Γερμανία: 1.000.000 ευρώ αποζημίωση στον πρώην καγκελάριο Κολ, για βιογραφία του που δεν ενέκρινε

Γερμανία: 1.000.000 ευρώ αποζημίωση στον πρώην καγκελάριο Κολ, για βιογραφία του που δεν ενέκρινε

Αποζημίωση μαμούθ, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, αποφάσισε την Πέμπτη γερμανικό δικαστήριο ότι πρέπει να καταβάλλουν ο διάσημος εκδοτικός όμιλος Random House και δύο δημοσιογράφοι στον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, για παραβίαση της ιδιωτικότητάς του, με αφορμή μια βιογραφία του που εκδόθηκε χωρίς έγκριση του πρώην καγκελάριου.

«Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει ποτέ επιδικαστεί υπό την γερμανική νομοθεσία, για παραβιάσεις του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα», υπογράμμισε σε ανακοίνωση του δικαστήριο της Κολωνίας.

Ο 87χρονος σήμερα Κολ άσκησε αγωγή στον εκδοτικό όμιλο και τους αόρατους συγγραφείς του, Χέριμπερτ Σβαν και Τίλμαν Γενς, για την δημοσίευση, χωρίς την συγκατάβασή του, 116 δηλώσεων που έκανε ο Κολ, κατά την διάρκεια 600 ωρών συζητήσεων με τον πρώην Καγκελάριο, την περίοδο 2001-2002 και κυκλοφόρησαν σε μια μη εγκεκριμένη βιογραφία του Κολ, με τίτλο «Κληρονομιά: Τα πρωτόκολλα του Κολ».

Η απόφαση του δικαστηρίου επικύρωσε ακόμη πρωτύτερο αίτημα του Κολ, να απαγορευθεί η χρήση των συνεντεύξεων και να του επιστραφεί το ηχογραφημένο υλικό.

Στις δηλώσεις που δημοσιεύονται στο βιβλίο, ο πρώην καγκελάριος φέρεται να κάνει περιφρονητικά σχόλια για δημόσια πρόσωπα και πολιτικούς, ανάμεσα τους την Άγκελα Μέρκελ, την πριγκίπισσα Νταϊάνα καθώς και για το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο.

Ο Κολ είχε συνεργαστεί στενά με τον Σβαν και από το 2004 ως το 2007, εκδόθηκαν οι τρεις πρώτοι τόμοι με τα απομνημονεύματα του πρώην καγκελάριου, αλλά υπήρξε διαφωνία για τον τέταρτο τόμο, που εκδόθηκε το 2014, χωρίς τη συγκατάθεση του Κολ.

Επίσης, το δικαστήριο διέταξε τον Σβαν να αποκαλύψει πού βρίσκονται τα αρχεία των ηχογραφήσεων των 600 ωρών συζητήσεων που είχε με τον Κολ.

Ο εκδοτικός οίκος και οι συγγραφείς έχουν το δικαίωμα να εφεσιβάλουν την απόφαση εντός μηνός, διευκρίνισε το δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter