Ο μαγικός κόσμος του Ευγένιου Τριβιζά εκτίθεται στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»

Ο μαγικός κόσμος του Ευγένιου Τριβιζά εκτίθεται στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»
Ευγένιος Τριβιζάς Φρουτοπία

Ο μαγικός κόσμος του Ευγένιου Τριβιζά εκτίθεται στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»

Η περγαμηνή με τον νόμο του βασιλιά Αρπατίλαου του Πρώτου που καταργεί τις Κυριακές και τις ονομάζει Προδευτέρες, τρεις μανάβηδες της «Φρουτοπίας» μεταμορφωμένοι σε βίδες, το ιπτάμενο σουρωτήρι της Χαράς και του Γκουντούν, ένας ιπποπόταμος που χορεύει τσάρλεστον, το περιβόητο αόρατο πράσινο καγκουρό και πολλά άλλοι ήρωες του Ευγένιου Τριβιζά περιμένουν τα παιδιά στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

Η έκθεση, με τίτλο «Από τη “Φρουτοπία” στο “Νησί των πυροτεχνημάτων”: Ενα συναρπαστικό ταξίδι στους μαγικούς κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά», είναι αφιερωμένη και εμπνευσμένη από το έργο του αγαπημένου συγγραφέα. Οι καλλιτέχνες και φορείς που συμμετέχουν στην έκθεση είναι πάνω από 35. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής, Μουσείο Γουναρόπουλου, Cap Cap, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας. Ταλαντούχοι ζωγράφοι, εικονογράφοι, γλύπτες, χαράκτες, ενδυματολόγοι, συντηρητές, κατασκευαστές, αλλά και ηθοποιοί, τραγουδοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν ζωγραφικούς πίνακες, εγκαταστάσεις, κατασκευές, κομψοτεχνήματα, κοσμήματα, παιχνίδια, κούκλες, ταινίες και δρώμενα, όλα εμπνευσμένα από τα βιβλία και τους ήρωες του μεγάλου μας παραμυθά.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε το 2013-2014 στο Μουσείο Γουναρόπουλου και στη συνέχεια στο Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τραπέζης Κύπρου. Ο Δημήτρης Μεργούπης, υπεύθυνος σχεδιασμού της έκθεσης, μιλώντας στο Documento για την τρέχουσα έκθεση διευκρίνισε ότι είναι εμπλουτισμένη με νέα έργα. «Στην επιλογή των έργων δεν θέσαμε άλλο κριτήριο παρά μόνο την αγάπη και τη φαντασία κάθε δημιουργού, ο οποίος πραγματοποιούσε έναν διάλογο με την εργογραφία του συγγραφέα» μας εξήγησε.

Οι μικροί επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη δυνατότητα να δουν να «ζωντανεύουν» μπροστά στα μάτια τους οι ήρωες που τόσο έχουν αγαπήσει διαβάζοντας τα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά, εξάπτοντας περισσότερο τη φαντασία τους! Αλλά και τα μεγάλα παιδιά βρίσκουν μέσα σε αυτή κομμάτια από την παιδική τους ηλικία, όπως οι αυθεντικές κούκλες της «Φρουτοπίας», «πραγματοποιώντας ένα εσωτερικό ταξίδι στο παρελθόν αλλά και στη μαγεία και τη φαντασία, που λειτουργούν θεραπευτικά σε όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μεργούπης.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τόσο αγαπητά τα παραμύθια του σε όλους; «Ο Ευγένιος Τριβιζάς» πιστεύει ο κ. Μεργούπης «έχει αφηγηθεί την παιδική ηλικία όλων μας. Είτε μεγάλωσε κάποιος με τη “Φρουτοπία”, είτε με την “Πριγκίπισσα Δυσκολούλα”, είτε μεγαλώνει τώρα με το “Κουμπί που κρύωνε”, οι σταθερές του έργου του συγγραφέα είναι ίδιες. Φαντασία, τρυφερότητα, διαχρονικά νοήματα και αξίες που μιλούν στα παιδιά και τα πρώην παιδιά».

INFO

H έκθεση λειτουργεί έως τις 28 Φεβρουαρίου

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 18.00-20.00, Σάββατο-Κυριακή 10.00-12.00 & 18.00-20.00

Είσοδος ελεύθερη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter