Γερμανικό ΥΠΕΞ: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε όπως μπορούμε Αθήνα και Σκόπια

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε όπως μπορούμε Αθήνα και Σκόπια

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την απόφαση της Βουλής της πΓΔΜ για την ονομασία, υπογραμμίζει τη σημασία της επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας που ξεκίνησε και ανακοινώνει ότι η Γερμανία θα βοηθά τις δύο χώρες «όπως μπορεί».

Η απόφαση της Βουλής της πΓΔΜ την Παρασκευή με τον απαιτούμενο αριθμό των 2/3 των βουλευτών για τη συνταγματική αναθεώρηση, συνιστά, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, «ένα πράγματι σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας».

Όπως επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Βερολίνο, «με την υλοποίηση της συμφωνίας θα ξεπερνιόταν ένα σημαντικό εμπόδιο για την προσέγγιση των Σκοπίων στην ΕΕ». Με άλλα λόγια, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας των συνταγματικών αλλαγών που απαιτεί ακόμη δύο ψηφοφορίες στη Βουλή της χώρας.

Αναφερόμενη στη γερμανική στάση σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων επεσήμανε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό υποστήριζε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ιστορική ευκαιρία για την επίλυση της διένεξης για το θέμα του ονόματος. Για αυτό τον λόγο χαιρετίζουμε τις προόδους που προέκυψαν». Όπως και στο παρελθόν, η Γερμανία θα συνεχίσει να συμβάλλει, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία που ξεκίνησε για την επίλυση της διαφοράς στο ζήτημα της ονομασίας: «Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε όπως μπορούμε προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία».

Αποδέκτης αυτού του μηνύματος που υποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον του Βερολίνου για την επίλυση του ζητήματος δεν είναι όμως μόνο τα Σκόπια, αλλά και η Αθήνα. Αυτό προκύπτει και από ένα σύντομο tweet του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιεύτηκε μετά το τέλος της κυβερνητικής ενημέρωσης. Όπως αναφέρεται, το Βερολίνο χαιρετίζει το γεγονός «ότι η Βουλή στα Σκόπια ξεκίνησε τη διαδικασία μιας συνταγματικής αλλαγής, προκειμένου να λυθεί η αντιπαράθεση με την Ελλάδα για την ονομασία». Σε ό,τι αφορά τον γερμανικό ρόλο, στο tweet τονίζεται το εξής: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις δύο χώρες στην προσπάθεια να αξιοποιήσουν την ιστορική ευκαιρία για μια λύση».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter