Γερμανικός «εμφύλιος» για την ελληνική αξιολόγηση: Γκάμπριελ εναντίον πολιτικής Μέρκελ

Γερμανικός «εμφύλιος» για την ελληνική αξιολόγηση: Γκάμπριελ εναντίον πολιτικής Μέρκελ

«Εμφυλιοπολεμικό» προεκλογικό κλίμα στη Γερμανία, με αιχμή του δόρατος το ελληνικό πρόγραμμα και τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επικρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησής του και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο θέμα της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα στην αγγλική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt την Πέμπτη.

Σε επιστολή του προς την Μέρκελ, ο Γκάμπριελ προτείνει να απαιτηθεί μόνο από την Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ κλήθηκε να σχολιάσει την επιστολή που φέρεται να έστειλε ο Γκάμπριελ, αρνήθηκε όμως να προβεί σε σχόλιο και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης, ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση».

Οι αναφορές για ρήγμα εντός της γερμανικής κυβέρνησης έρχονται την ώρα που η χώρα προετοιμάζεται για τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν αύξηση της στήριξης για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί να ανακτήσουν τον ηγετικό ρόλο στην κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος του Γκάμπριελ αρνήθηκε να σχολιάσει «εσωτερικές συζητήσεις», προσθέτοντας ότι «Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να διασφαλίσουμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς… Όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της». Δήλωσε ότι η Αθήνα είχε ήδη εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια αλλά είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των σχεδίων διάσωσης. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να έχει «ρεαλιστική, αναπτυξιακή και βιώσιμη προοπτική για την οικονομική της ανάπτυξη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter