«Γαλάζιο» γαϊτανάκι με την Περιφέρεια Αττικής

«Γαλάζιο» γαϊτανάκι  με την Περιφέρεια Αττικής

Την_x000D_
ώρα που «γαλάζια» στελέχη μοιάζει να παίζουν… ρουλέτα, κρατώντας «ζεστή» μια_x000D_
θέση διεκδίκησης στον αυτοδιοικητικό στίβο μεταξύ δήμου Αθηναίων και_x000D_
Περιφέρειας Αττικής, η Πειραιώς προετοιμάζεται για ένα σκληρό μπρα ντε φερ απέναντι_x000D_
στον ΣΥΡΙΖΑ στην καρδιά της πρωτεύουσας. 

Εδώ και σχεδόν πέντε μήνες, με εντολή του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, στελέχη της έχουν χαρτογραφήσει τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και εκείνα των υποδομών του λεκανοπεδίου. Η επίρριψη ευθυνών στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου για την υποβάθμιση περιοχών της Αττικής επί θητείας της είναι κεντρικό στοιχείο τη αντιπαράθεσης ενόψει των τοπικών εκλογών του 2019. Αυτή την… αρματωσιά θα δώσει στον υποψήφιο (με ή χωρίς χρίσμα) που θα επιλέξει να στηρίξει, με στόχο να κερδίσει τη σκυτάλη της διοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής, επιχειρώντας να αφήσει πίσω τα δίσεκτα αυτοδιοικητικά χρόνια για τη «γαλάζια» παράταξη. Ομως το φιλόδοξο εγχείρημα κρέμεται από μια κλωστή, καθώς συγκρούονται διαφορετικές αντιλήψεις σήμερα στην Πειραιώς για την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί. Ανασχετικός παράγοντας για τις τελικές αποφάσεις είναι και ο καταμερισμός των υποψηφιοτήτων στις κάλπες της κεντρικής σκηνής (βουλευτικές και εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο).

Εχει πολλούς θιασώτες η εκδοχή στήριξης προσώπων με αυτοδιοικητικά παράσημα, επαγγελματική πείρα και κοινωνική δράση τα οποία καθιστούν την υποψηφιότητά τους ελκυστική σε ευρύτερη μερίδα ψηφοφόρων. Εχουν απέναντί τους εκείνους που κρίνουν ότι σε μια εμβληματικά σημαντική περιφέρεια όπως είναι η Περιφέρεια Αττικής, εκείνη που βγάζει τον λεγόμενο «μικρό πρωθυπουργό», ο χάρτης το βράδυ των εκλογών θα πρέπει να βαφτεί «γαλάζιος». Αλλοι συνδέουν την υπόθεση με επιλογή που να δίνει σήμα και για κεντρικές πολιτικές συναινέσεις. Από κει ξεπηδούν τα περί κοινής υποψηφιότητας στο πρόσωπο του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, ο οποίος έσπευσε ήδη να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του έχοντας δεδομένη τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής. Τον περασμένο Γενάρη, στην εκδήλωση στην οποία ανακοίνωσε εκ νέου την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής, έδωσαν το παρών και νεοδημοκράτες, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Φορτσάκης. Ο Γ. Σγουρός προβάλλει ότι είναι χωρίς κομματικές ταμπέλες, όμως οι διαφωνίες καλά κρατούν.

Πάντως, τις επόμενες ημέρες ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συγκροτήσει την επιτροπή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στην οποία στελέχη με εμπειρία από τον χώρο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, θα βοηθήσουν να ξεκαθαριστεί το τοπίο των υποψηφιοτήτων. Σημαντική παράμετρος είναι και η στάση των ανθυποψηφίων και βέβαια τι θα πράξει η Ρ. Δούρου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν ότι η ακραιφνώς «γαλάζια» επιλογή δοκιμάστηκε χωρίς εκλογική επιτυχία μεγάλου βεληνεκούς, όπως αυτή που επιζητά τώρα η ΝΔ. Θυμίζουν τι έγινε το 2010 όταν τέθηκε υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής ο τότε επικεφαλής της γραμματείας αθλητισμού της ΝΔ και νυν βουλευτής της Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ηττήθηκε από τον Γ. Σγουρό και κατέλαβε με 47,5% τη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Περιφέρειας Αττικής. Το 2014, επίσης επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά στη ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επελαύνει, βγήκε τρίτη η «γαλάζια» παράταξη στην περιφέρεια. Την υποψηφιότητα ανέλαβε να τρέξει για την Περιφέρεια Αττικής ο τότε ευρωβουλευτής και νυν βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος – επικράτησε η Ρένα Δούρου, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Γ. Σγουρός ο οποίος είναι έως σήμερα επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ο κίνδυνος να επαναληφθεί η ιστορία ανησυχεί πολλούς, οι οποίοι θυμούνται εκείνη την ημέρα του Φεβρουαρίου του 2014 όταν ο Κουμουτσάκος έφευγε από το σπίτι του Σαμαρά στην Κηφισιά με το «γαλάζιο» χρίσμα, έχοντας όμως το βάρος ότι πολύ νωρίτερα «γαλάζια» στελέχη είχαν εκφράσει τη στήριξή τους στον Σγουρό. Τώρα οι εξελίξεις είναι και πάλι «δίκοχες». Ομως υπάρχουν κάποια υπολογίσιμα δεδομένα και δίνουν επιχειρήματα σε στελέχη της ΝΔ που δεν θεωρούν ελκυστική τη συμπόρευση με τον πρώην περιφερειάρχη.

Περιφεριακοί σύμβουλοι, προερχόμενοι από τη ΝΔ, όπως ο Χάρης Δαμάσκος (αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής την εποχή που νομάρχης ήταν ο Λεωνίδας Κουρής) και ο Παύλος Καμάρας (πρώην δήμαρχος Πεύκης), έχουν ήδη εγκαταλείψει την παράταξη Σγουρού. Επίσης, την ανεξαρτητοποίησή του από την παράταξη του Γ. Σγουρού, με αιχμές εναντίον του για «προσωπικές στρατηγικές» ανακοίνωσε τον περασμένο Γενάρη ο 50χρονος πρώην δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος κάθε άλλο παρά απίθανο είναι να τεθεί επικεφαλής ψηφοδελτίου. Αλλωστε ο προερχόμενος από τον χώρο της ΝΔ πολιτικός επιστήμονας και επί χρόνια αυτοδιοικητικός παράγοντας συνεχίζει ως ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος. Μάλιστα, έχει σημασία να τονιστεί ότι ο Ν. Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας την ανεξαρτητοποίησή του προ πενταμήνου, ανέφερε: «Δηλώνω βροντερά παρών στις περιφερειακές εκλογές του 2019!».

Οι… τσάροι των δημάρχων

Ταυτόχρονα, δεν έχει διαγραφεί το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Ανδρέα Παχατουρίδη, στην περίπτωση που ο δήμαρχος Περιστερίου αποφάσιζε να αλλάξει πορεία, ύστερα από χρόνια στη δημαρχία (εκλέγεται και επανεκλέγεται από το 2002 με υψηλότατα ποσοστά φτάνοντας από την πρώτη Κυριακή το 2014 στο 62,9%).

Καταγόμενος από προσφυγική οικογένεια, ο λεγόμενος και «αιώνιος δήμαρχος», προέρχεται από τη ΝΔ αλλά κατάφερε να συγκεντρώνει στον Δήμο Περιστερίου ποσοστά που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της πολιτικής του προέλευσης. Πάντως ο ίδιος τον περασμένο Μάρτιο επιδίωξε να διαψεύσει σενάρια περί βολιδοσκόπησής του από κόμματα για υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Αττικής. Ομως η δήλωσή του Ανδ. Παχατουρίδη τότε είχε αφήσει ορθάνοιχτο παράθυρο, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι απορρίπτει τις κομματικές ταμπέλες.

«Η δικιά μου περιφέρεια είναι το Περιστέρι. Σέβομαι και τιμώ όλα τα κόμματα. Τα κόμματα είναι οι πυλώνες της δημοκρατίας αλλά αν είναι να μπούνε στη διαδικασία της βολιδοσκόπησης υποψηφίων, ας στραφούν σε κομματικά τους μέλη. Εγώ είμαι και θα παραμείνω και ανεξάρτητος και αυτοδιοικητικός» είχε πει χαρακτηριστικά.

Ανάλογα σενάρια ζουν και βασιλεύουν για έναν ακόμη «γαλάζιο» αυτοδιοικητικό με μεγάλη πείρα. Πρόκειται για τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη –εκτός από το ότι έχει γεννηθεί στα Χανιά, διετέλεσε από τον Μάιο του 1994 και για εννιά χρόνια γενικός διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σαρωτικός στις θητείες του στη δημαρχία από το 2002 με τεράστια ποσοστά – το 2010 εκλέχθηκε με ποσοστό 61,5% από την πρώτη Κυριακή, όπως και το 2014 που έφτασε στο 65,85%. Αν και ο ίδιος έχει συχνά εκφραστεί θετικά για τον Γ. Σγουρό, όσοι πιστεύουν ότι θα σάρωνε στην Περιφέρεια Αττικής συντηρούν στο τραπέζι των συζητήσεων το όνομά του. Θεωρούν ότι καλύπτει και το λαϊκό δεξιό προφίλ αλλά και το… εθνικό χρώμα, καθώς έχει σταδιοδρομήσει επί 27 έτη στο Πολεμικό Ναυτικό – υπήρξε υπασπιστής των υπουργών Εθνικής Αμύνης Τζαννή Τζαννετάκη και Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, ενώ έχει διατελέσει από το 1991-1994 ναυτικός ακόλουθος της Ελλάδας στο Παρίσι.

Εν τω μεταξύ δεν έχει πάψει να ακούγεται το όνομα του 50χρονου βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ). Είχε επιχειρήσει κάποτε να δοκιμαστεί στην Περιφέρεια Αττικής, την περίοδο που ήταν ανεξάρτητος βουλευτής Αττικής (Ιούνιος 2014), αλλά δεν προχώρησε. Μετά την προσχώρησή του στη ΝΔ (Ιανουάριος 2015) εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας.

Ο πανταχού παρών Γιώργος Πατούλης βρυχάται

Οσο κι αν ακούγεται παράδοξο, τις εξελίξεις στην Περιφέρεια Αττικής επηρεάζουν τόσο το σκοπιανό –υπάρχουν στελέχη που κάνουν… προεκλογική εκστρατεία από τις εξέδρες των συλλαλητηρίων για το ονοματολογικό– όσο και οι τελικές αποφάσεις για στήριξη υποψηφιότητας στον Δήμο Αθηναίων από τη ΝΔ, με ή χωρίς χρίσμα.

Η περίπτωση του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη έχει ενδιαφέρον γιατί το όνομά του παίζει παντού! Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι από το Μαρούσι μεταφέρει στην Αθήνα το κέντρο της δράσης του. Τον ενδιαφέρει η δημαρχία της Αθήνας αλλά προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο να θελήσει να διεκδικήσει τον δήμο ο νυν περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Ας συνυπολογιστεί ότι δεν φαίνεται να θέλει να επαναδιεκδικήσει τη δημαρχία Αμαρουσίου – εκεί σύμφωνα με πληροφορίες θα θέσει υποψηφιότητα ο νυν αντιπεριφεριάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος.

Πριν από λίγες ημέρες πολλοί εκτίμησαν ότι δεν ήταν τυχαία η επίθεση που εξαπέλυσε ο Γ. Πατούλης κατά της περιφερειάρχη Ρ. Δούρου για το θέμα της αύξησης του τέλους ταφής απορριμμάτων ανά τόνο (σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ καθορίστηκε η τιμή των €49 ανά τόνο). Στελέχη της περιφερειακής αρχής έτρεχαν για να εξηγήσουν ότι από τα €49, τα 23 είναι τα αντισταθμιστικά που καταβάλλονται στους δήμους που φιλοξενούν Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Δ. Αττικής, ότι η αύξηση οφείλεται μεταξύ άλλων σε οφειλές τόκων παρελθόντων ετών (2010-2014) που με δικαστικές αποφάσεις κέρδισαν οι ανάδοχοι. Πίσω από την αντιπαράθεση για τη διαχείριση των απορριμμάτων κρύβεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτοδιοικητικών παραγόντων, η προσπάθεια Πατούλη να διαμορφώσει συνθήκες τέτοιες ώστε να υπάρχει ευελιξία διεκδίκησης στις αυτοδιοικητικές κάλπες, από τον Δήμο Αθηναίων έως την Περιφέρεια Αττικής.

Εν τω μεταξύ δεν χάνει ευκαιρία να σμιλεύει κι ένα ηγετικό προφίλ, πανελλαδικής εμβέλειας, δίνοντας αβίαστα την εντύπωση ότι ευχαρίστως θα μπορούσε να εκπροσωπήσει κομματικό σχηματισμό, εφόσον τα τεκταινόμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή φέρουν τα πάνω κάτω στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Από την εξέδρα του συλλαλητηρίου για το σκοπιανό στην Εδεσσα την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έστειλε πανελλήνιο μήνυμα. Τόνισε την πατριωτική πτυχή του δημάρχου και γιατρού που διακήρυξε: «Οι Μακεδόνες έχουν μόνον μία ταυτότητα. Την ελληνική. Και μακεδονικά μιλά όποιος μιλά ελληνικά. Τελεία και παύλα. Αν σας αρέσει, κύριε Κοτζιά. Αν δεν σας αρέσει, κανένα πρόβλημα για μας. Εσείς έχετε το πρόβλημα»….

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter