετά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Θεοφύλακτος, προχώρησε σε μια θορυβώδης καταγγελία. «Είναι ντροπή μπροστά στα μάτια μας να συνεννοείται η μάρτυρας με τους συναδέλφους της ΝΔ» κατήγγειλε και προέτρεψε τον πρόεδρο της Επιτροπής να δει τα πλάνα από την κάμερα. «Είναι εντυπωσιακό…» σχολίασε.

Αμέσως, ο Νότης Μηταράκης εξερράγην, αν και δεν τον κατονόμασε ο κ. Θεοφύλακτος. Φώναζε εκτός μικροφώνου, με τον κ. Θεοφύλακτο να του απαντά: «Εγώ να δεις τι θα σου κάνω… με απειλείς κιόλας!». Το πιο παράδοξο απ’ όλα, ήταν το σχόλιο του Κασιδιάρη μέσα στο χάος που επικρατούσε: «Βλέπουμε συμπεριφορές τραμπούκικες…».

Επιμένει η μάρτυρας

Μετά το πέρας του σύντομου διαλείμματος προκειμένου η μάρτυρας να συμβουλευθεί τη δικηγόρο της για την στάση που θα τηρήσει, η κ. Πολύζου δήλωσε πως συμβουλεύτηκε τη νομική σύμβουλό της και η οποία της είπε πως σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ένας ύποπτος εμπλοκής σε μία υπόθεση έχει δικαίωμα σιωπής.

Κατά τη διάρκεια όλης της εξέτασης της από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Πολύζου αποκρινόταν μονίμως «δεν απαντώ» στις ερωτήσεις του κ. Λάππα, με εξαίρεση τη δήλωση άγνοιας για ένα ερώτημα που αφορούσε το ΚΕΕΛΠΝΟ πριν η ίδια εργαστεί εκεί.

Διάτρητο το αφήγημα για τις προσλήψεις Γεωργιάδη

«Τρύπες» εντοπίζονται στις απαντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις 23 «παράνομες» -όπως τις έχει χαρακτηρίσει ο Παύλος Πολάκης- προσλήψεις του ΚΕΕΛΠΝΟ επί θητείας Άδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, γεγονός που επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του documentonews.gr. H μάρτυρας, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει όλες τις ερωτήσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αντιμετώπισε με τον ίδιο τρόπο την εξέτασή της από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Μέχρι που αποκάλυψε πως οι 23 προσλήψεις που εξετάζει η Επιτροπή επί υπουργίας Γεωργιάδη δεν πληρώθηκαν από χορηγία της Estee Lauder, αλλά από χορηγίες του ΟΠΑΠ το 2007 και το 2008. 

Αν και μοιάζει παράδοξο, χρήματα που δόθηκαν από τον ΟΠΑΠ την περίοδο 2007 – 2008 για δράσεις κοινωνικού εθελοντισμού, καταπολέμησης της κατάθλιψης και πρόληψης του καρκίνου να αξιοποιήθηκαν το 2013 και 2014, η κ. Πολύζου «άδειασε» τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ που ισχυρίζονταν ότι οι 23 προλήψεις προήλθαν από χορηγίες της Estee Lauder. Μάλιστα, αποκάλυψε πως δεν υπάρχουν συμβάσεις μεταξύ ΟΠΑΠ – ΚΕΕΛΠΝΟ για τις χορηγίες. Πάντως, αυτό που καταδεικνύεται από την αποκάλυψη της κ. Πολύζου είναι πως τα χρήματα από τις χορηγίες του ΟΠΑΠ για άλλο λόγο δόθηκαν και αλλού αξιοποιήθηκαν.

Show από την αξιωματική αντιπολίτευση

Αποχώρησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατά την ώρα της εξέτασης της Κατερίνας Πολύζου, μετά από νέα ένταση που προκλήθηκε. Συγκεκριμένα, ο Νότης Μηταράκης πήρε το λόγο για να ρωτήσει τη μάρτυρα αν γνωρίζει για τις 150 προσλήψεις που έγιναν στο ΚΕΕΛΠΝΟ το καλοκαίρι του 2015, αλλά και τις 300 το 2017. «Εξετάζουμε τη δικογραφία Γεωργιάδη» είπε στον κ. Μηταράκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρίλαος Τζαμακλής, με τον Νότη Μηταράκη να απαντά: «Είναι βάση σύγκρισης κ. συνάδελφε…». Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε ζήτημα για το πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι αυτοί, αφού κατά τα λεγόμενά του σε αυτή την περίπτωση δεν εντοπίζεται καμία χορηγία.

Εκείνη την στιγμή παρενέβη ο Αντώνης Μπαλωμενάκης, λέγοντας προς τον κ. Μηταράκη πως κάνει «παραπειστικές ερωτήσεις». Η φράση αυτή προκάλεσε την οργή του έτσι κι αλλιώς ευερέθιστος, Γιώργος Γεωργαντάς, σηκώνοντας για άλλη μια φορά τους τόνους. Μέσα στην οχλαγωγία που επικρατούσε, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, απέδωσε τις προσλήψεις αυτές στην αντιμετώπιση της κρίσης του προσφυγικού.

Με τη διαδικασία να έχει εκτροχιαστεί πλήρως, τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Σε ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών που παρείχαν τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή, ο Νότης Μηταράκης ανέφερε πως δεν έγινε καμία προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη αυτών των 450 υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γεωργαντάς χαρακτήρισε τον Αντώνη Μπαλωμενάκη ως τον χειρότερο πρόεδρο Εξεταστικής Επιτροπής που έχει υπάρξει. Αναφέρθηκε στη «μυστική συνάντηση» -όπως τη χαρακτήρισε- μεταξύ του κ. Μπαλωμενάκη και προηγούμενου μάρτυρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο πρόεδρος της Εξεταστικής δεν τηρεί τους κανόνες, δεν προστατεύει τους μάρτυρες και πως προκύπτει «πρόβλημα διαχειρίσεως». Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ απέδωσε και σκοπιμότητα στον Αντώνη Μπαλωμενάκη.

Αξίζει να προστεθεί πως όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής κατέβηκε από το βήμα για να ρωτήσει την μάρτυρα σχετικά με τις 450 προσλήψεις που έγιναν το 2015 και το 2017 στο ΚΕΕΛΠΝΟ, εκείνη αποκρίθηκε πως δεν έχει εντοπίσει τίποτα μεμπτό. Συγκεκριμένα, σχετικά με τις προσλήψεις που προκάλεσαν την αποχώρηση της ΝΔ, ο κ. Μπαλωμενάκης ρώτησε: «Έχετε να περιγράψετε κάποιου είδους λαθροχειρία ή παρέμβαση;», με την Κατερίνα Πολύζου να ξεκαθαρίζει πως δεν έχει να καταθέσει κάτι τέτοιο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter