Γερμανία: Για διασπορά ψευδών ειδήσεων κατηγορούν το Breitbart

Γερμανία: Για διασπορά ψευδών ειδήσεων κατηγορούν το Breitbart

Ο υπερσυντηρητικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Breitbart υποστηρίζει ότι έχει ξεκινήσει εναντίον του μια “ανέντιμη” εκστρατεία αφού κατηγορήθηκε στη Γερμανία για διασπορά ψευδών ειδήσεων, με αφορμή μια υποτιθέμενη επίθεση εναντίον μιας εκκλησίας από εκατοντάδες “ξένους” τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς.

Ένας από τους αρχισυντάκτες του ιστοτόπου, ο Ραχίμ Κάσαμ, αναφέρεται σε άρθρο του στην “ανέντιμη επίθεση” που δέχτηκε το ρεπορτάζ του Breitbart, το οποίο, όπως υποστηρίζει, έχει επιβεβαιωθεί από τα γεγονότα. Ο Κάσαμ κατηγορεί με τη σειρά του “τον γερμανικό Τύπο, τους πολιτικούς υπεύθυνους του κατεστημένου και την αστυνομία”.

Το επίμαχο άρθρο δημοσιεύτηκε στις 3 Ιανουαρίου και αφορούσε τα γεγονότα που υποτίθεται ότι συνέβησαν στο Ντόρτμουντ, στη δυτική Γερμανία. Ο τίτλος του τα έλεγε όλα: “Αποκάλυψη: ένα πλήθος 1.000 ανδρών επιτέθηκε στην αστυνομία και πυρπόλησε την αρχαιότερη εκκλησία της χώρας τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς”. Στο ρεπορτάζ υποστηριζόταν ότι οι περισσότεροι από τους άνδρες αυτούς ήταν αλλοδαποί και μάλιστα ορισμένοι φώναζαν “Αλλάχ Ακμπάρ”.

Η υπόθεση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα παραδοσιακά γερμανικά μμε και στον πολιτικό κόσμο που θεωρούν ότι συνιστά μια εξέλιξη του φαινόμενου των ψευδών ειδήσεων που κυκλοφορούν στη χώρα.

Μετά την αναμετάδοση του άρθρου του Breitbart κυρίως σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, η αστυνομία του Ντόρτμουντ αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση για να διαψεύσει τις φήμες. Σημείωνε σ’ αυτήν ότι η βραδιά της Πρωτοχρονιάς ήταν μια μάλλον συνηθισμένη, έως και ήρεμη νύχτα. Πράγματι συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 άνθρωποι στο προαύλιο μιας εκκλησίας και έγινε “ακατάλληλη χρήση πρωτοχρονιάτικων πυροτεχνημάτων”, συνεχίζει η αστυνομία που δεν αναφέρει πουθενά ότι διαπράχθηκε επίθεση εναντίον αστυνομικών ή ότι κάποιοι πυροβόλησαν εναντίον του ναού.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Ruhr Nachrichten, η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε ότι άρπαξε φωτιά ένα προστατευτικό δίχτυ μπροστά από την εκκλησία. Η φωτιά αυτή ήταν ασήμαντη και σβήστηκε πολύ γρήγορα. Το Breitbart, που επικαλείται κατ’ επανάληψη την τοπική εφημερίδα για να στηρίξει το δικό του ρεπορτάζ, γράφει ότι έπιασε φωτιά η στέγη της εκκλησίας, κάτι που δεν ισχύει.

Η Ruhr Nachrichten διαβεβαίωσε επίσης ότι ακούστηκε το σύνθημα “Αλλάχ Ακμπάρ” εκείνο το βράδυ, αλλά από μια ομάδα Σύρων που γιόρταζαν την εκεχειρία στη χώρα τους. Η εφημερίδα έχει στραφεί εναντίον του Breitbart και ορισμένων χρηστών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούν τα άρθρα της για να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και να προπαγανδίσουν το μίσος.

Ο ιστότοπος αναπαράγει ένα βίντεο που γυρίστηκε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς από τη Ruhr Nachrichten – όπου διακρίνεται μια ομάδα ανδρών που έχουν συγκεντρωθεί για να ρίξουν πυροτεχνήματα. Πουθενά όμως δεν φαίνεται κάποια επίθεση εναντίον της εκκλησίας.

O Breitbart στήριξε ενεργά τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του στις ΗΠΑ. Ο Στιβ Μπάνον, ο πρόεδρος της μητρικής εταιρείας του Breitbart, έχει ήδη ονομαστεί σύμβουλος του εκλεγμένου προέδρου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter