Γκουαντάναμο: Ετοιμάζουν μεταγωγή κρατουμένου στην Σαουδική Αραβία

Γκουαντάναμο: Ετοιμάζουν μεταγωγή κρατουμένου στην Σαουδική Αραβία

Οι αρχές των ΗΠΑ προχωρούν στην κατεύθυνση της πρώτης μεταγωγής κρατουμένου από την αμερικανική στρατιωτική φυλακή στον Κόλπο Γουαντάναμο προς άλλη χώρα επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, τον επαναπατρισμό ενός εγκλείστου στη Σαουδική Αραβία.

Η μεταγωγή του 43χρονου Άχμεντ Μοχάμεντ Χάζα αλ Ντάρμπι έμοιαζε να περιέρχεται σε αδιέξοδο τον Φεβρουάριο, όταν έγινε επιλέξιμος αλλά δεν επαναπατρίστηκε, όπως επιτρεπόταν με βάση τους όρους της συμφωνίας του με την αμερικανική στρατιωτική δικαιοσύνη το 2014.

Ο αμερικανικός στρατός είχε γνωστοποιήσει τότε ότι ανέμενε να λάβει εγγυήσεις από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας πριν προχωρήσει στη μεταγωγή.

Τη Δευτέρα το Πεντάγωνο άφησε να εννοηθεί ότι η διαδικασία οδεύει προς ολοκλήρωση. Η πλωτάρχης Σάρα Χίγκινς, εκπρόσωπός του, ανέφερε ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ «εξετάζει» τις πληροφορίες «που έλαβε από τη Σαουδική Αραβία όσον αφορά τη μεταφορά του Αλ Ντάρμπι» και πρόσθεσε ότι «η διαδικασία μεταγωγής προχωρά», πριν καταλήξει σημειώνοντας «δεν έχω περισσότερες πληροφορίες για τον χρόνο της μεταφοράς» του εγκλείστου.

Η αξιωματικός δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

Η μεταγωγή του Αλ Ντάρμπι θα μειώσει τον πληθυσμό των φυλακισμένων στο κέντρο κράτησης από τους 41 στους 40, αν και ο Τραμπ υποσχόταν προεκλογικά ότι θα «το γεμίσει με ορισμένους πολύ κακούς λεβέντες».

Το κέντρο κράτησης, που άνοιξε επί των ημερών του ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους για να φυλακίζονται εκεί ύποπτοι για τρομοκρατία που συλλαμβάνονταν στο εξωτερικό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, μετατράπηκε σε σύμβολο των ακραίων πρακτικών εγκλεισμού και εξέθεσε τις ΗΠΑ σε κατηγορίες για βασανιστήρια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν ο πληθυσμός των κρατουμένων στο Γουαντάναμο να αυξηθεί.

Η πληροφορία ότι σημειώνεται πρόοδος στην υπόθεση του Αλ Ντάρμπι έγινε γνωστή μία ημέρα πριν από την άφιξη στην Ουάσινγκτον του σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που κάνει το πρώτο του επίσημο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες αφότου ορίστηκε διάδοχος του θρόνου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter