Γιατί η Κίνα στηρίζει τον Κιμ Γιονγκ-ουν

Γιατί η Κίνα στηρίζει τον Κιμ Γιονγκ-ουν

Η οικονομική πίεση χωρίς να χρειαστεί ούτε ένας βαλλιστικός πύραυλος μπορεί να είναι αρκετή για την υποχώρηση της Βόρειας Κορέας αλλά περνάει από την Κίνα, η οποία εμφανίζεται απρόθυμη να απομονώσει την Πιονκγιάνκ.

Η «αχίλλειος πτέρνα» της Βόρειας Κορέας ήταν και παραμένει η εμπορική σχέση με την Κίνα. Οι παραινέσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ ότι η Κίνα θα πρέπει να κάνει περισσότερα εναντίον της Βόρειας Κορέας δεν αλλάζουν τις ανησυχίες του Πεκίνου για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της Πιονκγιάνκ. Η περίπτωση να υπάρξουν εκατομμύρια πρόσφυγες που θα φτάσουν στα κινεζικά σύνορα και η οικονομική αστάθεια στην κορεατική χερσόνησο είναι εξελίξεις που επιθυμεί να αποφύγει το Πεκίνο.

Γι’ αυτό η Κίνα επιλέγει να παίξει με προσοχή το αμερικανικό παιχνίδι των κυρώσεων. Αυτή την εβδομάδα συμφώνησε με το ψήφισμα του ΟΗΕ που απαγορεύει ορισμένες από τις σημαντικότερες εξαγωγές της Βόρειας Κορέας, όπως το κάρβουνο, τα σιδηρομεταλλεύματα και τα θαλασσινά.

Πολλά είναι τα κενά που δεν καλύπτει το ψήφισμα προκειμένου να οδηγήσει σε ουσιαστική πίεση για την Πιονγιάνγκ. Το νόμιμο αλλά και το παράνομο εμπόριο που πραγματοποιείται καθημερινά από τις δύο χώρες δεν πρόκειται να σταματήσει. Αρχικά η Κίνα δεν θα σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου, οχημάτων, ηλεκτρονικών ειδών και φαγητού που ενισχύουν την σταθερότητα της βορειοκορεατικής οικονομίας. Το δεύτερο τρίμηνο του 2017, η Κίνα εξήγαγε εμπορεύματα αξίας 934 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πρώτο τρίμηνο του έτους οι εξαγωγές έφτασαν τα 721 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οι κυρώσεις του ΟΗΕ δεν θέτουν περιορισμούς ούτε για την εξαγωγή ενδυμάτων και υφασμάτων, που είναι ένας από τους βασικούς τομείς του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Για παράδειγμα το 2016 η Κίνα εισήγαγε υφάσματα αξίας 640 εκατομμυρίων δολαρίων από την Βόρεια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα κερδίζει δεκάδες εκατομμύρια σε συνάλλαγμα από τους 100.000 βορειοκορεάτες που εργάζονται στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι βρίσκονται στην Κίνα, η οποία δεν συζητά να πάρει μέτρα και να τους διώξει από το έδαφος της.

Σε αυτή τη φάση το Πεκίνο πιέζεται από τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα τιμωρήσει την κινεζική κυβέρνηση για παραβιάσεις των εμπορικών νόμων και θα επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. Όπως προειδοποιούν πολλοί αναλυτές, η Ουάσινγκτον θα πρέπει να βάλει προτεραιότητες στην ατζέντα της στην Ασία, καθώς δεν μπορεί να απομονώσει ταυτόχρονα την Βόρεια Κορέα και να απειλήσει τις εμπορικές συναλλαγές της Κίνας.

«Έχουμε αρχίσει να κυνηγάμε τις κινεζικές οντότητες αλλά υπάρχει μία απροθυμία σε αυτό το σημείο. Από τη μία πλευρά πρέπει να απειλήσουμε την Κίνα ότι είμαστε σοβαροί όταν λέμε ότι θα κυνηγήσουμε τις οντότητες τους. από την άλλη χρειαζόμαστε την κινεζική συνεργασία για να εγκρίνουμε το ψήφισμα. Ακόμη κι αν δεν είναι το ισχυρό ψήφισμα που θα ήλπιζαν οι ΗΠΑ, παραμένει ένα ισχυρό βήμα προς τα εμπρός», λέει στο Foreign Policy ο συνεργάτης του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς και πρώην ειδικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Έινχορν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter