H BMW της Μέρκελ

H BMW της Μέρκελ

Όποιος αναλύσει τη δήλωση της Μέρκελ για το ευρώ θα κατανοήσει αρκετά πράγματα. Θα καταλάβει γιατί η Γερμανία θέλει και οι πιο αδύναμες χώρες να μετέχουν στην ευρωζώνη. 

Και θα καταλάβει γιατί ο Σόιμπλε πυροδοτεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα κρίσεις στο ευρώ με σημείο αναφοράς την Ελλάδα και λοιπές “προβληματικές” χώρες. Επίσης θα διαπιστώσει γιατί η Γερμανία θέλει το σκληρό ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδος και τις αδικαιολόγητες, γεμάτες λάθη, απαιτήσεις του. Επίσης μπορεί να κατανοήσει εάν οι Γερμανοί θέλουν ή όχι την Ελλάδα στο ευρώ.

Η Μέρκελ είπε ότι το euro είναι φθηνό νόμισμα γιατί συμπεριλαμβάνει και φτωχότερες χώρες. Ανέφερε την Πορτογλαία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία. Δεν ανέφερε όμως την αντικειμενικά πιο προβληματική χώρα, την Ελλάδα.

Είπε μάλιστα, ότι εάν υπήρχε γερμανικό μάρκο, δηλαδή εάν δεν υπήρχε ευρωζώνη, τότε το νόμισμα αυτό θα ήταν πολύ πιο ακριβό.

Τα είπε αυτά έχοντας απέναντί της τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικλ Πενς. Ετσι, συνέκρινε το ευρώ με το δολάριο και απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στο σύμβουλο και υπεύθυνο της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, ο οποίος προ ημερών είπε ότι το ευρώ είναι ένα υποτιμημένο νόμισμα, δηλώνοντας σαφέστατα ότι οι ΗΠΑ θέλουν ένα ισχυρό και ανατιμημένο, σε σχέση με το δολάριο, ευρώ προκειμένου να εξελίξουν την πολιτική Τράμπ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε στον Πενς , ότι εμείς θα πουλάμε BMW όταν το ευρώ είναι φθηνό. Και το ευρώ είναι φθηνό γιατί συμπεριλαμβάνει και φτωχές χώρες. Όσο αυτές οι χώρες θα είναι φτωχές τόσο το ευρώ θα παραμένει φθηνό νόμισμα. Φυσικά υπάρχει και η τρίτη λύση να τις διώξουμε από το ευρώ (γι’ αυτό ανέφερε το μάρκο) για να ακριβύνει το νόμισμα.

Πόσο πουλιέται μία BMW στις ΗΠΑ, που στην Ευρώπη στοιχίζει 25.000 euro;

Εάν η ισοτιμία Euro/ USD είναι 1 (εξασθενημένο euro), δηλαδή 1 Εuro=1 USD, τότε η BMW θα πουλιέται στις ΗΠΑ , 25.000 USD.

Εάν η ισοτιμία Euro/USD είναι 1,5 (ισχυρό euro), δηλαδή 1 Euro= 1,5 USD, τότε η BMW θα πουλιέται στις ΗΠΑ, 37.500 USD.

Από το παραπάνω παράδειγμα προκύπτει ποιος ωφελείται από το το εξασθενημένο euro. Εδώ και πολύ καιρό η νομισματική πολιτική έχει γίνει όπλο στην εμπορική πολιτική.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε και οι Γερμανοί βιομήχανοι με όπλο το εξασθενημένο euro, ενισχύουν εμμέσως αλλά σαφώς την εμπορική-εξαγωγική πολιτική τους. Γι’ αυτό έχουν κάθε λόγο με πρόφαση την Ελλάδα, την Ιταλία κλπ να πυροδοτούν κρίσεις στην Ευρώπη. Αυτοί κερδίζουν. Αφού έχει αποδειχθεί ότι οι κρίσεις που δημιουργούνται στο νότο εξασθενούν το ευρώ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter