Η απόφαση περί αντισυνταγματικότητας της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης μειώνει τα αποθεματικά του Ασφαλιστικού Συστήματος

Η απόφαση περί αντισυνταγματικότητας της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης μειώνει τα αποθεματικά του Ασφαλιστικού Συστήματος

Απώλειες έως 200 εκατ. ευρώ ετησίως, αναμένεται να προκληθούν στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), εξαιτίας της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, που επιβλήθηκε το 2011 στους δημόσιους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται.

 Μπορεί η απόφαση να έχει ισχύ σε πρώτη φάση μόνο για όσους έχουν προσφύγει δικαστικά κατά της επιβολής της συγκεκριμένης Εισφοράς, όμως οι συνέπειές της είναι πολλαπλές. Ουσιαστικά, η απόφαση αποτελεί προπομπό για να καταργηθεί η Εισφορά, μόλις δημοσιευθεί. Αρκεί να το ζητήσουν οι περίπου 250.000 δημόσιοι υπάλληλοι και νυν συνταξιούχοι, που υπέστησαν το συγκεκριμένο «χαράτσι». Είναι προφανές ότι στο σύνολό τους θα το πράξουν, αφού έτσι θα καρπωθούν πίσω ένα μέρος της σύνταξης που απώλεσαν. Βέβαια, τα αναδρομικά ποσά από το 2011 και μετά, θα τα κερδίσουν μόνο όσοι έχουν καταφύγει στα αρμόδια δικαστήρια. Στους υπόλοιπους απλώς θα σταματήσει να παρακρατείται το ποσό που αναλογεί για κάθε περίπτωση.

Ακόμα και έτσι όμως, οι απώλειες σε ετήσια βάση για τον ΑΚΑΓΕ, τον ασφαλιστικό «κουμπαρά» που κατέληγε η εν λόγω εισφορά θα είναι μεγάλες. Σημειώνεται ότι ο ΑΚΑΓΕ έχει ως στόχο να χρηματοδοτεί και να καλύπτει μελλοντικά ελλείμματα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στην περίπτωση που δεν αποταμιεύονται εκεί τα ποσά που έχουν προβλεφθεί τότε αυτό συνεπάγεται ότι θα είναι μικρότερη και η δυνατότητα παρέμβασής του στο μέλλον, για να ισορροπήσει το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας..

Μένει να φανεί, εάν η συγκεκριμένη απόφαση, θα αποτελέσει πρόκριμα για ανάλογη απόφαση του δικαστηρίου, για την περίπτωση των συνταξιούχων, που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι προφανές ότι οι απώλειες για το σύστημα θα είναι πολλαπλάσιες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης επιβλήθηκε το 2011 σε υψηλοσυνταξιούχους του Δημοσίου (δικαστικούς, ένστολους), οι οποίοι με τον τρόπο αυτό έχαναν 3% έως 14% κάθε μήνα από τη σύνταξή τους, για το ποσό άνω των 1.400 ευρώ. Επίσης, η επιβάρυνση είναι πρόσθετη για συνταξιούχους, οι οποίοι είναι κάτω των 60 χρόνων και εισέπρατταν πάνω από 1.700 ευρώ σύνταξη. Μείωση 3-10% έχουν και οι επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter