Γαλλία: Συνελήφθη ύποπτος ισλαμιστής στο Παρίσι

Γαλλία: Συνελήφθη ύποπτος ισλαμιστής στο Παρίσι

Στη σύλληψη ενός ύποπτου ισλαμιστή προχώρησαν σήμερα οι γαλλικές αρχές στα περίχωρα μιας στρατιωτικής βάσης βορειοδυτικά του Παρισιού.

Ο άνδρας είχε ορκιστεί πίστη στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όπως αποκαλύπτει το περιεχόμενο ενός κλειδιού USB που βρέθηκε στο όχημά του, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Πολλές σημαίες του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκαν επίσης στην κατοχή του υπόπτου, εντός του αυτοκινήτου του και κοντά στη στρατιωτική βάση Εβρέ, στη Νορμανδία, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από το Παρίσι, προσέθεσαν αυτές οι πηγές.

Επιπλέον μια επαναληπτική καραμπίνα βρέθηκε σε δασώδη έκταση κοντά στην περιοχή όπου το πρόσωπο αυτό, ένας 34χρονος πρώην στρατιωτικός που είχε βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών από το 2014 για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση, συνελήφθη τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

«Μια επαναληπτική καραμπίνα, δύο περίστροφα και πυρομαχικά» εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας κοντά στην αεροπορική βάση, όπου ο πρώην στρατιωτικός του πεζικού συνελήφθη γύρω στις 05.30, διευκρίνισε αυτή η πηγή.

Στο όχημα του άνδρα «με πολύ ασταθές ψυχολογικό προφίλ», οι ερευνητές βρήκαν επίσης ένα αντίτυπο του Κορανίου, έγινε γνωστό από μια άλλη πηγή ενήμερη για την υπόθεση.

Οι ερευνητές επιδιώκουν να αποσαφηνίσουν εάν ο ύποπτος σκόπευε να διαπράξει μια επικείμενη επίθεση ή βρισκόταν στο προπαρασκευαστικό στάδιο.

Σύμφωνα με τις πρώτες του δηλώσεις, ο ύποπτος επιβεβαίωσε στους ερευνητές ότι σχεδίαζε την ανάληψη ευθύνης στο όνομα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, την οποία είχε εγγράψει στο κλειδί USB, ανέφερε μια άλλη πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.

«Φωτογραφίες του όπου φορά περιβολή μαχητή με τις επωμίδες και την κορδέλα του Ισλαμικού Κράτους» βρέθηκαν επίσης στο κλειδί USB, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

Ο πρώην στρατιωτικός είχε ασπαστεί το Ισλάμ και παρακολουθείτο στενά από τις αρχές από το 2014 λόγω της ριζοσπαστικοποίησής του. Είχε βρεθεί στο στόχαστρο δύο ερευνών το 2015 και το 2017. Επίσης είχε βρεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών επειδή προσπάθησε να αγοράσει όπλα, όμως οι έρευνες δεν καρποφόρησαν.

Η σύλληψη έγινε δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών κι ενώ η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω υψηλής τρομοκρατικής απειλής.

Το βράδυ της 20ής Απριλίου, τρεις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στα Ηλύσια Πεδία σε μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

(Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter