Φρίκη στην Κροατία: Πρόσφυγες καταπλακώθηκαν στον ύπνο τους από βράχο

Φρίκη στην Κροατία: Πρόσφυγες καταπλακώθηκαν στον ύπνο τους από βράχο

Δύο σύροι πρόσφυγες βρέθηκαν νεκροί την Κυριακή μέσα σε ένα δάσος στην Κροατία, όχι μακριά από τα σύνορα με την Βοσνία, τα οποία εκτιμάται ότι πέρασαν παράτυπα στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ιταλία, σύμφωνα με τον κροατικό Τύπο.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο μεταναστών, χωρίς να δώσει καμιά λεπτομέρεια για την εθνικότητά τους ή την ηλικία τους, περιοριζόμενη να αναφέρει ότι διενεργείται έρευνα.

«Το πρωί, περί τις 08:00 (09:00 ώρα Ελλάδας), η αστυνομία εντόπισε στο δάσος της περιοχής Ντρέζνιτσα (κεντρικά), μια ομάδα μεταναστών (…) Βρέθηκαν δώδεκα άνθρωποι, οι δύο από τους οποίους ήταν νεκροί», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης η Σένκα Σταρόβεσκι, μια εκπρόσωπος της κροατικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Jutarnji List, οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν στον ύπνο τους, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, όταν ένας βράχος αποκολλήθηκε από μια απόκρημνη πλαγιά και τους καταπλάκωσε.

Έγγραφα που ανακτήθηκαν από τις αρχές επιτόπου υποδεικνύουν πως οι δύο άνδρες ήταν Σύροι, αμφότεροι 24 ετών, πρόσθεσε η Γιούταρνι Λιστ.

Η Ντρέζνιτσα απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βοσνία.

Κάτοικοι της περιοχής αφηγήθηκαν στη Γιούταρνι Λιστ ότι οι άνδρες αυτοί είχαν κατέβει την προηγουμένη στην κωμόπολη για να ψάξουν φρούτα και κάποιο παντοπωλείο. Ήθελαν να φθάσουν στην Τριέστη, στην Ιταλία, περίπου 150 χλμ. προς τα βορειοδυτικά, εξήγησαν οι ίδιες πηγές.

Περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κατά εκτιμήσεις των αρχών της Βοσνίας, βρίσκονται το τρέχον διάστημα στην άλλη πλευρά των συνόρων, ειδικά στις πόλεις Μπίχατς και Βέλικα Κλάντουσα.

Οι άνθρωποι αυτοί σκοπεύουν να περάσουν παράτυπα τα σύνορα και να συνεχίσουν την προσπάθειά τους να φθάσουν στη δυτική Ευρώπη, αλλά η πορεία τους αποδεικνύεται συχνά επικίνδυνη.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του παραρτήματος της ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) στο Βελιγράδι, η οποία βασίζεται σε πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στα ΜΜΕ, πάνω από 80 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της χρονιάς στην «οδό των Βαλκανίων», η οποία οδηγεί από την Τουρκία στη Σλοβενία.

Οι θάνατοι αυτοί αποδόθηκαν σε πνιγμούς, στο κρύο, σε τροχαία δυστυχήματα και διάφορα βίαια επεισόδια, κατά την MSF.

Εξάλλου, η κροατική αστυνομία βρήκε το πρωί, νοτιότερα, στην περιοχή Γκράτσας, εγκαταλελειμμένη την καρότσα ενός φορτηγού με περίπου είκοσι μετανάστες που είχε μπει στη χώρα από τη Βοσνία.

Ο οδηγός, που αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο, διαφεύγει τη σύλληψη, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κροατικής αστυνομίας, ο Έλις Ζόνταν, στο ραδιοφωνικό δίκτυο Αντένα Ζαντάρ.

Στα τέλη Μαΐου, κροάτες αστυνομικοί τραυμάτισαν δύο παιδιά όταν άνοιξαν πυρ εναντίον φορτηγού που μετέφερε περίπου τριάντα αφγανούς και ιρακινούς πρόσφυγες, ανάμεσά τους δεκαπέντε παιδιά, διότι ο οδηγός αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter