Φτιάξτε κωδικούς πρόσβασης που θα είναι ο εφιάλτης κάθε χάκερ – Μπορούν να κρατήσουν για πάντα

Φτιάξτε κωδικούς πρόσβασης που θα είναι ο εφιάλτης κάθε χάκερ – Μπορούν να κρατήσουν για πάντα

Πλέον όλα κινούνται γύρω από το διαδίκτυο. Έτσι είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προφυλάξουμε τα προσωπικά μας δεδομένα και τα χρήματα μας γιατί σε κάθε διαδικτυακή «γωνιά» παραφυλάει και κάποιος χάκερ που μπορεί να μας τα κλέψει.

Κι ενώ πολλοί είναι εκείνοι που αισθάνονται ασφαλείς, η ιστορία μπορεί να τους διαψεύσει, καθώς σύμφωνα με έρευνες αρκετών ειδικών, υπάρχουν πολλοί κωδικοί πρόσβασης, όπως το 123123, που απαιτούν ελάχιστα δευτερόλεπτα για να σπάσει ένας ειδικός.

Άλλοι προτιμούν να χρησιμοποιούν κωδικούς με την ημερομηνία γέννησής τους ή το όνομα του κατοικίδιου ζώου τους αλλά αυτό δύσκολα θα αποθαρρύνει έναν χάκερ που μπορεί να εισχωρήσει στα προσωπικά μας δεδομένα μέσω των social media.

Για παράδειγμα, μια ημερομηνία γέννησης με τελείες ανάμεσα στο μήνα και το έτος, θα πάρει μόλις 13 δευτερόλεπτα σε έναν χάκερ για να τον σπάσει.

Ωστόσο, υπάρχει ένας τρόπος για να δημιουργηθεί ένας αλάνθαστος κρυπτογραφημένος κώδικας που θα απαιτούνταν έως και 4 τρισεκατομμύρια χρόνια για να τον σπάσουν τα «σαΐνια» του κυβερνοχώρου.

Ειδικοί από την εκστρατεία Cyber Aware του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας, συμβουλεύουν να επιλέξετε έναν κωδικό που να αποτελείται από τρεις τυχαίες, άσχετες λέξεις όπως το teabrownpicture. Ένας τέτοιος κωδικός θα χρειαζόταν 35.000 χρόνια για να σπάσει, ενώ αν προσθέσετε και έναν σχετικά μεγάλο αριθμό, θα χρειαστούν ούτε λίγο ούτε πολύ… 227 εκατομμύρια χρόνια!

Η προσθήκη ενός αριθμού και ενός συμβόλου σημαίνει πως ο κωδικός πρόσβασής σας είναι ασφαλής για την αιωνιότητα ή τουλάχιστον για 4 τρισεκατομμύρια έτη.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης, ότι παρόλο που μπορεί να είναι κουραστικό, είναι σημαντικό να έχετε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για τους σημαντικούς λογαριασμούς σας, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τους web banking.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter