Γερμανία: Σε ισόβια Παλαιστίνιος πρόσφυγας για τρομοκρατική επίθεση

Γερμανία: Σε ισόβια Παλαιστίνιος πρόσφυγας για τρομοκρατική επίθεση

Η γερμανική δικαιοσύνη καταδίκασε σήμερα έναν Παλαιστίνιο αιτούντα άσυλο σε ισόβια κάθειρξη για μια τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε τον Ιούλιο του 2017 με μαχαίρι στο Αμβούργο, με αποτέλεσμα να σκοτώσει έναν άνθρωπο και να τραυματίσει ακόμη έξι.

Δικαστήριο της πόλης αποφάσισε ότι υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον του 27χρονου Άχμαντ Αλχάου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την πράξη του «συμβολή στον παγκόσμιο τζιχάντ», βάσει των οποίων πρέπει να καταδικαστεί σε κάθειρξη τουλάχιστον 15 ετών.

Στα τέλη Ιουλίου ο Αλχάου μπήκε σε σούπερ μάρκετ του Αμβούργου παίρνοντας από ένα ράφι ένα κουζινομάχαιρο με λεπίδα 20 εκατοστά, με το οποίο μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν 50χρονο πελάτη.

Στη συνέχεια διέφυγε και τραυμάτισε στον δρόμο έξι ακόμη ανθρώπους με το μαχαίρι του φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», προτού τον σταματήσουν περαστικοί μεταξύ των οποίων και ένας Αφγανός πρόσφυγας.

Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, η ριζοσπαστικοποίησή του ξεκίνησε το 2016, την χρονιά που κατέθεσε την αίτηση ασύλου. Παρά την απόρριψη της αίτησής του και τις ενδείξεις για εξτρεμιστική συμπεριφορά, δεν απελάθηκε επειδή δεν είχε χαρτιά που να αποδεικνύουν την ταυτότητά του, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Αμβούργου Άντι Γκρότε.

Στη Γερμανία έχουν διαπραχθεί τα τελευταία χρόνια πολλές τζιχαντιστικές επιθέσεις. Αυτή στο Αμβούργο σημειώθηκε επτά μήνες μετά την επίθεση με φορτηγάκι εναντίον χριστουγεννιάτικης αγοράς στο Βερολίνο, η οποία κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Η υπόθεση αυτή είχε φέρει στο φως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γερμανική αστυνομία στην παρακολούθηση των ισλαμιστών. Ο δράστης της επίθεσης, ο Άνις Άμρι, είχε χαρακτηριστεί επικίνδυνος από τις αρχές, οι οποίες όμως δεν επενέβησαν. Επίσης εκκρεμούσε η απέλασή του από τη Γερμανία καθώς είχε απορριφθεί το αίτημά του για παροχή ασύλου.

Σήμερα αναμένεται να συσταθεί κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία θα ερευνήσει τα κενά των αρχών.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος είχε φτάσει τον Μάρτιο του 2015 στη Γερμανία από τη Νορβηγία και αφού πέρασε από τη Σουηδία και την Ισπανία. Ζούσε επί εννέα χρόνια στην Ευρώπη.

Κατά την επίθεσή του ο Αλχάου «προσπάθησε να χτυπήσει τυχαία θύματα, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο, διαιωνίζουν τις αδικίες εις βάρος των μουσουλμάνων», σύμφωνα με την εισαγγελία.

«Θεωρούσε σημαντικό να σκοτώσει όσους περισσότερους Γερμανούς χριστιανούς μπορούσε. Ήθελε η πράξη του να αποτελέσει συνεισφορά στον διεθνή τζιχάντ», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Ωστόσο δεν φάνηκε να έχει κάποια σχέση με το Ισλαμικό Κράτος και χαρακτηρίστηκε «μοναχικός λύκος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter