Γερμανία: Κερδίζουν ψηφοφόρους οι Σοσιαλδημοκράτες με την υποψηφιότητα Σουλτς

Γερμανία: Κερδίζουν ψηφοφόρους οι Σοσιαλδημοκράτες με την υποψηφιότητα Σουλτς

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που συγκεντρώνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα από τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές του 2013.

Το κλίμα ευφορίας στους κόλπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σουλτς για την καγκελαρία αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Το SPD μειώνει στο μισό τη διαφορά με την CDU/CSU.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία έφερε σημαντική δημοσκοπική ανάσα για τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες: στη νέα εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των Stern/RTL, το SPD κερδίζει 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα και σκαρφαλώνει από το 21% στο 26%.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που συγκεντρώνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα από τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές του 2013. Το SPD έχει καταφέρει έτσι να μειώσει στο μισό τη διαφορά που το χωρίζει από την χριστιανική ένωση, τους Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), που χάνουν δυο μονάδες και λαμβάνουν 35%.

Επιστρέφουν παραδοσιακοί ψηφοφόροι του SPD

Δυο ποσοστιαίες μονάδες χάνουν και οι Πράσινοι (Grüne) που υποχωρούν στο 8%, πίσω από την Αριστερά (Die Linke), η οποία διατηρεί το 9% της περασμένης εβδομάδας. Μια μονάδα χάνει την ίδια ώρα το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που με 11% εμφανίζεται τρίτη δύναμη, ενώ οριακά πάνω από το εκλογικό όριο του 5% βρίσκεται το κόμμα των Φιλελευθέρων με 6%. Ο αριθμός των αναποφάσιστων και όσων δηλώνουν ότι θα απόσχουν από την εκλογική διαδικασία κυμαίνεται στο 24%.

Όπως προκύπτει, η υποψηφιότητα Σουλτς έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο ρεύμα μετακίνησης ψηφοφόρων προς το SPD απ΄ ό,τι η υποψηφιότητα του Πέερ Στάινμπρουκ πριν από τέσσερα χρόνια. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας τότε είχε αποφέρει στους Σοσιαλδημοκράτες τέσσερις επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκύλνερ αποδίδει την εξέλιξη στη μεγαλύτερη κινητοποίηση των ψηφοφόρων: «Ένα μέρος των πρώην ψηφοφόρων του SPD που είχαν μετακινηθεί στο στρατόπεδο των αναποφάσιστων ή της αποχής, επιστρέφει και πάλι στο κόμμα».

Οι περισσότεροι Γερμανοί εκτιμούν ότι η Α. Μέρκελ θα είναι και η επόμενη καγκελάριος

Την ίδια ώρα το SPD ανακάμπτει σημαντικά και στο θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελαρίου. Εάν ο καγκελάριος εκλεγόταν απευθείας από τους πολίτες, το 33% των ψηφοφόρων θα αποφάσιζε υπέρ του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου ενώ το 42% υπέρ της Άγκελα Μέρκελ. Πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σουλτς, ο φερόμενος μέχρι την περασμένη εβδομάδα επικρατέστερος ως υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία νυν πρόεδρος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λάμβανε μόλις 14-17%.

Την ίδια ώρα πάντως μόλις το 28% των ερωτηθέντων και το 42% των οπαδών του SPD εκτιμούν ότι ο Μάρτιν Σουλτς μπορεί να γίνει ο επόμενος καγκελάριος. Οι περισσότεροι πολίτες και συγκεκριμένα το 61% πιστεύουν ότι η Άγκελα Μέρκελ θα επανεκλεγεί στην καγκελαρία για άλλα τέσσερα χρόνια. Ακόμη και στις τάξεις των οπαδών του SPD, το 52% δεν θεωρούν πιθανή μια νίκη του υποψηφίου του.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter