Γερμανικές εκλογές: Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες λένε «όχι» στη Μέρκελ

Γερμανικές εκλογές: Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες λένε «όχι» στη Μέρκελ

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ο ηγέτης του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), πήρε αποστάσεις από το ενδεχόμενο ενός τρικομματικού συνασπισμού με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ και τους Πράσινους μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Ο Λίντνερ δήλωσε στο Focus, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που του παραχώρησε και δημοσιεύεται στο τεύχος του γερμανικού περιοδικού που κυκλοφορεί σήμερα, ότι βλέπει μεγάλα εμπόδια στην επίτευξη μιας συμφωνίας με τους Πράσινους, ιδίως όσον αφορά τις πολιτικές για τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ενέργειας, κάτι που αποδυναμώνει πολύ την προοπτική του λεγόμενου «συνασπισμού Τζαμάικα» (συντηρητικοί, Πράσινοι, FDP).

«Δεν μπορώ να φανταστώ έναν συνασπισμό Τζαμάικα», είπε ο Λίντνερ στο περιοδικό.

Οι συντηρητικοί της Μέρκελ συγκεντρώνουν το 37% της πρόθεσης ψήφου βάσει της πιο πρόσφατης δημοσκόπησης της Infratest dimap, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) το 21%, το χαμηλότερο ποσοστό τους από τις αρχές του Ιανουαρίου.

Το αντιμεταναστευτικό, αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει κατά την ίδια δημοσκόπηση το 11%, κάτι που αν επαληθευτεί θα σημάνει ότι θα γίνει η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα, ενώ το ακολουθούν το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) με 10%, το FDP με 9% και οι Πράσινοι με 8%.

Ο πιθανολογούμενος κατακερματισμός της πολιτικής ισχύος στην επόμενη Βουλή ίσως κάνει δύσκολο τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης διαφορετικής από τον τρέχοντα μεγάλο συνασπισμό ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Αρκετοί αναλυτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την άλλη επιλογή, τον συνασπισμό Τζαμάικα, κρίνοντας ότι θα ήταν δύσκολη η συνεργασία, με δεδομένες τις μεγάλες διαφορές θέσεων ανάμεσα στα κόμματα και το γεγονός ότι μια τέτοια συμμαχία δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι δηλώσεις του Λίντνερ στο Φόκους υπογραμμίζουν τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε ένας τέτοιος συνασπισμός.

Στο μεταξύ η Ζάρα Βάγκενκνεχτ, εκ των ηγετικών στελεχών της Αριστεράς, δήλωσε διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς με το SPD για να καταστεί δυνατή η συγκρότηση ενός «κόκκινο-κόκκινο-πράσινου» συνασπισμού (SPD, Η Αριστερά, Πράσινοι).

«Φυσικά μπορούν να γίνουν συμβιβασμοί», δήλωσε η Βάγκενκνεχτ στον όμιλο εφημερίδων RND, αναφέροντας τη νομοθεσία για τα εργασιακά και τον φόρο κληρονομιάς ως δύο από τα πεδία στα οποία το κόμμα της θα ήταν διατεθειμένο να κάνει υποχωρήσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter