Guardian : Τρομοκρατία και οικονομία, τα δύο μεγάλα στοιχήματα του Μακρόν

Guardian : Τρομοκρατία και οικονομία, τα δύο μεγάλα στοιχήματα του Μακρόν

Ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν αναλαμβάνει μία χώρα στα όρια της από την μακροχρόνια μαζική ανεργία, την στασιμότητα της οικονομίας, την τρομοκρατική απειλή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καθώς γαλλικά στρατεύματα δίνουν μάχες κατά τζιχαντιστών στην Αφρική. 

Αυτό εκτιμά η Ανζελίκ Χρυσάφη, ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian στο Παρίσι.

Κατά την αρθρογράφο, δύο είναι τα μεγάλα στοιχήματα του νέου προέδρου της Γαλλίας: η τρομοκρατική απειλή και τα οικονομικά προβλήματα, με βασικότερο τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

Οι προεδρικές εκλογές υπογράμμισαν ένα σημαντικό χάσμα ανάμεσα στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο, ανάμεσα στους «έχοντες» και τους «μη έχοντες». Στον πρώτο γύρο δεκάδες εκατομμύρια Γάλλοι επέλεξαν την άκρα δεξιά και τη ριζοσπαστική αριστερά και αρκετοί είχαν και έχουν έχουν επιφυλάξεις για το φιλικό προς τις επιχειρήσεις οικονομικό σχέδιο του Μακρόν, καθώς ανησυχούν ότι η καθημερινότητα τους απειλείται από την παγκοσμιοποίηση. Ο Μακρόν θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να απευθυνθεί και στους ανθρώπους εκτός της δικής του ιδεολογικής «δεξαμενής», ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί τον ψήφισαν, όχι τόσο για την πολιτική ατζέντα του όσο για να κρατήσουν μακριά από την προεδρία την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. «Έχει επίγνωση της τεράστιας ευθύνης που σηκώνει στους ώμους του», επαναλάμβαναν, σύμφωνα με την κυρία Χρυσάφη, αρκετά μέλη της ομάδας του.

Μία από τις πρώτες ενέργειες του νέου προέδρου θα είναι να περικοπεί και να εξορθολογιστεί προς όφελος των εταιρειών η εργατική νομοθεσία. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις Μακρόν, με προεδρικά διατάγματα. Ως κίνηση ενέχει σοβαρούς κινδύνους και ο Μακρόν θα πρέπει να αντιμετωπίσει την σοβαρή πρόκληση της κοινωνικής αναταραχής. Την τελευταία φορά που επιχειρήθηκε να αλλάξουν τα εργασιακά της Γαλλίας ήταν το 2016 με προεδρικό διάταγμα του Φρανσουά Ολάντ, το οποίο οδήγησε σε πολύμηνες διαδηλώσεις.

Ο Μακρόν γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι οι πρώτες ημέρες στα Ηλύσια Πεδία μπορούν να διαλύσουν ή να εδραιώσουν έναν πρόεδρο. Ήταν αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου του Ολάντ όταν η έλλειψη προετοιμασίας οδήγησε σε μία καταβαράθρωση της προεδρικής δημοτικότητας, από την οποία δεν ανέκαμψε ποτέ.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Μακρόν στο εξωτερικό θα είναι στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στην Αφρική, στο Μαλί, προκειμένου να επισκεφθεί τα γαλλικά στρατεύματα και να σηματοδοτήσει ότι οι διεθνείς στρατιωτικές δεσμεύσεις της Γαλλίας θα συνεχιστούν.

Μία από τις πιο συχνές, προεκλογικά, υποσχέσεις του Μακρόν ήταν η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Θέλει να εισαγάγει νέους κανόνες δεοντολογίας για τους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένης μίας πρωτοβουλίας κατά του νεποτισμού μετά τις έρευνες για τη διαφθορά του δεξιού υποψηφίου, Φρανσουά Φιγιόν και για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν. Επίσης, θέλει γρήγορα να χαλαρώσει τη γραφειοκρατία για τις μικρές επιχειρήσεις και να μειώσει τα μεγέθη των τάξεων στα δημοτικά σχολεία σε μειονεκτούσες περιοχές.

Η επιλογή του προσώπουγια την θέση του πρωθυπουργού, καταλήγει η Ανζελίκ Χρυσάφη, θα δώσει το πρώτο στίγμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος Μακρόν. Το δεύτερο κρίσιμο κρας τεστ θα είναι στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και αν το νεοσύστατο πολιτικό κίνημα του, « En marche » (Εμπρός!) , το οποίο δεν βρίσκεται ούτε αριστερά ούτε δεξιά, θα καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία. Σε διαφορετική περίπτωση θα περιοριστεί σοβαρά η ελευθερία κινήσεων του νέου προέδρου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter