Γαβρόγλου: Έχετε ντέρτι με την κομματικοποίηση, δεν ακολουθούμε τις συνταγές σας

Γαβρόγλου: Έχετε ντέρτι με την κομματικοποίηση, δεν ακολουθούμε τις συνταγές σας

«Το μόνο σας ντέρτι είναι η κομματικοποίηση. Αν θέλαμε να κομματικοποιήσουμε, έχουμε πολλές καλές συνταγές από εσάς…» είπε με νόημα από το βήμα της Βουλής ο Κώστας Γαβρόγλου.

Ξεφεύγοντας από τα ακαδημαϊκά πλαίσια που χαρακτηρίζουν τον πολιτικό του λόγο, ο υπουργός Παιδείας απάντησε με καυστικό τρόπο στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί κομματικοποίησης των δομών της εκπαίδευσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου, η αντιπολίτευση έχει αναπτύξει δύο προσεγγίσεις. Η μία, ήταν η κριτική χωρίς αντιπρόταση, «Εκτός από κριτική, υπάρχει εναλλακτική πρόταση; Μία άλλη φιλοσοφία και αρχιτεκτονική;» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει. Η δεύτερη, την οποία και χαρακτήρισε σοκαριστική, είναι η ανακύκλωση του επιχειρήματος περί κομματικοποίησης των υποστηρικτικών δομών εκπαίδευσης. «Το μόνο σας ντέρτι είναι η κομματικοποίηση. Αν θέλαμε να κομματικοποιήσουμε, έχουμε πολλές καλές συνταγές από εσάς» τόνισε. Επ’ αυτού, χωρίς να παραθέσει όνομα υπουργού και χρονολογία, αναφέρθηκε σε ένα ενδεικτικό παράδειγμα κομματικοποίησης. «Γίνονται εκλογές κάποιον Μάρτιο» εξιστόρησε και συνέχισε: «Τέσσερις μήνες αργότερα, παύονται από τα καθήκοντά τους με υπουργική απόφαση 256 προϊστάμενοι γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας και 116 διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, ενώ αυτοί είχαν κριθεί… Και διορίζονται άλλοι ως προσωρινοί για τρία χρόνια». «Εντάξει;» ρώτησε, θέλοντας μάλλον να πει: «Συνεννοηθήκαμε;». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου «από το προσωποκεντρικό πάμε στο συλλογικό με πυρήνα το σύλλογο διδασκόντων».

Ως προς το ζήτημα της κατάργησης της τιμωρητικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που οδηγούσε σε απολύσεις, επέστρεψε τα πυρά που δέχτηκε από την αντιπολίτευση, λέγοντας σκωπτικά ότι «εδώ κοντεύουμε να θεωρήσουμε ότι το Προεδρικό Διάταγμα 152 ήταν ευχή στην ελληνική κοινωνία». «Είναι ή δεν είναι το ΠΔ 152 το βασικό εργαλείο που οδήγησε σε διαθεσιμότητες;» αναρωτήθηκε και επισήμανε πως το εν λόγω ΠΔ χρησιμοποιήθηκε ως ιδεολογικό άλλοθι και φυσικό εργαλείο για να γίνουν «αυτά τα ρεζιλίκια που έγιναν». Επίσης, χαιρέτισε τη δήλωση από πλευράς ΝΔ ότι η αξιολόγηση δεν πρέπει να είναι ταυτισμένη με τιμωρία, ενώ έψεξε την στάση του ΚΚΕ σύμφωνα με την οποία η κατάργηση του ΠΔ 152 «παραμένει κενό γράμμα», αντιτείνοντας πως αυτό «το ξέρουν οι εκπαιδευτικοί, οι απολυμένοι και όλοι όσοι ήταν στη διαθεσιμότητα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter