Η Αχτσιόγλου εξηγεί στον Βενιζέλο πως προέκυψε το υπερπλεόνασμα

Η Αχτσιόγλου εξηγεί στον Βενιζέλο πως προέκυψε το υπερπλεόνασμα

Τον τρόπο που προήλθαν τα έσοδα από τα οποία προέκυψε το υπερπλεόνασμα περιέγραψε η υπουργός Εργασίας, αντικρούοντας τις καταγγελίες περί υπερφορολόγησης από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από τον προλαλήσαντα της, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η Έφη Αχτσιόγλου επικαλέστηκε έξι λόγους που συνετέλεσαν τα μέγιστα για την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, μέρος της οποίας επιστρέφεται στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. 

Συγκεκριμένα, η υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι το υπερπλεόνασμα προκύπτει από την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Δηλαδή, «ούτε η εξαντλητική εισφοροδότηση και φορολογία» όπως είπε, αλλά μέσω της μείωσης της ανεργίας και της αύξησης των εσόδων από τις εισφορές των μισθωτών.

Έπειτα, η κ. Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «σημαντική αύξηση εσόδων, η οποία προκύπτει από τη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών μέσω και της λειτουργίας του ΚΕΑΟ». «Πρόκειται για αυξημένα έσοδα κατά 200 εκατ. εθρώ από ό,τι είχαμε προϋπολογίσει» εξήγησε.

Επίσης, κατά την υπουργό εντοπίζεται μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης, που οδηγεί σε υπερπλεόνασμα τα ασφαλιστικά ταμεία. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την υπουργό, προκλήθηκε «αποκλειστικά μέσω αποτελεσματικής δουλειάς εκκαθάρισης του μητρώου των εκκρεμών συντάξεων». «Πολλές δεν ήταν εκκρεμείς» είπε για περιπτώσεις συντάξεων που δεν εκκρεμούσαν όμως παρουσιάζονταν ως τέτοιες. Έτσι, η συνταξιοδοτική δαπάνη «αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και μας έδωσε σημαντικό ποσοστό από το υπερπλεόνασμα», υποστήριξε.

Η τέταρτη αιτία ήταν η πάταξη της αδήλωτης εργασίας μέσω της εντατικοποίησης και επαναστελέχωσης του ΣΕΠΕ. Επ’ αυτού, η υπουργός άσκησε δριμεία κριτική στον Γιάννη Βρούτση, καταλογίζοντάς του την πολιτική ευθύνη για την μείωση του ανθρωπίνου δυναμικού στο ΣΕΠΕ, όπως επίσης και την κατάργηση του νομικού τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας. 

Ένας ακόμα λόγος ήταν η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο του 2015, καθώς φέτος ο στόχος ήταν 1,7% αντί για 4,2% που είχε συμφωνηθεί το 2011. 

«Καμία άλλη εξήγηση δεν χωρά σε νούμερα του προϋπολογισμού» είπε και επέκρινε τα όσα είχε παραθέσει πριν από εκείνη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έκανε λόγο για δυσθεώρητα πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μάλιστα, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε πως για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει σε πλεονάσματα 6%.

«Λέει ο κ. Βενιζέλος ότι προσερχόμαστε στη συζήτηση για την καθαρή έξοδο από την επιτροπεία χωρίς επιχείρημα γιατί δεν έχουμε προνοήσει για ταμειακά αποθέματα» είπε και πρόσθεσε πως και ακόμα και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού φαίνεται το αποθεματικό μαξιλάρι που δημιούργησε η κυβέρνηση.

Αποκαθίσταται η αδικία για τους συνταξιούχους

Σχετικά με την πλασματική παρακράτηση των συντάξεων που νομοθετήθηκε το 2011 και αποκαταστάθηκε το 2016, η υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πως επιστρέφονται τα ποσά προκειμένου να διορθωθεί η αδικία που προκάλεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter