Η άλωση των ΜΜΕ αλά Ορμπάν

Η άλωση των ΜΜΕ αλά Ορμπάν

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σχέδιο άλωσης των ουγγρικών ΜΜΕ από επιχειρηματίες πολιτικά προσκείμενους στον πρωθυπουργό Βίκτωρ Ορμπάν, οι οποίοι με αλλεπάλληλες εξαγορές οδήγησαν είτε σε λουκέτο είτε σε αλλαγή γραμμής κανάλια, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες.

«Αν μας επιβάλουν αλλαγές θα το φωνάξουμε στον κόσμο όσο πιο δυνατά μπορούμε» δηλώνουν οι συντάκτες του μεγαλύτερου ειδησεογραφικού ιστότοπου της Ουγγαρίας, index.hu.

Ο ιστότοπος αγοράστηκε πρόσφατα από όμιλο επενδυτών. «Η ανεξαρτησία εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά μας σχέδια. Η εγκυρότητα θα φέρει πιο πολλούς αναγνώστες, οι αναγνώστες διαφημίσεις και οι διαφημίσεις κέρδη» είπε ένας εξ αυτών, ο Γκαμπόρ Ζίγκλερ.

Η απάντηση που πήρε από τον διευθυντή και τους δημοσιογράφους του Index ήταν η προσθήκη στην αρχική σελίδα του ιστότοπου ενός «δείκτη δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας» ο οποίος ενημερώνει καθημερινά το κοινό για τις απόπειρες της νέας εργοδοσίας να τους ελέγχει.

«Αυτήν τη στιγμή διεξάγεται ένας πόλεμος» αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι 88 εργαζόμενοι στο index.hu. «Η ατμόσφαιρα στα γραφεία είναι τεταμένη. Θέλουμε να εργαστούμε ειρηνικά. Δεν θα κάνει καλό σε κανέναν να γίνουμε εμείς η είδηση» δήλωσε ο διευθυντής, ο έμπειρος δημοσιογράφος Ατίλα Τοθ-Ζενέζι.

Κρατική διαφήμιση σε ημετέρους

Εως σήμερα το index.hu παρά την υψηλή του επισκεψιμότητα έπαιρνε μόλις το 10% της κρατικής διαφήμισης ενώ το φιλοκυβερνητικό origo.hu, με πολύ λιγότερους αναγνώστες, έφτανε έως και στο 80%.

Η πώληση του index.hu είναι η πιο πρόσφατη σειρά αγοραπωλησιών μέσων ενημέρωσης στην Ουγγαρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τηλεοπτικό κανάλι ειδήσεων Hir TV. Την ημέρα που άλλαξε χέρια, ένας από τους νέους ιδιοκτήτες του, ο Ζολτ Νγέργκες, διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους: «Κανείς δεν θα παρεμβαίνει στο έργο σας». Το ίδιο βράδυ ματαιώθηκε δημοφιλής –λόγω της κριτικής προς την κυβέρνηση– πολιτική εκπομπή και στη θέση της μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Ορμπάν.

Κοινό χαρακτηριστικό των ΜΜΕ που αλλάζουν ιδιοκτήτη είναι ότι προβάλλουν το Brexit, εξυμνώντας τη «γενναία στάση των Βρετανών που θέλουν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Πολλοί συνάδελφοί μου έγιναν πολιτικοί ακτιβιστές κατά της κυβέρνησης. Εγώ πιστεύω στην αντικειμενική δημοσιογραφία, αλλά αυτό δεν λειτουργεί στην Ουγγαρία» λέει ο Γκαμπόρ Βάργκα, δημοσιογράφος που απολύθηκε από την κεντροαριστερή εφημερίδα «Nepszabadsag» όταν αυτή πουλήθηκε λόγω οικονομικών δυσχερειών. Μόλις οι νέοι ιδιοκτήτες την αγόρασαν, το 2016, την έκλεισαν. Εκτοτε ο Βάργκα ψάχνει για δουλειά, αλλά παρά την 25αετή εμπειρία του δεν τον προσλαμβάνει κανείς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter