Για κακούργημα ελέγχεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας – «Διακαής πόθος» να του κόψουν τις άδειες

Για κακούργημα ελέγχεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας – «Διακαής πόθος» να του κόψουν τις άδειες

Λίγες ημέρες μετά την διακοπή της απεργίας πείνας και την χορήγηση της τρίτης άδειας του από τη φυλακή κάλεσαν τον Δημήτρη Κουφοντίνα να δώσει… εξηγήσεις ως ύποπτος τέλεσης εγκλήματος που φέρεται να διέπραξε μέσα στη φυλακή! 

Τι έκανε ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ερευνάται, όταν είναι γνωστό ότι είναι ένας από τους πλέον υποδειγματικούς σε συμπεριφορά κρατούμενους; Έκανε ότι έχουν κάνει από καταβολής… φυλακών χιλιάδες κρατούμενοι .

Εξέφρασε την αλληλεγγύη του σε απεργό πείνας με μια ανακοίνωση και έτερον ουδέν… Παρόμοια στάση είχαν επιδείξει και δεκάδες άλλοι κρατούμενοι συμπαραστεκόμενοι στην απεργό πείνας.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, που τελευταία ασχολείται ιδιαίτερα με τον συγκεκριμένο κρατούμενο δείχνοντας ξεκάθαρα ότι δεν τον θέλει έκτος φυλακής, παρότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, είπε – σύμφωνα με πληροφορίες μας- να βάλει για άλλη μια φορά το χεράκι της. Αφού δεν μπόρεσε να τον ελέγξει πειθαρχικά, παρήγγειλε την διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης κι έχει ήδη σταλεί από εισαγγελέα η… κλήση στον Δημ. Κουφοντίνα για παροχή ανωμοτί εξηγήσεων… Ζητά μεταξύ άλλων να τον ελέγξουν, και για απλή συνέργεια σε στάση κρατουμένου, αδίκημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή με την παράθεση όλων των στοιχείων του ρεπορτάζ.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας που μόλις πρόσφατα κατάφερε να πάρει την τρίτη άδεια του από τις φυλακές κι αφού είχε αναγκαστεί να κατέλθει σε απεργία πείνας, έλαβε χθες στον Κορυδαλλό κλήση προκειμένου να καταθέσει ανωμοτί την ερχόμενη Πέμπτη, 5 Ιουλίου,ενώπιον εισαγγελέα Πειραιά στο πλαίσιο διενέργειας ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης. Την ίδια κλήση έλαβε και ο κρατούμενος Κώστας Γουρνάς, που εκτίει ποινή 25 ετών για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα και κρατείται στα ίδια υπόγεια κελιά με τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Και οι δύο κρατούμενοι άρχισαν , όπως ήταν φυσικό να… ψάχνονται καθώς και οι δύο δεν έχουν προκαλέσει ποτέ προβλήματα μέσα στη φυλακή.

Η κλήτευση όμως σε κάποιον σε ανωμοτί κατάθεση σημαίνει ότι είναι ύποπτος για τη διενέργεια κάποιου αδικήματος για το οποίο καλείται να δώσει εξηγήσεις χωρίς όρκο καθώς αργότερα κινδυνεύει να καταστεί κατηγορούμενος.

Και τι σημαίνει μια τέτοια καταδίκη για έναν κρατούμενο; “Ταφόπλακα” στο δικαίωμα της τακτικής άδειας .

Μετά από έρευνα του Documentonews διαπιστώσαμε ότι οι περιβόητες κλήσεις αφορούσαν τελικά την τυχόν διάπραξη από μέρους των δύο κρατουμένων μιας σειράς αδικημάτων, ανάμεσα στα οποία “φιγουράρει” και το αδίκημα της απλής συνέργειας σε στάση κρατουμένου που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.

Την παραγγελία για την διενέργεια της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος τους είχε δώσει προς την Εισαγγελία Πειραιά, η ίδια η Ανώτατη Εισαγγελέας της χώρας, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η οποία πρόσφατα με ένα ανεκδιήγητο σκεπτικό ζήτησε την πειθαρχική δίωξη δύο εισαγγελέων γιατί ενέκριναν τη χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα, ο οποίος πήρε τελικά και τρίτη άδεια, με τη σύμφωνη γνώμη τρίτου στη σειρά εισαγγελέα, αφού όμως πρώτα αναγκάστηκε να κατέλθει σε απεργία πείνας δεκαέξι ημερών.

Η ΔΑΜΟΚΕΛΙΟΣ ΣΠΑΘΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ Α.Π.

Όταν μάλιστα ο Δ. Κουφοντίνας είχε υποβάλει την αίτηση για την Τρίτη άδεια (τον περασμένο Μάρτη), η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε με έγγραφό της από το Συμβούλιο Φυλακής να ασκήσει πειθαρχική δίωξη σε βάρος του, για …οργάνωση εξέγερσης στις φυλακές. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, υπάρχουν περισσότερα από ένα έγγραφα, με τα οποία η Ξ. Δημητρίου απευθύνεται προς το Συμβούλιο Φυλακής για το «πειθαρχικό» σε βάρος του Δ. Κουφοντίνα. Αν τότε δε καταλογιζόταν πειθαρχικό παράπτωμα, ο Κουφοντίνας θα έχανε το δικαίωμα στην άδεια.

Τι αφορούσε το υποτιθέμενο πειθαρχικό παράπτωμα; Την διαμαρτυρία λίγων ωρών που έγινε στον Κορυδαλλό στις 24 Φλεβάρη του 2018, με αφορμή την βίαιη μεταγωγή στις φυλακές Λάρισας του κρατούμενου – απεργού πείνας, Ντίνου Γιαγτζόγλου. Οι κρατούμενοι αντέδρασαν (αρχικά οι πτέρυγες Α και Δ και στη συνέχεια και οι Β, Γ και Ε), ζητώντας να πάει στη φυλακή εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης και να ανακληθεί άμεσα η μεταγωγή του Κ. Γιαγτζόγλου. Πράγματι, μετά από λίγο μετέβη στον Κορυδαλλό ο γενικός διευθυντής Συντονισμού Σωφρονιστικών Καταστημάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Π. Δουλάμης και αφού δέχτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες τον προκαταρκτικό όρο των κρατούμενων να μην υπάρξουν πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις, ανέλαβε προφορική δέσμευση για επαναμεταγωγή του απεργού πείνας Γιαγτζόγλου στον Κορυδαλλό

Αποτέλεσμα ήταν να σταματήσει άμεσα η κινητοποίηση των κρατουμένων.

ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Ο Δημ.Κουφοντίνας και ο Κ.Γουρνάς, που κρατούνται στα υπόγεια της έκτης πτέρυγας του Κορυδαλλού (βρίσκεται κάτω από τις γυναικείες φυλακές) δεν είχαν και δεν μπορούσαν να έχουν συμμετοχή στην κινητοποίηση, καθώς είναι απομονωμένοι από την υπόλοιπη φυλακή.

Εξέδωσαν τότε μόνο μια ανακοίνωση, μετά από την κινητοποίηση των κρατούμενων στο κυρίως κτίριο της φυλακής, καταδικάζοντας την συμπεριφορά των αρχών στον Ν.Γιατζόγλου και εκδηλώνοντας παράλληλα την συμπαράσταση τους στη διαμαρτυρία των κρατουμένων στις ανδρικές φυλακές.

Την επίμαχη ανακοίνωση υπέγραφαν ακόμα δύο κρατούμενοι, οι Γιώργος Πετρακάκος και Γιώργος Πολύδωρος.

Γι’ αυτή την ανακοίνωση, η Ξένη Δημητρίου ζήτησε να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη και κατά του Δ. Κουφοντίνα, σαν να επρόκειτο για τον υποκινητή και… οργανωτή της κινητοποίησης! Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Συμβούλιο Φυλακής απάντησε στην εισαγγελέα του Α.Π. ότι δεν υπάρχει πειθαρχικό παράπτωμα από την έκδοση και μόνο μιας ανακοίνωσης συμπαράστασης.

Τότε η κ.Δημητρίου, παρήγγειλε τη διενέργεια της προαναφερόμενης ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του Δημ. Κουφοντίνα και όχι μόνον.

Κι εδώ ανακύπτουν μια σειρά από εύλογα ερωτήματα, όπως :

*Τι εξυπηρετεί αυτή η επιμονή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και κατά πόσον συνάδει η στάση της, με δεδομένο ότι πρόκειται για την Ανώτατη Εισαγγελέα της χώρας, με το πνεύμα του σωφρονισμού όπως ορίζεται από τους σχετικούς κώδικες; Κι όταν μάλιστα έχει προηγηθεί η εντολή της για την πειθαρχική δίωξη σε βάρος των δύο εισαγγελέων που δεν έκαναν τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το να τηρήσουν τον νόμο και στην περίπτωση Κουφοντίνα, ο οποίος μάλιστα την πρώτη του άδεια 16 ολόκληρα χρόνια μετά την φυλάκιση του;

*Δεν καθίσταται ηλίου φαεινότερον ότι ακριβώς αυτή η κίνηση της, για δίωξη κατά των εισαγγελέων που χορήγησαν τις δύο πρώτες άδειες στον Δημ. Κουφοντίνα,  θέτει υπό την δαμόκλειο σπάθη της και κάθε άλλον εισαγγελικό λειτουργό που καλείται να εκτελέσει τις παραγγελίες της και μάλιστα όταν αυτές “δείχνουν” προς την κατεύθυνση της άσκησης νέων ευφάνταστων ποινικών διώξεων σε έναν κρατούμενο που θεωρείται υπόδειγμα εγκλείστου;

*Τελικά τι υποκινεί όλη αυτή την ιστορία, όταν κάθε σχετική διάταξη του νόμου, που αφορά στα δικαιώματα των κρατουμένων είναι απολύτως ανεξάρτητη από τις πράξεις για τις οποίες έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί και ισχύει, ή τουλάχιστον έτσι ορίζεται,για όλους τους εγκλείστους στις φυλακές της χώρας;   

*Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, κλήσεις για ανωμοτί εξηγήσεις έχουν αποσταλεί και σε κρατούμενους σε άλλες πτέρυγες, οι οποίοι είχαν επίσης εκφράσει τη διαμαρτυρία τους για την υπόθεση Γιαγτζόγλου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter