Φιλιππίνες: Φρένο στην ανεξέλεγκτη χρήση του καραόκε

Φιλιππίνες: Φρένο στην ανεξέλεγκτη χρήση του καραόκε

«Στις Φιλιππίνες περνάς υπέροχα». Με αυτήν την επίσημη τουριστική καμπάνια υποδέχεται η χώρα τους δεκάδες επισκέπτες. 

Πράγματι, οι Φιλιππίνες έχουν εξαιρετικό κλίμα, παρθένες παραλίες και ζεστά φιλόξενα πρόσωπα. Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα…Ο θόρυβος από τον ήχο του καραόκε, το οποίο χωρίς υπερβολή θεωρείται το εθνικό σπορ της χώρας.

Οντως η ευρεία χρήση του έχει προκαλέσει ηχητική ρύπανση ειδικά τις ώρες κοινής ησυχίας, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερος κόσμος να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του. Το θέμα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις ώστε πρόσφατα άνοιξε μία συζήτηση στη αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της χώρας, σχετικά με ένα νομοσχέδιο το οποίο επιδιώκει να ρυθμίσει την χρήση του καραόκε -μία πρωτοφανή κίνηση που πιθανότατα θα δυσαρεστήσει τους οπαδούς του κατηγορώντας την κυβέρνηση για υπέρβαση. Οι νομοθέτες της χώρας εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν την χρήση καραόκε μετά τις 10:00 το βράδυ τοπική ώρα, στις κατοικημένες περιοχές των Φιλιππίνων, με το αιτιολογικό οτι ο δυνατός ήχος, η ένταση των ηχείων και τα ανεπαρκή μέτρα για τη μείωση του θορύβου συνιστούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

Τις τελευταίες δεκαετίες η διασκέδαση με καραόκε προκάλεσε πολλά προβλήματα στη νησιωτική αυτή χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας. Σε ορισμένα από τα χιλιάδες μπαρ, καφέ και εστιατόρια που διοργανώνουν γιορτές με καραόκε σημειώθηκαν πολλές δολοφονίες που, σύμφωνα με πληροφορίες, προκλήθηκαν από…. διασκευές του γνωστού παγκοσμίως «My Way» του Φρανκ Σινάτρα. Εχουν σημειωθεί επίσης περισταστικά όπου απηυδισμένοι κάτοικοι επιτέθηκαν στους ενδουσιώδεις οπαδούς του καραόκε που τραγουδούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι Φιλιππινέζοι όντως αγαπούν το καραόκε. Σχεδόν κάθε σπίτι διαθέτει ψηφιακό μικρόφωνο «Magic Sing» που μετατρέπει την τηλεόραση σε καραόκε. Στις Φιλιππίνες μια συσκευή καραόκε μπορεί να ενοικιαστεί για 800 πέσος (περίπου 15 δολάρια ΗΠΑ) για 24ωρη χρήση. Χιλιάδες θορυβώδη καραόκε μπαρ έχουν ξεφυτρώσει σε κατοικημένες περιοχές, ειδικα στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, τη Μανίλα, αναγκάζοντας κάποιους κατοίκους να μετακομίσουν από τα σπίτια τους. Εάν τελικά περάσει το νομοσχέδιο, θα καταστεί παράνομη η χρήση των συσκευών καραόκε, των βιντεοθονών και των ενισχυτών που προκαλούν « περιττή διατάραξη της κοινής ησυχίας» ειδικά τις ακατάλληλες ώρες. Οποιοσδήποτε παραβιάζει τον νόμο θα τιμωρείται με πρόστιμο 1.000 πέσος (περίπου 19 δολάρια) ή με ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μήνες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter