Γερμανία: Εργατικές κινητοποιήσεις για αυξήσεις και μείωση ωραρίου

Γερμανία: Εργατικές κινητοποιήσεις για αυξήσεις και μείωση ωραρίου

Το ισχυρό γερμανικό συνδικάτο IG Metall ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τις κινητοποιήσεις του πριν από έναν γύρο διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες καθώς ασκεί πίεση για υψηλότερους μισθούς και το δικαίωμα σε λιγότερες ώρες εργασίας για 3,9 εκατομμύρια γερμανούς εργαζομένους.

«Αρχίσαμε με προειδοποιητικές απεργίες και θα τις διευρύνουμε τις ερχόμενες ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής του IG Metall Γεργκ Χόφμαν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse που δημοσιεύεται σήμερα.

Μόνο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, τη βιομηχανική «καρδιά» της Γερμανίας, περισσότεροι από 20.000 εργαζόμενοι σε εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται ο βιομηχανικός όμιλος Thyssenkrupp και ο προμηθευτής αυτοκινητοβιομηχανιών Benteler, κλήθηκαν να απεργήσουν σήμερα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του IG Metall.

Νότια, στη Βαυαρία, συγκεντρώσεις σχεδιάζονται σε εταιρείες όπως ο όμιλος Siemens.

Περίπου 80.000 γερμανοί βιομηχανικοί εργάτες συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις από την αρχή της περασμένης εβδομάδας για να υποστηρίξουν τις μισθολογικές διεκδικήσεις του IG Metall και περαιτέρω κινητοποιήσεις έχουν ανακοινωθεί για αύριο Πέμπτη.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας ζητάει να δοθούν φέτος αυξήσεις 6%.

Έχει ζητήσει επίσης το δικαίωμα να μειωθούν οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας σε 28 από 35 και να υπάρχει επιστροφή σε πλήρη απασχόληση έπειτα από δύο χρόνια για τους εργάτες βαρδιών και αυτούς που πρέπει να φροντίζουν παιδιά ή ηλικιωμένους.

Μέχρι στιγμής οι εργοδότες έχουν προσφέρει αύξηση 2% συν μια εφάπαξ καταβολή 200 ευρώ το πρώτο τρίμηνο και έχουν απορρίψει τα αιτήματα για βραχύτερη εβδομάδα εργασίας εκτός αν οι ώρες εργασίας μπορούν επίσης να αυξάνονται προσωρινά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter