Γερμανία -Τουρκία – Νέες συλλήψεις γερμανών στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο

Γερμανία -Τουρκία – Νέες συλλήψεις γερμανών στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο

Άλλο ένα ζευγάρι Γερμανών πιστεύεται ότι τέθηκε υπό κράτηση το Σαββατοκύριακο στην Τουρκία και το ένα από μέλη του παραμένει προφυλακισμένο, ενώ στο άλλο απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας Μάρτιν Σέφερ είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για τις συλλήψεις που φέρονται να έγιναν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, αλλά επισήμανε ότι ο φαινομενικά τυχαίος τρόπος που η Άγκυρα προχωράει σε συλλήψεις και προφυλακίσεις προκαλεί «τη μέγιστη ανησυχία» στο Βερολίνο.

«Ο εφιάλτης συνεχίζεται για τόσο πολλούς γερμανούς πολίτες, που δεν ήθελαν να κάνουν τίποτε περισσότερο από το να περάσουν τις διακοπές τους στην Τουρκία», είπε ο Σέφερ. «Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε σκεφτεί να πάει στην Τουρκία. Κάποιος μπορεί να μην πιστεύει πως διατρέχει οποιονδήποτε κίνδυνο και ξαφνικά να βρεθεί σε μια τουρκική φυλακή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Ο Σέφερ υπενθύμισε ότι όσοι ταξιδεύουν στην Τουρκία οφείλουν να ενημερώνονται για τους πιθανούς κινδύνους, αλλά επισήμανε πως το Βερολίνο δεν έχει την πρόθεση να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία, τουλάχιστον άμεσα.

«Δεν θα επιτρέψουμε να μας παρασύρουν στο να κάνουμε κατάχρηση των ταξιδιωτικών επισημάνσεων για πολιτικούς λόγους», σημείωσε ο Σέφερ, πρόσθεσε όμως ότι εάν συνεχίσουν να γίνονται τυχαίες συλλήψεις Γερμανών από τις τουρκικές αρχές, ίσως η γερμανική κυβέρνηση αναγκαστεί να αναθεωρήσει τη στάση της και να εκδώσει μια επίσημη ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες της.

Αυτό θα σήμαινε πως η Τουρκία θα εντασσόταν σε μια ομάδα χωρών που συμπεριλαμβάνει τη Λιβύη, την Υεμένη και τη Συρία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Η γερμανική διπλωματία είχε επισημάνει στους Γερμανούς την 26η Ιουλίου να επιδεικνύουν προσοχή όταν επισκέπτονται την Τουρκία.

Πριν από τη χθεσινή είδηση περί νέων συλλήψεων, 10 Γερμανοί βρίσκονταν υπό κράτηση στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος για πάνω από 200 ημέρες.

Ο Σέφερ υποβάθμισε την προειδοποίηση της Τουρκίας στους πολίτες της να επιδεικνύουν προσοχή όταν επισκέπτονται τη Γερμανία, δηλώνοντας ότι δεν έχει «καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Εξάλλου, ο ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ απέκρουσε χθες τις προτάσεις να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση απλώς θα ενίσχυε τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επικρίνεται από τις Βρυξέλλες για την καταστολή που εξαπέλυσε εναντίον πολιτικών αντιπάλων του μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter