Γαλλία: Δεν αποσύρεται ο Φιγιόν παρά τις κατηγορίες

Γαλλία: Δεν αποσύρεται ο Φιγιόν παρά τις κατηγορίες

Ο επίσημος υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης υποστήριξε πως η δικαστική έρευνα σε βάρος του αποτελεί «πολιτική δολοφονία».

Ο προεδρικός υποψήφιος των Γάλλων συντηρητικών Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου πως θα συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του, παρόλο που ενημερώθηκε ότι θα κληθεί στις 15 Μαρτίου από τους δικαστές για να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για απόπειρα πολιτικής δολοφονίας σε βάρος του, στηλιτεύοντας τις διαρροές. «Το κράτος Δικαίου παραβιάστηκε συστηματικά» είπε και κατηγόρησε τον Τύπο, λέγοντας πως δεν έγινε σεβαστό ούτε καν το τεκμήριο αθωότητας. Κλείνοντας, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών όρισε ως τελικό κριτή τον γαλλικό λαό, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον των επικριτών του, αφού -όπως είπε- στόχος τους είναι οι ψηφοφόροι που τον επέλεξαν για τη θέση του υποψηφίου και πως η υπόθεση απειλεί την ελευθερία της ψήφου και τη Δημοκρατία.

Παρά το σκάνδαλο, οι συντηρητικοί τον στηρίζουν:

H σημερινή ανακοίνωση του Φρανσουά Φιγιόν για το μέλλον της υποψηφιότητας του, ύστερα από την απόφαση της δικαιοσύνης να του απαγγελθεί κατηγορία, έγινε με τον πλέον επίσημο τρόπο από το εκλογικό του κέντρο και όντας περιστοιχισμένος από τα πλέον βασικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων.

Έλειψαν ο Νικόλα Σαρκοζί και ο Αλέν Ζιπέ, με τους οποίους όμως έγινε γνωστό ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά νωρίς το πρωί.

Ήταν σαφής η θέληση των στελεχών του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων να δώσουν με τη σύσσωμη παρουσία τους μια εικόνα συσπείρωσης γύρω από τον υποψήφιο.

Η παραπομπή του Φιγιόν ενώπιον των τριών ανεξάρτητων δικαστών, που έχουν πλέον αναλάβει την υπόθεση, έχει ορισθεί για τις 15 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τη γαλλική νομολογία θα του απαγγελθεί κατηγορία, χωρίς όμως να αποκλείεται, όπως και σε άλλες υποθέσεις στο παρελθόν, η περίπτωση υποβιβασμού του κατηγορητηρίου που θα έχει ως αποτέλεσμα να κληθεί ως «επικουρούμενος μάρτυρας».

Η 15η Μαρτίου πάντως είναι μια κρίσιμη ημερομηνία για τους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών, καθ’ ότι δύο μέρες μετά την 17η Μαρτίου κλείνουν οι υποψηφιότητες. Τούτο σημαίνει ότι κάθε υποψήφιος θα πρέπει να παρουσιάσει τις υπογραφές των 500 αιρετών που τον υποστηρίζουν .

Η δικαστική ατζέντα επομένως αποκλείει χρονικά κάθε δυνατότητα στη δεξιά να αλλάξει υποψήφιο.

Διαψεύδεται πως η σύζυγός του είναι υπό κράτηση:

Δημοσιογράφος του γαλλικού ερευνητικού ιστότοπου Mediapart δήλωσε πως η πληροφορία του ότι η σύζυγος του συντηρητικού προεδρικού υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία για να ανακριθεί διαψεύσθηκε από δικαστική πηγή.

Ο δημοσιογράφος Μισέλ Ντελεάν, ο οποίος είχε αναφέρει αρχικά μέσω του Twitter ότι η Πενελόπ Φιγιόν ανακρίνεται σχετικά με κατηγορίες σε βάρος της για αργομισθία, δημοσιοποίησε αργότερα στο Twitter μια διόρθωση, στην οποία αναφέρει πως η πληροφορία του διαψεύσθηκε από δικαστική πηγή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter