Γιατί τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν με τόση ελαφρότητα τον Κιμ Γιονγκ-ουν;

Γιατί τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν με τόση ελαφρότητα τον Κιμ Γιονγκ-ουν;

Η ειδησεογραφία και η σχολιογραφία για τη Βόρειο Κορέα συχνά περιφρονεί τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Ο «τρελός με τα πυρηνικά και τους πυραύλους» Κιμ Γιονγκ-ουν και οι «βάρβαρες εκτελέσεις» αντιπάλων κατόπιν εντολής του «αιμοβόρου δικτάτορα» πουλούν περισσότερο.

Όταν τα κλικ έχουν μεγαλύτερη αξία από την ενημέρωση, η εξακρίβωση και η διασταύρωση των πληροφοριών μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο. Πρόκειται για έναν άγραφο κανόνα, ο οποίος γίνεται όλο και προσφιλέστερος στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, όπου οι πιο αξιοπερίεργες, εντυπωσιοθηρικές και ωμές ειδήσεις εμφανίζονται με πηχυαίους τίτλους. Το αν και κατά πόσον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τον κύρη της ορθής δημοσιογραφίας, ενδιαφέρει όλο και λιγότερο.

Η Βόρεια Κορέα είναι το τέλειο παράδειγμα. «Αυτή η χώρα είναι απαγορευμένη περιοχή για τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Οι πληροφορίες που την αφορούν αναπαράγονται από το διεθνή Τύπο χωρίς καμιά επαλήθευση τις περισσότερες φορές. Πρόκειται για τη χώρα για την οποία οι ειδήσεις είναι αμφισβητήσιμες στο μέγιστο και οι πηγές μονόπλευρες στο έπακρο: η βορειοκορεατική προπαγάνδα βρίσκεται από τη μία πλευρά και οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας και οι μετανάστες στο Νότο βρίσκονται από την άλλη», γράφει ο Γάλλος δημοσιογράφος Βενσάν Γκλαντ σε παλαιότερο άρθρο του στη Libération.

Εκτελέσεις «προδοτών» που παραδίδονται, υποτίθεται, σε αγριεμένα σκυλιά, θα τις ζήλευαν οι χολιγουντιανοί κινηματογραφιστές. Μαρτυρίες αντικαθεστωτικών που «δραπέτευσαν από την Κόλαση» πληρώνονται αδρά από μυστηριώδεις χρηματοδότες της Νότιας Κορέας, αναπαράγονται άκριτα, κι ας είναι γεμάτες αυθαίρετους ισχυρισμούς και αντιφάσεις. Η άμετρη λατρεία στο πρόσωπο του 33χρονου «αδίστακτου» ηγέτη, με νεαρές κορασίδες να λιποθυμούν για χάρη του, αποτελούν αγαπημένα θέματα των διεθνών ειδησεογραφικών δικτύων. Κι ας μην πάμε μακριά. Πρόσφατα σε κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης μεταδόθηκε απόσπασμα αμερικανικής ταινίας-παρωδίας του καθεστώτος σαν δήθεν πραγματική «μαρτυρία» για τα δεινά των υπηκόων του καθεστώτος.

«Ο διαχωρισμός των γεγονότων από τη σφαίρα της φαντασίας είναι σχεδόν αδύνατος όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, το καθεστώς της οποίας κλειδώνει όλα τα κανάλια πληροφόρησης και επικοινωνίας δυσχεραίνοντας την επαλήθευση των διαδόσεων. Παράλληλα, το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου είναι τεράστιο. Κυρίως όταν πρόκειται για ιστορίες εντυπωσιοθηρίας, οι οποίες θρέφουν την αντίληψη του κοινού για τη Βόρεια Κορέα ως ένα παράξενο, βίαιο και οπισθοδρομικό κράτος», εξηγεί ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων στη Σεούλ.

Χαρακτηριστική περίπτωση, προ ετών, ήταν η διάψευση των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας, οι οποίες αναγκάστηκαν να ανασκευάσουν την ιστορία περί εκτέλεσης του υπουργού Άμυνας του καθεστώτος, Χιον Γιονγκ-τσολ, «με αντιαεροπορικά πυρά», δήθεν επειδή αποκοιμήθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης παρόντος του Κιμ.

Στο παρελθόν, το γαλλικό δίκτυο ενημέρωσης France24 έχει αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης: «Πρόκειται για ένα είδος σιωπηρού δημοσιογραφικού κανόνα ο οποίος πάντα εφαρμόζεται στην ειδησεογραφία που αφορά στη Βόρεια Κορέα. Σχεδόν όλα τα δυτικά μέσα ενημέρωσης – και η France24 δεν αποτελεί εξαίρεση – τον σέβονται σχολαστικά: περιφρονούν μια βασική αρχή του επαγγέλματος, την διασταύρωση των πληροφοριών. Έτσι καταλήγουν να αναμεταδίδουν κυρίως φήμες (εξωτικές, βάρβαρες ή ασυνήθιστες) που αφορούν τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν».

Η τελευταία πυρηνική δοκιμή βόμβας υδρογόνου, γεγονός πρωτοφανές, προκλητικό και επικίνδυνο, δεν ξεφεύγει από τον κανόνα. Όπως εξηγούν σχολαστικοί και ειδικευμένοι επιστήμονες, το καθεστώς της Πιονγκ Γιάνγκ απέχει ακόμη πολύ από το να κατασκευάσει επιχειρησιακά έτοιμες κεφαλές βόμβας υδρογόνου. Δηλαδή μικρές σε μέγεθος, ικανές να τοποθετηθούν σε βαλλιστικούς πυραύλους. Κι όμως, εδώ και λίγες μέρες για τον πλανήτη ο Κιμ έχει βόμβα υδρογόνου και ετοιμάζεται να την εξαπολύσει. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter