Γυναίκα δικαστής είχε για τρία χρόνια στο συρτάρι… 265 υποθέσεις

Γυναίκα δικαστής είχε για τρία χρόνια στο συρτάρι… 265 υποθέσεις

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επέβαλε σε γυναίκα δικαστή, «κατά άκρα επιείκεια» προσωρινή παύση έξι μηνών από το δικαστικό σώμα.

Πρόκειται για Πρωτοδίκη των Διοικητικών Δικαστηρίων, η οποία υπηρετούσε στην Νότια Πελοπόννησο, κι η οποία καθυστέρησε μέσα σε μια τριετία (2009-2012) τη δημοσίευση 265 υποθέσεων πέραν των 8 μηνών που είναι το ακραίο όριο δημοσίευσης των αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Μάλιστα, πριν η υπόθεση φτάσει στα… άκρα, της είχαν γίνει συστάσεις από τον Πρόεδρο του δικαστηρίου που υπηρετούσε, για τις οποίες όμως η κα δικαστής «αδιαφόρησε» όπως αναφέρεται στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Η τιμωρία της, σε πρώτο στάδιο ήταν να της περικοπεί το επίδομα «ταχύτερης και αποτελεσματικής διεκπεραίωσης υποθέσεων».

Στη συνέχεια κρίθηκε ότι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκτέλεση των καθηκόντων της και ότι «δεν καταβάλλει την απαιτούμενη ιδιαίτερη προσπάθεια» και το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της επέβαλε την ποινή της 6μηνης παύσης.

Τότε και μόνο η εν λόγω δικαστής έσπευσε και δημοσίευσε 170 εκκρεμείς αποφάσεις.

Στη συνέχεια, όμως, το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό της επέβαλε την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης.

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ, ενώπιον του οποίου η δικαστής υποστήριξε ότι αντιμετώπισε βαρύ πένθος από αιφνίδια απώλεια προσφιλέστατου συγγενικού της προσώπου, ενώ ταυτόχρονα επιδεινώθηκε η υγεία του υπερήλικα 93χρόνου πατέρα της.

Σύμφωνα όμως με το σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου: «Τέτοιας έκτασης χρόνου και όγκου υποθέσεων καθυστέρηση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από οικογενειακούς λόγους».

Έτσι, οι σύμβουλοι Επικρατείας «κατά άκρα επιείκεια», όπως υπογραμμίζεται στην δικαστική απόφαση, της επέβαλαν την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης των 6 μηνών, όπως της είχε επιβληθεί και από το πρωτοβάθμιο δικαστικό συμβούλιο.

Αντίθετα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με άλλη απόφασή της, απάλλαξε από κάθε πειθαρχική ποινή Πρόεδρο Πρωτοδικών Διοικητικών Δικαστών, που αντιμετώπισε προβλήματα υγείας.

Ο εν λόγω πρόεδρος Πρωτοδικών είχε παραλειφθεί από τις προαγωγές 4 φορές, λόγω καθυστερήσεων, κι αυτός, στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

Όταν όμως ξεπεράστηκαν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, «η υπηρεσιακή του εικόνα άλλαξε» γεγονός που μέτρησε θετικά στην κρίση των συμβούλων της Επικρατείας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter