Γερμανία: Συγκρούσεις αντιφασιστών και ακροδεξιών με 9 τραυματίες στο Κέμνιτς (Video)

Γερμανία: Συγκρούσεις αντιφασιστών και ακροδεξιών με 9 τραυματίες στο Κέμνιτς (Video)

Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν στο περιθώριο νέων αντίπαλων διαδηλώσεων στις οποίες μετείχαν περισσότεροι από 8.000 πολίτες χθες, Σάββατο στο Κέμνιτς της Γερμανίας. Η μία οργανώθηκε από την άκρα δεξιά που τάσσεται κατά των μεταναστών και η άλλη από αριστερά κινήματα.

Η πόλη αυτή της Σαξονίας στην πρώην Ανατολική Γερμανία αποτελεί εδώ και μια εβδομάδα το επίκεντρο της κινητοποίησης της γερμανικής ακροδεξιάς κατά ξένων, μετά τη δολοφονία ενός Γερμανού για την οποία ύποπτος είναι ένας αιτών άσυλο.

Οι δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς προβλήματα, παρουσία πολύ μεγάλης αστυνομικής δύναμης για να αποτραπεί τυχόν αντιπαράθεση μεταξύ των υποστηρικτών των δύο στρατοπέδων. Αλλά οι ταραχές σημειώθηκαν την ώρα που διαλύονταν οι συγκεντρώσεις, όταν οι πιο πρόθυμοι και από τις δύο πλευρές προσπάθησαν να πλησιάσουν οι μεν τους δε με σκοπό τη σύγκρουση.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επέμβασής της για να αποφευχθούν συγκρούσεις αναμεταξύ τους, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ.

Συνεργείο του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου MDR κατέθεσε μήνυση μετά την επίθεση που δέχτηκε κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ. Ένα μέλος του συνεργείου τραυματίστηκε και ο εξοπλισμός του καταστράφηκε.

Στο περιθώριο των συγκεντρώσεων, σε μια συνοικία στην περιφέρεια του Κέμνιτς ένας 20χρονος Αφγανός ξυλοκοπήθηκε το βράδυ από ομάδα τεσσάρων ανδρών με καλυμμένα πρόσωπα. Ηταν ελαφρά τραυματισμένος, σύμφωνα με την αστυνομία.

Σχεδόν 4.500 πολίτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση διαφόρων ακροδεξιών κινημάτων, κυρίως της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και του αντιισλαμικού Pegida που τάσσεται κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ.

Μερικοί φώναζαν “εμείς είμαστε ο λαός”, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα των διαδηλωτών κατά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας το φθινόπωρο του 1989 ή ακόμη “Μέρκελ ξεκουμπίσου!” υψώνοντας γερμανικές σημαίες. Άλλοι πραγματοποιούσαν πορεία κρατώντας μεγάλες φωτογραφίες θυμάτων επιθέσεων που διαπράχθηκαν, σύμφωνα με αυτούς, από αιτούντες άσυλο.

Παράλληλα, στην πρόσκληση ενώσεων και πολιτικών κομμάτων της αριστεράς ανταποκρίθηκαν περίπου 3.500 πολίτες, σύμφωνα με την αστυνομία, οι οποίοι απαντούσαν με το σύνθημα: “καρδιά αντί για μίσος”.

Το “Κέμνιτς δεν είναι ούτε γκρίζο ούτε μαύρο”, έγραφε μια τεράστια αφίσα κολλημένη κάτω από την επιβλητική προτομή του Καρλ Μαρξ που βρίσκεται μπροστά από το δημαρχείο. Το Κέμνιτς ονομαζόταν Καρλ-Μαρξ-Στατ κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου στη ΛΔΓ.

Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, εξέφρασε την υποστήριξή της σε αυτή την τελευταία διαδήλωση, την οποία θα διαδεχθεί αύριο, Δευτέρα, ροκ συναυλία κατά της ξενοφοβίας με το σύνθημα “Εμείς είμαστε πιο πολλοί”.

“Η Γερμανία προκάλεσε αφάνταστο πόνο στην Ευρώπη. Αν ξανά άνθρωποι πραγματοποιήσουν πορεία σήμερα στους δρόμους κάνοντας τον ναζιστικό χαιρετισμό, το ιστορικό μας παρελθόν μάς αναγκάζει να υπερασπιστούμε με σθένος τη δημοκρατία”, έγραψε στο Twitter.

Πριν από μία εβδομάδα, 800 οπαδοί της άκρας δεξιάς προέβησαν σε ένα “κυνήγι αλλοδαπών” στην πόλη, μετά την ανθρωποκτονία που έριξε λάδι στη φωτιά. Και την επόμενη, σε συγκρούσεις μεταξύ 2.000 και πλέον ακροδεξιών διαδηλωτών και σχεδόν 1.000 αντι-διαδηλωτών προσκείμενων στην άκρα αριστερά υπήρξαν αρκετοί τραυματίες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter