Γκρεμίζουν αυθαίρετα και νοοτροπίες, στο Documento που κυκλοφορεί την Κυριακή – Μαζί το ΗΟΤ DΟC HISTORY και το Docville

Γκρεμίζουν αυθαίρετα και νοοτροπίες, στο Documento που κυκλοφορεί την Κυριακή – Μαζί το ΗΟΤ DΟC HISTORY και το Docville

Πρόγραμμα κατεδαφίσεων: Γκρεμίζουν αυθαίρετα και νοοτροπίες. Παραίτηση ευθύνης από τον Νίκο Τόσκα. Δραστικές αλλαγές από τον πρωθυπουργό σε πρόσωπα και δομές. Ποια είναι τα πρώτα 61 αυθαίρετα που θα γκρεμιστούν.

-Κράτος και εκκλησία με πάνω από 10.000 παράνομες κατασκευές. Δήμοι, φορείς του δημοσίου, ναοί και μοναστήρια συμπληρώνουν το παζλ της αυθαιρεσίας. Με τροπολογία Βορίδη, Μπούρα και υπογραφή Μανιάτη το πράσινο φως για άφεση αμαρτιών.

-Σωκράτης Φάμελλος: Με σχέδιο και εισφορά σε γη η ανοικοδόμηση στο Μάτι.

-Κώστας Αγγελάκης: Καταδικασμένος για κατασκοπεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ συνελήφθη σε απαγορευμένη ζώνη στα καμένα!

– Aχέντ Ταμίμι – Αποκλειστική συνέντευξη: «Αραφάτ, βαδίζω στο δρόμο σου». Η 17χρονη, σύμβολο του αγώνα των Παλαιστινίων για γη και ελευθερία, μιλάει στο Documento μετά την αποφυλάκισή της

-Υπόθεση NOOR 1: Στον ανακριτή διαφθοράς ο Μαρινάκης για τους 2,1 τόνους ηρωίνης. Το Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά απέρριψε ομόφωνα τους ισχυρισμούς του περί άδικης έρευνας και δίωξης.

-Πυρόπληκτοι: Χρηστικός οδηγός. Οι δικαιούχοι, τα δικαιολογητικά και οι διαδικασίες

-Προπαγάνδα: Ο απόπατος της πολιτικής επικοινωνίας επί πτωμάτων και καμένων

-Καμπανάκι για τη νόσο των λεγεωνάριων. Οι πηγές μόλυνσης και τα συμπτώματα

-Δημόσιο – Ιδρυμα Ωνάση μαζί για την απόκτηση του « Ερρίκος Ντυνάν»

Το κίνημα στο Γουδί: Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, στο HOTDOC HISTORY

Το ερώτημα εάν το Κίνημα στο Γουδί συνιστούσε πρόοδο ή οπισθοδρόμηση για την Ελλάδα του 1909 τίθεται συχνά και οι περισσότερες αποφάνσεις κλίνουν υπέρ της πρώτης εκδοχής.

Στο τεύχος του Hot.Doc History τεκμηριώνονται και αναλύονται όλα τα δεδομένα που συνέθεταν την παρακμιακή Ελλάδα της περιόδου 1890-1908. Την Ελλάδα της σταφιδικής κρίσης, του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου που την αποστράγγιζε, της ήττας στον ελληνοτουρκικό πόλεμο, ενός φαύλου, απαξιωμένου κοινοβουλευτισμού και των Ανακτόρων που εξαντλούσαν το ενδιαφέρον τους στην αυτοσυντήρηση τους και στον έλεγχο του στρατεύματος μέσω των αποτυχημένων, στον πόλεμο του 1897, πριγκίπων. Του Κρητικού ζητήματος που καρκινοβατούσε.

Ο λαός είχε γονατίσει από φόρους και λιτότητα. Αυτή τη φορά και τα μεσαία στρώματα. Ο στρατός ανησυχούσε για τον ελλιπή εξοπλισμό και τις ευνοιοκρατικέ προαγωγές. Η ευτυχής σύγκλιση συμφερόντων των επαγγελματικών «Συντεχνιών» και του «Στρατιωτικού Συνδέσμου» οδήγησε – σχεδόν φανερά – στο προαναγγελθέν, αναίμακτο, κίνημα της 15ης Αυγούστου 1909 στο στρατόπεδο Γουδί. Η κυβέρνηση Δ. Ράλλη απέρριψε τα αιτήματα και παραιτήθηκε. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ αναδιπλώθηκε, ελπίζοντας στην «κόπωση» των ξεσηκωμένων.

Δρομολογήθηκαν ραγδαίες εξελίξεις και σημαντικές αλλαγές. Οι μεταρρυθμίσεις του Κουμουνδούρου, η πρόσκληση του Βενιζέλου, η πρωθυπουργοποίηση του Στεφ. Δραγούμη, Η οικονομική ανόρθωση και η στρατιωτική αναδιοργάνωση. Και βεβαίως η συνταγματική αναθεώρηση.

Στο τεύχος εξηγείται επαρκώς η ανομοιογένεια όσων συνέπραξαν στο Κίνημα. Η σταδιακή απόκλιση «Συνδέσμου» – «Συντεχνιών» και η διένεξη μεταξύ μετριοπαθών και ριζοσπαστών στρατιωτικών που εκφράστηκε με το αντικίνημα του Ναυτικού.

Τέλος γίνεται η πολιτικής αποτίμηση ενός Κινήματος που δεν βγήκε από τα όρια του συστήματος, ωστόσο κατάφερε να το εκσυγχρονίσει και εν τέλει να το διασώσει. Κραταιό για τους επερχόμενους Βαλκανικούς Πολέμους.

Το Docville τζαμάρει στο μουσικό χωριό του Πηλίου

Κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνονται στο Μουσικό Χωριό του Πηλίου καλλιτέχνες που θέλουν να συμμετάσχουν σε μια από τις πιο γνωστές μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη. Η Μαρίνα Αγγελάκη συνομίλησε με τον μουσικό Κώστα Μακρυγιαννάκη, έναν εκ των τριών ιδρυτών της δραστήριας αυτής κοινότητας, που βρίσκεται από το 2006 στο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου, το οποίο μοιάζει να έχει σταματήσει σε καιρούς μεσαιωνικούς.

Αριστερά του Σηκουάνα, στο Μονπαρνάς, βρίσκεται ένας χώρος που εδώ και 35 χρόνια αποτελεί δεσμό μεταξύ της γαλλικής και της ελληνικής κουλτούρας: το βιβλιοπωλείο «Δεσμός» του Γιάννη Μαυροειδάκου. Η Αφροδίτη Ερμίδη μίλησε μαζί του και κατέγραψε την ιστορία του βιβλιοπωλείου που υπήρξε πόλος έλξης για τους σημαντικότερους διανοητές του 20ού αιώνα.

Ο μουσικός Νίκος Φάκαρος μιλάει για τα πανηγύρι της Ικαρίας και εξηγεί στην Ηλέκτρα Ζαργάνη γιατί γίνεται χαλασμός όταν πέσει η πρώτη δοξαριά του ικαριώτικου.

Ο Ισπανός συγγραφέας Χαβιέρ Θέρκας, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, μίλησε στην Έμυ Ντούρου για το βιβλίο του «Ο απατεώνας», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, με θέμα την πραγματική ιστορία του Ενρίκ Μάρκο, του ενενηντάχρονου Βαρκελωνέζου που για σχεδόν τρεις δεκαετίες παρίστανε τον επιζώντα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού από την ισπανική κοινωνία, ώσπου το 2005 αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για απατεώνα.

Ο Νίκος Παπαδογιάννης μας ξεναγεί στο σύμπαν του Ερίκ Καντονά, του Γάλλου αναρχικού ποδοσφαιριστή που αγάπησαν οι Άγγλοι οπαδοί και απέδωσε ευστοχότατα ο Κεν Λόουτς στην ταινία «Αναζητώντας τον Ερίκ» που βγαίνει αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter