Γαλλία:Αυτοί είναι 9 υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές

Γαλλία:Αυτοί είναι 9 υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές

Στον ρυθμό των προεδρικών εκλογών του 2017 «χτυπά» η καρδιά του γαλλικού πολιτικού τοπίου με εννέα υποψηφίους. Όλοι τους, ανάμεσα τους και μια γυναίκα θα διεκδικήσουν στις 22 Ιανουαρίου 2017 το χρίσμα του Σοσιαλιστικού κόμματος, στις προκριματικές εκλογές.

Οι οκτώ εξ αυτών ανήκουν είτε στην αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είτε σε σκληρά ριζοσπαστικά κινήματα της Γαλλίας. Ο μοναδικός με status μελλοντικού προέδρου της Γαλλίας είναι ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, φαβορί για το χρίσμα.

Μπενουά Αμόν, 49 ετών, πρώην υπουργός «αντάρτης» του Ολάντ

Ανήκει στη λεγόμενη «αριστερή» πτέρυγα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Υπήρξε μέλος της ΜΚΟ SOS Ρατσισμός, συμμετείχε στις φοιτητικές διαδηλώσεις του 1986 και έχει καλές σχέσεις με τους συνδικαλιστές. Πέρασε πολλά χρόνια από τη ζωή του στο Ντακάρ της Σενεγάλης, γιατί ο πατέρας του ήταν μηχανικός. Εγκατέλειψε την υπουργική καρέκλα το 2014 γιατί διαφώνησε με τα μέτρα λιτότητας του Ολάντ. Παλεύει, όπως λέει, για να νομοθετηθεί ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 535 ευρώ τον μήνα.

Αρνό Μοντεμπούρ, 54 ετών, πρώην υπουργός «αντάρτης» του Ολάντ

Είναι μέλος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος από το 1981 και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1997. Δικηγόρος στο επάγγελμα, έγινε δύο φορές υπουργός στις κυβερνήσεις Ολάντ (το τελευταίο του πόστο ήταν υπουργός Οικονομίας). Παραιτήθηκε από τη θέση του γιατί διαφώνησε με τον Ολάντ για τα μέτρα λιτότητας και εγκατέλειψε την κυβέρνηση μαζί με τον φίλο του Μπενουά Αμόν (ανωτέρω). Δεν έχασε χρόνο, μπήκε στον κόσμο των επιχειρήσεων και έγινε στέλεχος στη διάσημη επιχείρηση επίπλων Habitat. Εχει ξαναπροσπαθήσει να πάρει το χρίσμα, το 2011, αλλά τότε έχασε από τον Φρανσουά Ολάντ. Τώρα ελπίζει να συγκεντρώσει γύρω από την υποψηφιότητά του όλους τους απογοητευμένους ψηφοφόρους από την περίοδο Ολάντ. Είναι φίλος του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά όχι τόσο ανοιχτά ευρωσκεπτικιστής.

Βανσέν Πεγιόν, 56 ετών, φιλόσοφος, πρώην υπουργός και πρώην ευρωβουλευτής

Της αριστερής πτέρυγας κι αυτός, υπήρξε υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Ολάντ και ευρωβουλευτής. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από την πολιτική και αφοσιώθηκε στα μαθήματα που παραδίδει στο ελβετικό πανεπιστήμιο του Neuchâtel και στη συγγραφή αστυνομικών μυθιστορημάτων. Είναι γιος ενός κομμουνιστή τραπεζίτη και μιας ερευνήτριας. Μπήκε στην πολιτική αργά όταν έγινε βοηθός ενός μεγαλοστελέχους του PS, στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Έγινε βουλευτής, αλλά και ευρωβουλευτής. Με τους Μοντεμπούρ και Αμόν συναποτελούν τους σκληρούς του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ξαναβγήκε από την πολιτική σύνταξη, γιατί εκπροσωπεί τον σκληρό πυρήνα των γάλλων Σοσιαλιστών που θέλουν να εμποδίσουν τον Μανουέλ Βαλς να πάρει το χρίσμα.

Μανουέλ Βαλς, 54 ετών, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας

Είναι η δεύτερη φορά που ο Βαλς είναι υποψήφιος σε προκριματικές. Την πρώτη φορά ήταν το 2011 και έχασε από τον Ολάντ, τον οποίο στήριξε στη συνέχεια. Στη συνέχεια ο Ολάντ τον έκανε πρωθυπουργό, αλλά όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για μια νέα θητεία, ο Βαλς αποφάσισε να ξαναδοκιμάσει την τύχη του. Είναι γιος Ισπανού ζωγράφου και γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1962. Πήρε τη γαλλική υπηκοότητα 20 χρόνια αργότερα, ενώ από την ηλικία των 17 ετών μπήκε στην πολιτική για να υποστηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ. Είναι από τους πρώτους Γάλλους σοσιαλιστές που μίλησαν για θέματα ασφάλειας και εξαιτίας αυτού θεωρείται δεξιός στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Θεωρείται φαβορί, αλλά παραμένει άγνωστο αν ο σοσιαλιστής υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές θα μπορέσει να φτάσει στον β’ γύρο, τον Μάιο του 2017, και να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Ζεράρ Φιλός, 70 ετών, πρώην επιθεωρητής εργασίας

Δεν υπήρξε ούτε βουλευτής, ούτε υπουργός, ούτε δήμαρχος. Ο Ζεράρ Φιλός είναι ο μοναδικός υποψήφιος που έχει μια ασυνήθιστη πορεία. Είναι γιός εργάτη, σπούδασε φιλοσοφία και δούλεψε ως επιθεωρητής εργασίας.

Μπήκε στο κομμουνιστικό κόμμα Γαλλίας αλλά τον διέγραψαν το 1996. Εγινε αμέσως μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος «χωρίς να εγκαταλείψει τις ιδέες του», όπως λέει ο ίδιος. Σήμερα εκφράζει την άκρα αριστερά του Σοσιαλιστικού κόμματος και δηλώνει ότι θέλει να είναι ο υποψήφιος «των μικροσυνταξιούχων και των φτωχών εργαζομένων». Θέλει σύνταξη στα 60, κατώτατο μισθό 1800 ευρώ το μήνα, 32 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Φαμπιέν Βερντιέ, 35 ετών, μέλος της κεντρικής επιτροπής του Σοσιαλιστικού κόμματος

Πτυχιούχος της ανώτατης σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, πρώην συνεργάτης κορυφαίων στελεχών του Σοσιαλιστικού κόμματος, είναι υποψήφιος για να υπερασπιστεί «τις μεσαίες τάξεις, οι οποίες έχουν εγκαταληφθεί, ταλαιπωρηθεί και παραμεληθεί», όπως δήλωσε. Πιστεύει ότι οι νέοι πρέπει να ψηφίζουν σε ηλικία 15 ετών, να γίνονται γερουσιαστές από τα 18.

Ζαν Λικ Μπεναμιά, 62 ετών, Οικολόγος, πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων

Γιός παπά, Οικολόγος, πρώην εκπρόσωπος των Οικολόγων στο ευρωκοινοβούλιο, ευρωβουλευτής ο ίδιος το 2004, δημιούργησε το δικό του κεντροαριστερό κόμμα το 2014, «Δημοκρατικό Μέτωπο». Με αυτό το κόμμα κατεβαίνει υποψήφιος στο Σοσιαλιστικό κόμμα.

Φρανσουά ντε Ρουγκί, 43 ετών, Οικολόγος, πρώην βουλευτής

Δημιούργησε ένα κίνημα Οικολόγων στα 22 του και εξελέγη βουλευτής στα 33 του. Εγκατέλειψε όμως το κόμμα των Οικολόγων, με πέντε άλλους βουλευτές και μπήκε στο σοσιαλιστικό κόμμα. Κράτησε όμως το κόμμα του «Οικολόγοι!» με το οποίο κατεβαίνει στις προκριματικές.

Σίλβια Πινέλ, 39 ετών, πρώην υπουργός του Ολάντ

Με μακρά θητεία σε δημοτικά συμβούλια, εξελέγη βουλευτής το 2007 και έγινε υπουργός Κατοικίας στην κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς. Είναι επικεφαλής ενός ριζοσπαστικού κόμματος της Αριστεράς (PRG) και με αυτό κατεβαίνει στις προκριματικές του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter