Financial Times: Ο Τσίπρας περπατά στο τεντωμένο σκοινί των μεταρρυθμίσεων

Financial Times: Ο Τσίπρας περπατά στο τεντωμένο σκοινί των μεταρρυθμίσεων

Από αεροδρόμια έως επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν τα περιουσιακά στοιχεία που ιδιωτικοποιεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Financial Times σε ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Επιχειρείν στην Ελλάδα». 

Ενώ οι πολιτικοί και οι πιστωτές ερίζουν για τους όρους του ελληνικού προγράμματος, οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες προσαρμόζονται σε νέες πραγματικότητες και ευκαιρίες.

Ένας πιο ήρεμος Αλέξης Τσίπρας λέει ότι χαιρετίζει τις ξένες επενδύσεις ως «αμοιβαία επωφελείς» για τις επιχειρήσεις και τη χώρα, επισημαίνει η εφημερίδα σε ένα από τα άρθρα της με τίτλο «Ο Τσίπρας περπατά στο τεντωμένο σκοινί των μεταρρυθμίσεων».

Ο πρωθυπουργός ανυπομονεί να δει την Ελλάδα να επιστρέφει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το 2017, ύστερα από απουσία τριών ετών. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν όταν η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα, αν και με καθυστερήσεις, και έκανε κάποιες προσπάθειες σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τους φόρους και τις συντάξεις, τις οποίες οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ προσπαθούσαν να επιβάλλουν από την πρώτη διάσωση το 2010.

Τα επενδυτικά ταμεία, με την ελπίδα να επωφεληθούν από μια ελληνική ανάκαμψη, αναζητούν ευκαιρίες – από χρεοκοπημένες αλυσίδες ξενοδοχείων και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι πακέτα ?κόκκινων δανείων? από εγχώριες τράπεζες. «Σίγουρα βλέπουμε μια αλλαγή στάσης», δήλωσε Έλληνας χρηματοοικονομικός σύμβουλος. «Υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία».

Παράλληλα, σχεδιάζονται ιδιωτικοποιήσεις σε υποδομές και ενεργειακές εταιρίες. «Πολλά έγιναν πέρυσι», δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τους FT. «Σημαντικά έργα ωριμάζουν και υπάρχει πολύ ενδιαφέρον για επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί».

Όπως σημειώνουν οι FT, αναλυτές στην Αθήνα συμφωνούν ότι η οικονομία σταθεροποιείται ύστερα από υποχώρηση οκτώ ετών που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το ΑΕΠ κατά περισσότερο από 25% και άφησε έναν στους τρεις Έλληνες στη φτώχεια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε αλλά παραμένει οριακά πάνω από το 23%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter