Γαλλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικολογίας Νικολά Ιλό – Η αντίδραση Μακρόν

Γαλλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικολογίας Νικολά Ιλό – Η αντίδραση Μακρόν

Την απρόσμενη αποχώρησή του από τη γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ο υπουργός Οικολογίας Νικολά Ιλό, καταφέροντας ένα σημαντικό πλήγμα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. “Σεβαστή” η απόφασή του, σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Επισημαίνοντας ότι αισθανόταν «μόνος στον χειρισμό των περιβαλλοντικών προκλήσεων», ο Ιλό ανακοίνωσε την απόφασή του μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. «Ήταν μία απόφαση μεταξύ εμού και εμού», δήλωσε χαρακτηριστικά διαβεβαιώνοντας ότι δεν είχε ενημερώσει ούτε τον Γάλλο πρόεδρο ούτε τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.

Εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησής του, ο Ιλό δήλωσε ότι αισθανόταν ότι «η οικολογία δεν ήταν από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης», με αποτέλεσμα να μπορεί να κάνει μόνο «μικρά βήματα».

Σε κάθε περίπτωση, ο Ιλό μίλησε με πολύ σεβασμό τόσο για τον Μακρόν όσο και τον Φιλίπ. «Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος ήταν πιστοί απέναντί μου τους τελευταίους αυτούς 14 μήνες», δήλωσε ο 63 ετών πρώην υπουργός.

“Μέσα σε 15 μήνες η κυβέρνηση έκανε περισσότερα απ’ οποιαδήποτε άλλη κατά την ίδια περίοδο στο θέμα αυτό”, επέμεινε ο Μακρόν. “Αυτό που θα πρέπει να οικοδομήσουμε είναι μια κοινωνία του 21ου αιώνα όπου ο καθένας θα βρει τη θέση του, θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια και θα ζει με ασφαλή τρόφιμα σε ένα υγιές περιβάλλον. Είναι μια μάχη που δεν κερδίζεται από τη μια μέρα στην επόμενη” πρόσθεσε.

«Ελπίζω ότι θα αξιοποιήσει τα μαθήματα της αποχώρησής μου. Ελπίζω ότι αυτή η κίνηση θα είναι χρήσιμη ώστε καθένας να αναρωτηθεί για τις ευθύνες του», πρόσθεσε αναφερόμενος στον Μακρόν και όχι μόνο.

Η παραίτηση του Ιλό προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης σχολιάστηκε το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί, ενώ εκπρόσωποι της γαλλικής αντιπολίτευσης δήλωσαν την κατανόησή τους για το «αίσθημα προδοσίας» από τον Μακρόν.

Η αντίδραση Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα από την Κοπεγχάγη ότι “σέβεται” την απόφαση του Νικολά Ιλό, ενός “ελεύθερου ανθρώπου”, όπως τον χαρακτήρισε, να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του “με άλλη μορφή”.

“Επέλεξα τον Νικολά Ιλό πριν από 15 μήνες επειδή είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος. Σέβομαι την ελευθερία του, ελπίζω ότι θα βασίζομαι στη δέσμευσή του υπό άλλη μορφή από εκεί όπου θα βρίσκεται”, είπε ο Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Δανίας Λαρς Ράσμουσεν.

Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης ανακοίνωσε σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση επειδή αισθανόταν “ολομόναχος” στον αγώνα του για περιβαλλοντικά θέματα.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Ευρώπη χρειάζεται “μεγαλύτερες φιλοδοξίες για το κλίμα” τονίζοντας ότι η Γαλλία “έδωσε τη μάχη της και θα συνεχίσει να αγωνίζεται προς αυτήν την κατεύθυνηση και οι επόμενοι μήνες θα είναι αποφασιστικής σημασίας υπό αυτήν την έννοια”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter