Γερμανία: Δύο οι επιστολές ανάληψης ευθύνης στην επίθεση κατά της Ντόρτμουντ

Γερμανία: Δύο οι επιστολές ανάληψης ευθύνης στην επίθεση κατά της Ντόρτμουντ

Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές ερευνούν και δεύτερη επιστολή ανάληψης ευθύνης για την επίθεση κατά του λεωφορείου της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ, σύμφωνα με δημοσίευμα της online έκδοσης του περιοδικού Focus.

Το μήνυμα αναρτήθηκε σε αντιφασιστικό portal και αναφέρει ότι η επίθεση αποτελεί απάντηση στην «επιεική μεταχείριση» που επιφυλάσσει η ποδοσφαιρική ομάδα στους νεο-Ναζί και ρατσιστές οπαδούς της.

Η πρώτη επιστολή που βρέθηκε στον τόπο της έκρηξης αναφέρει ότι η επίθεση αποτελεί απάντηση στην στρατιωτική ανάμειξη της Γερμανίας στις επιχειρήσεις παρακολούθησης κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία, αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung.

Πηγές της αστυνομικής έρευνας δήλωσαν στην εφημερίδα του Μονάχου ότι η επιστολή είναι πιθανόν να είναι απόπειρα αυτών που βρίσκονται πίσω από την επίθεση, να παραπλανήσουν τις αρχές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τον γερμανικό Τύπο, στην επιστολή, η οποία ξεκινά με την φράση «στο όνομα του Αλλάχ, του φιλέσπλαχνου», γίνεται αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου και εκφράζεται ο ισχυρισμός ότι «τα γερμανικά Tornado συμμετείχαν στη δολοφονία μουσουλμάνων στο χαλιφάτο του ISIS».

Οι αρχές, ειδικοί επιστήμονες και ιατροδικαστές έχουν ξεκινήσει εξονυχιστική ανάλυση του γράμματος, αλλά θεωρούν πρόωρο κάθε συμπέρασμα. «Οι ειδικοί είναι πολύ προσεκτικοί. (…) Θεωρούν πιθανό ότι οι πραγματικοί δράστες επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες», γράφει η Süddeutsche Zeitung.

Πάντως, κατά τον αστυνομικό διευθυντή του Ντόρτμουντ Γκρέγκορ Λάνγκε, επρόκειτο για στοχευμένη ενέργεια εναντίον της ομάδας.

Τις έρευνες για την επίθεση έχει αναλάβει πλέον η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος.

Προβληματίζει ο επαγγελματισμός των δραστών

Τροφή για διαφορές εικασίες δίνει ωστόσο ο επαγγελματικός τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι δράστες. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», η σωστή στιγμή που ενεργοποιήθηκαν οι τρεις βόμβες εναντίον οχήματος που βρισκόταν εν κινήσει, παραπέμπει σε ανθρώπους αδίστακτους, με εμπειρία στην κατασκευή, συνδεσμολογία και ενεργοποίηση του εκρηκτικού μηχανισμού και καλή γνώση του χώρου και της διαδρομής που θα ακολουθούσε το πούλμαν. 

Πάντως οι εκρήξεις, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, φανερώνουν πρόθεση και αποφασιστικότητα των δραστών να τραυματίσουν, ακόμη και να σκοτώσουν τους παίκτες. Η αστυνομία αλλά και αυτόπτες μάρτυρες δεν επιβεβαιώνουν προς το παρόν την εκδοχή ότι, εκτός από τις τρεις εκρηκτικές ύλες, οι δράστες χρησιμοποίησαν και όπλο. Δύο τρύπες που οδηγούν σε αυτήν τη υπόθεση, εντοπίστηκαν στο πούλμαν, η μία στην πίσω πόρτα και η άλλη στο παράθυρο, κοντά στη θέση του τραυματισμένου αμυντικού Μαρκ Μπάρτρα.

Ο αγώνας που αναβλήθηκε χθες και θα γίνει απόψε, 19.45 ώρα Ελλάδας, δεν θα είναι καθόλου εύκολος για την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Οι παίχτες βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση σοκ. Παρά τα επιχειρήματα για μετάθεση της ημερομηνίας για πολύ αργότερα, τελικά ελήφθη η απόφαση να γίνει ο αγώνας σήμερα. «Είναι για μας πολύ δύσκολο, αλλά το πρόγραμμά μας δεν επιτρέπει άλλη δυνατότητα», σχολίασε ο Σάσα Φλίγκε, διευθυντής επικοινωνίας της ομάδας, αναφορικά με την απόφαση της UEFA μαζί με τις δύο ομάδες. Αλλά ο Φλίγκε το βλέπει και ως αντίδραση ενάντια στο φόβο. «Ελπίζουμε ότι η οικογένεια της Μπορούσια θα δείξει ότι σε δύσκολες καταστάσεις είναι σε θέση να έρθει πιο κοντά και να παίξει αυτό το παιχνίδι και για τον Μαρκ Μπάρτρα».

Οι αρχές διαβεβαιώνουν για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα

Ο αγώνας της Μπορούσια Ντόρτμουντ εναντίον της Μονακό, που επρόκειτο να γίνει χθες, αναβλήθηκε για σήμερα Τετάρτη, στις 19.45 (ώρα Ελλάδας). Από χθες οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων επέδειξαν συγκινητική αλληλεγγύη, με τους Γερμανούς να φιλοξενούν στα σπίτια τους Μονεγάσκους.

Το αποψινό παιχνίδι θα είναι μια τεράστια πρόκληση, όχι μόνο για τους ποδοσφαιριστές, αλλά και για την αστυνομία. «Έχουμε ήδη πάρει μέτρα ασφάλειας για τους παίκτες και των δύο ομάδων, το ίδιο το στάδιο βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας», δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Γκρέγκορ Λάνγκε. «Θα κάνουμε ότι ανθρωπίνως δυνατόν για να διεξαχθεί με ασφάλεια ο αγώνας», διαβεβαίωσε.

Καταδίκη της επίθεσης από τη Μέρκελ – Επαίνεσε τη φιλοξενία των πολιτών της Ντόρτμουντ

Τον αποτροπιασμό της για την επίθεση εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

«Χθες το βράδυ η καγκελάριος, όπως και ο κόσμος στο Ντόρτμουντ, όπως και εκατομμύρια άνθρωποι παντού στον κόσμο, συγκλονίσθηκε από την επίθεση στο πούλμαν της ομάδας BVB», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Είναι ανακουφιστικό το γεγονός ότι οι συνέπειες δεν ήταν χειρότερες», πρόσθεσε, επαινώντας οπαδούς της Ντόρτμουντ που φιλοξένησαν οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας AS Monaco, μετά την αναβολή για απόψε, του αγώνα των δύο ομάδων, στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε πως οι ερευνητές κάνουν ό,τι μπορούν για να εντοπίσουν τον δράστη ή τους δράστες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter