Εξεταστική για την υγεία: «Σωστή η τιμολόγηση της εξέτασης στα 1.500 ευρώ» σύμφωνα με τον Σαλμά

Εξεταστική για την υγεία: «Σωστή η τιμολόγηση της εξέτασης στα 1.500 ευρώ» σύμφωνα με τον Σαλμά

Μετά την πρώτη κατάθεση του Μάριου Σαλμά που χαρακτηρίστηκε από απεραντολογία άνευ ουσίας, ο πρώην αν. υπουργός Υγείας και πρωταγωνιστής της υπόθεση των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων εξετάζεται εκ νέου σήμερα από όσα μέλη της Επιτροπής δεν πρόλαβαν να πάρουν το λόγο στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Η διαδικασία ξεκίνησε χωρίς τον Αντώνη Μπαλωμενάκη, ο οποίος για λόγους υγείας απουσίαζε με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο να διατελεί χρέη προέδρου της συνεδρίασης.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Γκιόλα, για το αν τελικά η τιμολόγηση ήταν υπερβολική, ο μάρτυρας απάντησε πως το ποσό δεν είναι μεγάλο γιατί η εξέταση έχει ακριβά αναλώσιμα αλλά και εξαιτίας του clawback. «Γιατί δεν επεκτάθηκε η μέθοδος σε άλλα κράτη;» επανήλθε ο κ. Γκιόλας, με τον Μάριο Σαλμά να παρέχει μία μπερδεμένη απάντηση, αφού στην αρχή επικαλέστηκε εμπορικούς λόγους, μετά ιατρικούς και στο τέλος αποκρίθηκε πως δεν ξέρει.

Σχετικά με την ανατιμολόγηση της εξέτασης από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας στα 300 ευρώ, ο κ. Σαλμάς έκανε λόγο για αυθαίρετη τιμή άνευ επιστημονικής τεκμηρίωσης, ενώ σε ερώτημα της Αννέτας Καββαδία ο μάρτυρας χαρακτήρισε σωστή την πρώτη τιμολόγηση της εξέτασης στα 1.500 ευρώ.

Ο εξεταζόμενος ισχυρίστηκε πως παραπλάνησε την Εξεταστική Επιτροπή ο υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ, προκαλώντας ένταση στη συνεδρίαση. Η κ. Καββαδία αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό «ψεύτης» για τον Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, με τους βουλευτές της ΝΔ (Κεφαλογιάννης και Γεωργαντάς) να παρεμβαίνουν και να τονίζουν σε έντονο ύφος ότι δεν δικαιούται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να λογοκρίνει τον μάρτυρα. Οι φωνές του κ. Γεωργαντά και οι παρεμβάσεις του κ. Κεφαλογιάννη ανάγκασαν τον προεδρεύοντα της διαδικασίας, Θανάση Παπαχριστόπουλο, να προειδοποιεί πως θα διακόψει τη διαδικασία.

Κατά την εξέταση του μάρτυρα από την κ. Καββαδία -στη διάρκεια της οποίας ανέβηκαν αρκετές φορές οι τόνοι, ο μάρτυρας υποστήριξε πως δεν παρενέβη ούτε για την τιμολόγηση της εξέτασης, ούτε για την επίσπευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση του διαγνωστικού ιατρείου ή για την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης. Αντ΄ αυτού ανέφερε πως «ταλαιπωρήθηκα περισσότερο από κάθε άλλον».

Για το ενδιαφέρον που εκδήλωσε στο ΚΕΣΥ για την εξέταση πρώτη η Λίτσα Γιαννακάκου, πρώην διοικήτρια του «Αττικόν», το οποίο δεν προμηθεύτηκε ποτέ το σχετικό μηχάνημα για τη διαγνωστική αρθροσκόπηση, ο μάρτυρας δεν θέλησε να απαντήσει. «Και η μη απάντηση είναι απάντηση» τόνισε η κ. Καββαδία.

Εκτροχιάστηκε η διαδικασία

Εκτός πλαισίων βγήκε η συνεδρίαση όταν η Αννέτα Καββαδία μετά την ολοκλήρωση των ερωτήσεων, προσπάθησε να συμπυκνώσει με λίγα λόγια τις απαντήσεις του μάρτυρα. Σύσσωμοι οι βουλευτές της ΝΔ, Μπουκώρος – Κεφαλογιάννης – Γεωργαντάς, εξανέστησαν γιατί έκριναν πως δεν έχει δικαίωμα κανένα μέλος της Επιτροπής να προβαίνει σε αξιολογικές κρίσεις. Οι Γεωργαντάς και Μπουκώρος ανέβασαν τα ντεσιμπέλ σε ενοχλητικά επίπεδα, με τον προεδρεύοντα, Θανάση Παπαχριστόπουλο, να σηκώνεται 3-4 φορές από τη θέση του, προειδοποιώντας πως θα διακόψει τη διαδικασία.

«Δεν μπορώ να σας απαντήσω»

Όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, έθεσε το ερώτημα γιατί τα δημόσια νοσοκομεία δεν υιοθέτησαν τη συγκεκριμένη εξέταση, πόσο μάλλον το «Αττικόν» που η διοικήτρια του έκανε το σχετικό αίτημα στο ΚΕΣΥ, ο μάρτυρας είπε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω». Παρόμοια ήταν η απάντηση του κ. Σαλμά και όταν το ερώτημα τέθηκε για τα ιδιωτικά νοσοκομεία. «Οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές δεν γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της εξέτασης που λέτε;» ρώτησε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ένα ακόμα ερώτημα: «Γιατί και στον ιδιωτικό τομέα δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου στην Ελλάδα αυτή η μεθοδολογία;». Ο εξεταζόμενος απάντησε πως η εξέταση αυτή στοχοποιήθηκε από την αρχή, συμπληρώνοντας: «Κανείς δεν πάει να κάνει μια επένδυση χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Αν υπήρχε άλλη τιμή προφανώς και θα μπορούσαν να την κάνουν και άλλα κέντρα».

Για το ρόλο του ΚΕΣΥ και ειδικότερα για το αν το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας μπορούσε να δώσει οδηγίες στους αρμόδιους ιατρούς γιατί όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος «δεν βλέπουμε καμία καμπάνια του ΚΕΣΥ προς τους έλληνες ιατρούς για την εξέταση αυτή έναντι της μαγνητικής», ο κ. Σαλμάς απεφάνθη πως «δεν είναι δουλειά του ΚΕΣΥ αυτό». Δουλειά του είναι να γνωμοδοτήσει για μια εξέταση και να την τιμολογήσει, σύμφωνα με τα λεγόμενα του μάρτυρα.

Στα «σχοινιά» ο μάρτυρας από τον Τζαμακλή

Έναν προς έναν κατέρριψε τους ισχυρισμούς του μάρτυρα κατά την πρώτη του κατάθεση ο Χαρίλαος Τζαμακλής. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε τον ύποπτο ρόλο της πρώην διοικήτριας του «Αττικόν» στην υπόθεση αλλά και το τέχνασμα των Βορίδη – Γρηγοράκου με τη μη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης -που εξίσωσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση με ΚΕΝ- σε ΦΕΚ.

Αρχικά, ο κ. Τζαμακλής ρώτησε τον μάρτυρα αν η διοικήτρια του «Αττικόν» στο ΚΕΣΥ, από την οποία ξεκινά το κουβάρι της υπόθεσης με το έγγραφο της στο ΚΕΣΥ για την επιστημονική άποψη και την τιμολόγηση της εξέτασης, είχε σκοπό να εφαρμοστεί η εν λόγω ιατρική πράξη στο νοσοκομείο που διοικούσε. «Γνωρίζετε το κίνητρο της κ. Γιαννακάκου να απευθυνθεί στο ΚΕΣΥ;» ρώτησε ο κ. Τζαμακλής, με τον μάρτυρα να απαντά: «Θα ήθελε να τη βάλει στο νοσοκομείο». Αμέσως, ο κ. Τζαμακλής επανήλθε: «Γνωρίζετε αν συντελέστηκε αυτό;». Ο Μάριος Σαλμάς στην αρχή τόνισε πως η κ. Γιαννακάκου έφυγε λίγους μήνες μετά από τη διοίκηση του νοσοκομείου και στη συνέχεια διευκρίνισε πως «απ’ ό,τι ξέρω δεν έγινε». «Άρα, το σημείωμα πήγε στράφι για το νοσοκομείο» συμπέρανε ο κ. Τζαμακλής.

Περνώντας στο ζήτημα της της αδημοσίευτης σε ΦΕΚ υπουργικής απόφασης των Βορίδη – Γρηγοράκου, ο κ. Τζαμακλής προσπάθησε να ρωτήσει κατά πόσο φαίνεται σύνηθες στον μάρτυρα -μιας και έχει διατελέσει αν. υπουργός- να μην δημοσιεύεται μια υπουργική απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με τον Γιώργο Γεωργαντά να παρεμβαίνει φωνάζοντας. «Μην τον καθιστάτε οιονεί κατηγορούμενο τον μάρτυρα κ. Γεωργαντά» απάντησε στις φωνασκίες του βουλευτή της ΝΔ ο Χαρίλαος Τζαμακλής και συνέχισε: «Μία υπουργική απόφαση -ασχέτως περιεχομένου- για να αποκτήσει υπόσταση πρέπει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης». «Έχω διαφορετική άποψη», τον διέκοψε ο μάρτυρας που έκανε λόγο για δημοσίευση στη Διαύγεια. Όταν ο κ. Τζαμακλής επέμεινε στο ότι η δημοσίευση στη Διαύγεια δεν εξισώνεται με τη δημοσίευση μιας υπουργικής απόφασης σε ΦΕΚ, ο κ. Σαλμάς σχολίασε «είναι μία άποψη». «Δεν είναι άποψη, είναι ο νόμος» αντέτεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν συνεχεία, ο κ. Σαλμάς αποφάσισε να τα… ρίξει στους υφιστάμενους των υπουργών για τη μη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης σε ΦΕΚ. Αντ’ αυτού, ο κ. Τζαμακλής φρόντισε να τον διαψεύσει και πάλι, λέγοντας πως πέραν από τις υπογραφές των υπουργών η απόφαση δεν φέρει παραγγελία για δημοσίευση σε ΦΕΚ. Για να στηρίξει το επιχείρημά του ο βουλευτής της πλειοψηφίας ρώτησε τον μάρτυρα: «Εσείς εκδώσατε απόφαση ως αν. υπουργός που να μην έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ;», με τον Σαλμά να απαντά: «Δεν το θυμάμαι…».

Αναφορικά με την έλλειψη συνυπογραφών της απόφασης από τους τότε υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, Βρούτση και Σταϊκούρα αντίστοιχα, ο κ. Τζαμακλής είχε την απορία αν αυτό ήταν αποτέλεσμα σκοπιμότητας. «Όχι, καμία σκοπιμότητα…» είπε ο μάρτυρας. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter