Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Προσωπικά δεδομένα οι ημερήσιες αποζημιώσεις και τα έξοδα ταξιδιών των ευρωβουλευτών!

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Προσωπικά δεδομένα οι ημερήσιες αποζημιώσεις και τα έξοδα ταξιδιών των ευρωβουλευτών!

Σφοδρές αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι ημερήσιες αποζημιώσεις, οι αποζημιώσεις για έξοδα ταξιδίου και οι αποζημιώσεις βουλευτικής επικουρίας των ευρωβουλευτών είναι προσωπικά δεδομένα και δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν.

Με την απόφαση αυτή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικύρωσε την άρνηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παράσχει πρόσβαση στα έγγραφα.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιουλίου του 2015, όταν διάφοροι δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικές ενώσεις υπέβαλαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αιτήσεις πρόσβασης στα έγγραφα που αφορούν τις ημερήσιες αποζημιώσεις, τις αποζημιώσεις για έξοδα ταξιδίου και τις αποζημιώσεις βουλευτικής επικουρίας των ευρωβουλευτών. Το ΕΚ απέρριψε στο σύνολό τους τις αιτήσεις αυτές, καθώς και τις επιβεβαιωτικές αιτήσεις που ακολούθησαν.

Τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα προσέφυγαν ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων του Κοινοβουλίου.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει τις προσφυγές και επικυρώνει τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου περί άρνησης παροχής, στους αιτούντες, πρόσβασης στα έγγραφα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου «οι αιτούντες δεν απέδειξαν με ποιον τρόπο η διαβίβαση των επίμαχων προσωπικών δεδομένων θα ήταν αναγκαία για την εξασφάλιση επαρκούς ελέγχου των δαπανών που πραγματοποίησαν τα μέλη του Κοινοβουλίου προκειμένου να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, ιδίως δε για την αντιστάθμιση των προβαλλόμενων ανεπαρκειών των υφιστάμενων μηχανισμών ελέγχου των δαπανών αυτών».

Η απόφαση αυτή είναι ένα ακόμα πλήγμα στην προσπάθεια ελέγχου και διαφάνειας των πολιτικών όσον αφορά τις απολαβές που λαμβάνουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter