Η ακροδεξιά μετάλλαξη του μετριοπαθούς Χατζηδάκη

Η ακροδεξιά μετάλλαξη του μετριοπαθούς Χατζηδάκη

Την ουρά του Αδωνη κυνηγά, επ’ εσχάτων, ο Κωστής Χατζηδάκης. Πετώντας από πάνω του το κουστούμι του μετριοπαθούς κεντροδεξιού, ο δεύτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ φόρεσε τη φουστανέλα του λαϊκιστή και ακροδεξιού Γεωργιάδη.

Ποιος να το περίμενε όμως από τον πολιτικό που έκανε καριέρα ως κεντροδεξιός να πολιτεύεται εν έτει 2018 ως καρικατούρα του τηλεπωλητή-αντιπροέδρου.

Τα παραδείγματα που δείχνουν τη μετάλλαξη του Κωστή Χατζηδάκη είναι πολλά. Το τελευταίο του κατόρθωμα όμως –διότι περί κατορθώματος πρόκειται– έσβησε και το τελευταίο κεντροδεξιό ίχνος που του είχε απομείνει. Αναφερόμαστε φυσικά στην ανήκουστη επίθεση που εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής εναντίον του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Ο δεύτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ, ως πολιτικός κλώνος του πρώτου αντιπροέδρου, απευθυνόμενος με ιταμό ύφος στον Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον «μάλωσε» γιατί είπε πως τέλειωσαν τα μνημόνια για την Ελλάδα και η χώρα αλλάζει σελίδα.

Πολιτική κατάντια

Παίρνοντας τον λόγο, ο έξαλλος Χατζηδάκης, αφού αμφισβήτησε τα λεγόμενα του Πιερ Μοσκοβισί, στη συνέχεια τον εγκάλεσε για τις συντάξεις που εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι δεν θα κόψει ο «κακός» πρωθυπουργός! Πρωτοφανή πράγματα, ακόμη και για δεξιό βουλευτή, πόσο μάλλον για το νούμερο τρία της ΝΔ.

Τι είπε ο μιμητής του Αδωνη στο πολιτικό του παραλήρημα:

Για το τέλος των μνημονίων: Μπορούμε να το βαφτίσουμε Πιερ, Ευκλείδη, Κωστή, οι πολίτες ξέρουν όμως ότι είναι τέταρτο μνημόνιο.

Για την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup: Η συμφωνία αυτή δεν είναι καθόλου ανώδυνη για τους πολίτες αφού έχει περικοπή συντάξεων, περικοπή αφορολόγητου και υψηλά πλεονάσματα.

Για τις αγορές: Από τη μία έχουμε λεφτά και από την άλλη υποχρεώσεις και εποπτεία. Τα ίδια είχαμε και στο πρώτο και στο δεύτερο και στο τρίτο μνημόνιο.

Για τις συντάξεις: Πρέπει να μας απαντήσετε για το σενάριο που λέει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους δανειστές την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

Ξανά για τις συντάξεις: Το πρόγραμμά μας το έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες. Κύριε επίτροπε, πρέπει να μας πείτε εάν η συμφωνία για τις συντάξεις θα ακυρωθεί και εάν θα ακυρωθούν και οι υπόλοιπες συμφωνίες. Καλοδεχούμενο αν γίνει, να το ξέρουμε για να διαμορφώσουμε κι εμείς αντίστοιχα το πρόγραμμά μας. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν καθαροί όροι για όλα τα πολιτικά κόμματα, για όλους τους Ελληνες. Πρέπει να ξέρουμε πως θα προχωρήσει η χώρα μπροστά με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις της και το τονίζω προς κάθε κατεύθυνση.

Οταν ο Μοσκοβισί έβαλε στη θέση του τον Χατζηδάκη

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μοσκοβισί, έβαλε στη θέση του τον «γαλάζιο» αντιπρόεδρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κατάλαβε κιόλας ο κ. Χατζηδάκης.

«Οποια και αν είναι η πεποίθησή σας πολιτικά, σήμερα είναι πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα και πρέπει όλοι να το πούμε αυτό! Γυρνάμε σελίδα» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Για το δήθεν «4ο μνημόνιο» ήταν αρκούντως σαρκαστικός: «Ακουσα και είδα χειροκροτήματα όταν είπα ότι δεν υπάρχει 4ο πρόγραμμα. Και το ξαναλέω, κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν κατάλαβα ότι ήταν θέμα εσωτερικής διαφωνίας. Δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα γιατί δεν ζητάμε άλλες μεταρρυθμίσεις, δεν έχουμε εποπτεία τύπου τρόικα» σημείωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στις συντάξεις ο επίτροπος είπε πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται (pacta sunt servanda), σημείωσε όμως πως πρόκειται για πολυσχιδή έννοια.

«Μαζί με την Ελλάδα θα εξετάζουμε κάθε εξάμηνο τον προϋπολογισμό και θα βλέπουμε πώς τηρούνται οι δεσμεύσεις» κατέληξε.

Ο απόλυτος διασυρμός

Τι απέμεινε απ’ τη μνημειώδη παρέμβαση Χατζηδάκη; Η πολιτική του απογύμνωση και το άγχος του να μοιάσει στο πολιτικό του πρότυπο. Αν τώρα κάποιος μπορεί να υπερηφανεύεται γι’ αυτή την μετάλλαξη, αυτός είναι σίγουρα ο τηλεπωλητής-αντιπρόεδρος που βλέπει ότι έχει κάνει… σχολή με τις ακροδεξιές κορόνες του. Επίσης και ο Μητσοτάκης πρέπει να είναι ικανοποιημένος, λόγω του ότι ο Αδωνης δεν θα παίζει μόνος του μπάλα στο λαϊκίστικο και ενίοτε ακροδεξιό γήπεδο. Τώρα θα έχει τον φόβο του φερέλπιδος Χατζηδάκη που όπως όλα δείχνουν ότι θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να εκθρονίσει τον πρώτο αντιπρόεδρο.

Ο κατήφορος του Μητσοτάκη

Η επιχείρηση κατασυκοφάντησης της χώρας και των πολιτών της από την ηγετική ομάδα της ΝΔ συνεχίζεται. Για του λόγου το αληθές καταγράψαμε δύο γεγονότα τελευταίας εσοδείας.

Το πρώτο έχει να κάνει με τη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ στο Politico, όπου μεταξύ άλλων επανέλαβε τη θέση του ότι η οικονομία δεν πάει καλά γιατί κατά την ανάλυσή του «οι αγορές δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα». Λες και ζει σε άλλη χώρα και δεν έχει ακούσει ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια. Ούτε έχει ακούσει το παραμικρό για τις απανωτές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους ούτε φυσικά τα θερμά λόγια πολλών Ευρωπαίων ηγετών για τις θυσίες των πολιτών και την προσπάθεια της κυβέρνησης να βγούμε, έπειτα από οκτώ χρόνια, από το τέλμα. Πραγματικά αναρωτιέται κανείς τίνος τα συμφέροντα υπερασπίζεται ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ. Των πολιτών σίγουρα όχι.

Η δεύτερη πολιτική απρέπεια του επικεφαλής της ΝΔ ήταν όταν μετά τη συνάντηση που είχε με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έδωσε εντολή στους υφισταμένους να βγάλουν ανακοίνωση εναντίον του Ευρωπαίου αξιωματούχου. Με ανοίκειες εκφράσεις και με κουτσαβάκικο ύφος, ο Μητσοτάκης και η παρέα του Μοσχάτου ενημέρωσαν το πανελλήνιο ότι ο αρχηγός τους συνέστησε (!) στον κ. Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του «σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Ελληνες». Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν, δεν υπάρχει «καμία καθαρή έξοδος» καθώς και ότι «η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα 4ο κεκαλυμμένο μνημόνιο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter