Η ακτοφυλακή της Λιβύης διώχνει τις ΜΚΟ

Η ακτοφυλακή της Λιβύης διώχνει τις ΜΚΟ

Και η Sea Eye, μετά τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, σταματάει τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο

Μια ακόμα μη κυβερνητική οργάνωση,  η γερμανική Sea Eye, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή την αναστολή των επιχειρήσεών της στη Μεσόγειο. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την εργασία μας, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πληρωμάτων μας», σχολίασε στο Twitter ο ιδρυτής της, Μίκαελ Μπουσχάουερ.

«Αφήνουμε ένα θανάσιμο κενό στη Μεσόγειο», είπε και υπογράμμισε πως η οργάνωσή του έχει διασώσει περίπου 12.000 ανθρώπους από τον Απρίλιο του 2016 χάρη σε εκατοντάδες εθελοντές.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης ανακοίνωσε την Πέμπτη τη δημιουργία ανοικτά των ακτών της μιας ζώνης έρευνας και διάσωσης που απαγορεύει, εκτός εάν έχουν λάβει άδεια, την είσοδο ξένων σκαφών, ιδιαίτερα μη κυβερνητικών οργανώσεων που περιπολούν για τη διάσωση μεταναστών.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι αναστέλλουν προσωρινά τις δραστηριότητες του “Prudence”, του μεγαλύτερου σκάφους διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο, ως συνέπεια της απαγόρευσης αυτής.

Το Σάββατο μόνο δύο σκάφη που ανήκουν σε μκο, το ‘Sea Eye” και το “SOS Mediterranee”, βρίσκονταν ακόμη ανοικτά των λιβυκών ακτών — όλα τα υπόλοιπα είχαν ελλιμενιστεί κυρίως στη Μάλτα.

Για τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο «η απόφαση των MSF εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο μιας επαναδιευθέτησης των ισορροπιών: αυτά τα χωρικά ύδατα δεν είναι πλέον για κανέναν, αλλά είναι της Λιβύης».

«Η λιβυκή κυβέρνηση του Φάγεζ αλ-Σάρατζ ζήτησε τη βοήθεια της Ιταλίας και είναι έτοιμη να δημιουργήσει τη ζώνη Σαρ στα χωρικά ύδατά της, να συνεργαστεί με την Ευρώπη και να επενδύσει στην ακτοφυλακή: όλα αυτά είναι ένδειξη μιας εν εξελίξει επαναφοράς της ισορροπίας στη Μεσόγειο», δήλωσε ο  Αλφάνο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Stampa.

«Θα πρέπει να αποφύγουμε τους θανάτους στη θάλασσα μειώνοντας τον αριθμό των αναχωρήσεων και να συμβάλουμε οικονομικά ώστε οι καταυλισμοί (μεταναστών) στη Λιβύη να τηρούν τους κατάλληλους κανόνες», είπε ο Ιταλός υπουργός.

«Έχουμε κάνει δύο επιλογές: να αφαιρέσουμε εγκληματικά κέρδη από τους διακινητές –γιατί όσο λιγότεροι άνθρωποι αναχωρούν τόσα λιγότερα αποκομίζουν οι διακινητές– και να χρηματοδοτήσουμε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ –την Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης– προκειμένου να διασφαλίσουμε την ύπαρξη κανόνων που θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στους λιβυκούς καταυλισμούς», επέμεινε ο Αντζελίνο Αλφάνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter