Ευνοϊκές διατάξεις για τους εργαζόμενους στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό

Ευνοϊκές διατάξεις για τους εργαζόμενους στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό

Σχέδιο νόμου με δεκάδες ευνοϊκές διατάξεις για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό αλλά και ειδικές κατηγορίες πολιτών όπως είναι οι ανάπηροι, οι φυλακισμένοι και οι ψυχικά πάσχοντες, είναι αυτό που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας. 

Με 118 άρθρα και σε 337 σελίδες επιχειρείται να μπει τάξη στη «ζούγκλα» της αγοράς εργασίας που δημιούργησαν τα συνεχόμενα μνημόνια στα χρόνια της κρίσης. Επιδιώκεται επιτάχυνση της διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών μέσω δικαστηρίου, όπου εφεξής δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 120 μέρες, μαζί με το ενδεχόμενο αναβολής και έκδοσης της σχετικής απόφασης. Επίσης, γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική αναγγελία των υπερωριών από τους εργοδότες, ενώ για την αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης θα απαιτείται και η υπογραφή του εργαζόμενου. 

Σκληρό είναι το ποινολόγιο που δημιουργείται για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ώστε ανάλογα με την σοβαρότητα τους, να επιβάλλεται στις επιχειρήσεις αποκλεισμός από την δημόσια χρηματοδότηση των παραβατών αλλά και προσωρινή ή ακόμα και οριστική διακοπή λειτουργίας. Με άλλη διάταξη διευκολύνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες ως προς την λήψη επιδόματος ανεργίας.

Στις ασφαλιστικές διατάξεις ξεχωρίζει ο «κόφτης» στο 30% της μείωσης σε περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης στο Δημόσιο. Έως το τέλος του έτους αναμένεται ο συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Βελτιώνεται ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, αποσυνδέεεται η ασφάλιση από την ιδιότητα για μηχανικούς και δικηγόρους, προβλέπονται ευνοϊκότεροι όροι για την εξαγορά πλασματικών ετών από τους αγρότες και δίδεται η δυνατότητα εθελοντικής καταβολής αυξημένης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε ό,τι αφορά τις ειδικές ομάδες πληθυσμού στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα εξής:

*Σε περίπτωση φυλάκισης δεν θα παύει η καταβολή σύνταξης.

* Οι ειδικές διατάξεις για την προστασία της μητρότητας επεκτείνονται σε παρένθετες μητέρες ή σε μητέρες που υιοθέτησαν τέκνα.

*Παρατείνεται για έξι μήνες η αναπηρική σύνταξη μέχρι την οριστική γνωμοδότηση της υγειονομικής επιτροπής των ΚΕΠΑ.

*Η ελληνική γραφή Μπράιγ αναγνωρίζεται ως επίσημη γλώσσα και για τη δημόσια διοίκηση.

*Προωθούνται διατάξεις για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις δημόσιες υπηρεσίες.

*Μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ο Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, ώστε να αναβαθμιστεί ο θεσμικός του ρόλος και να συντελέσει στον σχεδιασμό κοινωνικών πολιτικών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter