Greenpeace: Αντιδρά σε ουγγρικό νόμο που θεωρεί ξένους πράκτορες τις ΜΚΟ

Greenpeace: Αντιδρά σε ουγγρικό νόμο που θεωρεί ξένους πράκτορες τις ΜΚΟ

Διεθνή κινητοποίηση έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης της Ουγγαρίας να βάλει στο στόχο τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με ένα νόμο, που όπως καταγγέλλουν, επιχειρεί να δυσφημήσει και επί της ουσίας να απενεργοποιήσει τη δράση τους. 

Το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί προβλέπει ότι κάθε ΜΚΟ που λαμβάνει πάνω από 24.000 ευρώ χρηματοδότηση από άτομα εκτός Ουγγαρίας ακόμα και από την ΕΕ, θα χαρακτηρίζονται ως «ξένοι πράκτορες».

Το άρθρο που ακολουθεί και αναδημοσιεύει το documentonews.gr, είναι της Katalin Rodics, υπεύθυνης της εκστρατείας για τη γεωργία στο Ουγγρικό γραφείο της Greenpeace.

Τον χειμώνα που πέρασε, έλαβα μια κλήση από έναν συνάδελφό μου για μια μικρή κοινότητα στην ουγγρική ύπαιθρο, μακριά από τους πολυσύχναστους δρόμους της Βουδαπέστης, που χρειαζόταν βοήθεια. Μια λουθηρανική οργάνωση είχε μόλις ξεκινήσει ένα έργο για ενήλικες με αναπηρία, προσφέροντας απασχόληση σε μια ομάδα ανθρώπων που στην Ουγγαρία έχουν πολύ λίγες ευκαιρίες. Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Μαζί με το Ουγγρικό γραφείο της Greenpeace, η ομάδα σχεδιάζει τώρα έναν ανοιχτό, οικολογικό κήπο στο κέντρο της πόλης και αρχίζει να συνδέεται με το καταπληκτικό δίκτυο βιοκαλλιεργητών που έχουμε δημιουργήσει σε ολόκληρη τη χώρα. Οι υποστηρικτές μας θα παρέχουν βιολογικά φυτά και υλικά που χρειάζονται για να ευδοκιμήσει ο κήπος. Σύντομα, θα υπάρχουν περισσότερα από 100 άτομα με αναπηρία που θα εργάζονται στο κέντρο, θα καλλιεργούν βιολογικά φρούτα και λαχανικά και θα διαδώσουν την έννοια της βιώσιμης γεωργίας σε όλη την ύπαιθρο.

Αυτή είναι η Ουγγαρία που αγαπώ και είμαι υπερήφανη για αυτήν. Θέλω όλα τα παιδιά να μεγαλώσουν σε μια κοινωνία, όπου έχουν το θάρρος να αναλάβουν δράση και να αγωνίζονται για αυτό που πιστεύουν. Για αυτό προσπαθώ. Κάθε μέρα, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, μεγάλες και μικρές, εργάζονται σκληρά για να κάνουν αυτή τη χώρα ασφαλέστερη, καθαρότερη και πιο ζωντανή οικονομικά. Αλλά όλα αυτά βρίσκονται σε κίνδυνο, αν η σημερινή κυβέρνηση ακολουθήσει το δικό της δρόμο.

70.000 άνθρωποι στην πορεία , Βουδαπέστη ,Ουγγαρία 9 Απριλίου 2017

Ένας νέος νόμος παρουσιάστηκε στο Κοινοβούλιο, ο οποίος απειλεί να δυσφημήσει, να εκφοβίσει και να υπονομεύσει την ικανότητα των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) να μιλήσουν για τα δικαιώματά μας , τον αέρα, το νερό, τα τρόφιμα και τη φύση από τα οποία εξαρτόμαστε. Ο νόμος θα χαρακτηρίζει κάθε ομάδα που θα χρηματοδοτείται από άτομα εκτός Ουγγαρίας με ένα συγκεκριμένο ποσό και πάνω ως «ξένο πράκτορα» και πιθανά θα κατηγορεί αυτές τις ομάδες για σύνδεση με δραστηριότητες, όπως ξέπλυμα χρημάτων ή τρομοκρατικές ενέργειες.

Αυτή η προσπάθεια στιγματισμού των ΜΚΟ θα συνοδεύεται από πρόσθετες και εντελώς περιττές διοικητικές επιβαρύνσεις: είμαστε ήδη πλήρως διαφανείς με τα οικονομικά και τις πηγές μας. Αλλά ένας τέτοιος νόμος θα μπορούσε να σωπάσει εκατοντάδες αξιόπιστες οργανώσεις και να παραπλανήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που υπηρετούμε.

Διαδηλωτές στη Βουδαπέστη, 9 Απριλίου 2017

Εάν είστε υποστηρικτής της Greenpeace, γνωρίζετε ότι είμαστε πρόθυμοι να αμφισβητήσουμε τις κυβερνήσεις ή τις εταιρείες όταν θέτουν σε κίνδυνο τον αέρα, το νερό και τη γη. Ο αγώνας για καθετί που αξίζει είναι σημαντικό μέρος της ζωής σε μια ελεύθερη κοινωνία. Η δράση μας για την προστασία του περιβάλλοντος και των πιο αδύναμων συνανθρώπων μας είναι ένα μεγάλο κομμάτι του τι προσφέρουμε στις κοινότητες όπου εργαζόμαστε και ένας σημαντικός λόγος, για τον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι υποστηρίζουν οικονομικά το έργο μας. Η ουγγρική κυβέρνηση δείχνει ότι θέλει να αποδυναμώσει ορισμένες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται για την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη.

Πριν λίγες εβδομάδες περισσότεροι από 70.000 χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κοινοβούλιο για να υπερασπιστούν το δικαίωμά μας να μιλάμε, να σκεφτόμαστε ελεύθερα και να υποστηρίζουμε τις κοινότητές μας χωρίς φόβο, εκφοβισμό ή καχυποψία. Ανάμεσά μας είναι μητέρες, πατέρες, αδελφές, αδελφοί, φοιτητές, δάσκαλοι, ακτιβιστές – μια ποικιλόμορφη ομάδα, από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Καθώς ήμουν προσκεκλημένη στη σκηνή για να μιλήσω, ένιωθα δέος, αλλά και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ποτέ: δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από την υπεράσπιση των πανεπιστημίων μας, των οργανώσεων μας και της ελεύθερης κοινωνίας μας. Μαζί υποστηρίζουμε έναν πιο πράσινο και πιο ειρηνικό κόσμο. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι στο πλευρό μας.

Katalin Rodics

Η Katalin Rodics είναι υπεύθυνη της εκστρατείας για τη γεωργία στο Ουγγρικό γραφείο της Greenpeace. Είναι μητέρα τριών παιδιών και γιαγιά πέντε και εργάζεται εδώ και 40 χρόνια για ένα καθαρό και υγιή πλανήτη όπου όλα τα παιδιά μπορούν να μεγαλώσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter