Γαβρόγλου: Να ανοίξει στο δημόσιο διάλογο η εκλογή μουφτή στη μουσουλμανική μειονότητα

Γαβρόγλου: Να ανοίξει στο δημόσιο διάλογο η εκλογή μουφτή στη μουσουλμανική μειονότητα

Την πρόθεση να ανοίξει στο δημόσιο διάλογο το θέμα της εκλογής μουφτή στη μουσουλμανική μειονότητα εξέφρασε ο Κώστας Γαβρόγλου, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Ερντογάν και τις σχετικές δηλώσεις του τούρκου Προέδρου για το ζήτημα ενώ παράλληλα συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας για την προαιρετική κατάργηση της Σαρία.

Κατά τον υπουργό, θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων. «Οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις ως προς τον προσδιορισμό του εκλεκτορικού σώματος» ανέφερε σε εκπομπή του Καναλιού της Βουλής που θα προβληθεί στις 21:00 και πρόσθεσε ως παράδειγμα το καθεστώς εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη. «Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα» υπογράμμισε.

Ως προς το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, εξήγησε πως μετά τη ψήφιση της νομοθετικής πρωτοβουλίας θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα ορίζει τις δικονομικές αρμοδιότητες του Μουφτή. Επόμενο βήμα θα είναι η σύσταση επιστημονικής επιτροπής από νομικούς και ειδικούς επί του Ισλαμικού Δικαίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter